CHEFS NEXT DOOR

Μαγειρέψαμε φακόρυζο με λαχανικά και φάγαμε όλη την Ελλάδα σε ένα lunch break

Δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες να μαγειρεύουμε στο lunch break στη δουλειά. Για την ακρίβεια, δεν συμβαίνει ποτέ. Το πολύ πολύ να χρησιμοποιήσουμε έναν φούρνο μικροκυμάτων ή να ανακατέψουμε μια σαλάτα. Έτσι, λοιπόν, όταν η Μαριλέλλα μού πρότεινε να φτιάξουμε εμείς οι ίδιες επιτόπου το μεσημεριανό φαγητό μας, δεν μπορούσα να αρνηθώ. «Τι λες για ένα φακόρυζο;», της είπα και με κοίταξε με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

 

Το φακόρυζο ήταν ένα πιάτο που είχα μάθει από τη γιαγιά μου, όταν έμενε φαγητό από την προηγούμενη μέρα κι έτσι έφτιαχνε ένα ακόμα, προκειμένου να «τα παντρέψει» και να μην πετάξει το πιάτο που είχε ξεμείνει. Αρκετά χρόνια αργότερα, έμαθα ότι εκτός από anti food waste πατέντα της γιαγιάς Μαρίας, είναι και ένα πολύ θρεπτικό πιάτο, αλλά και σπεσιαλιτέ στον Άγιο Δομίνικο.

Βλέπεις, μια μερίδα φακόρυζο έχει περίπου 200 θερμίδες και παράλληλα είναι πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε χορτάσει, ενώ παράλληλα οι φακές είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β1 και μετάλλων.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε στη συνταγή της Μαριλέλλας, είναι όλα από τη σειρά Νώμα που βρίσκεις στα Lidl. Πρόκειται για μια νέα σειρά προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα. Έτσι, έχεις στο πιάτο σου τοπικά και εξαιρετικά τρόφιμα που έχουν παραχθεί από τους καλύτερους στο είδος τους στη χώρα μας. Η σφραγίδα νώμα είναι η επιβεβαίωση ότι το προϊόν που βάζεις στο πιάτο σου έχει παραχθεί σε περιοχές όπου το μικροκλίμα και οι ειδικές συνθήκες κάθε τόπου, του δίνουν την βέλτιστη ποιότητα που του αξίζει. Στα προϊόντα «Νώμα» συναντάμε την ποιότητα, την τεχνογνωσία, την ιστορία του κάθε τόπου στη γεύση και στα αρώματα, την αυθεντικότητα και τη σοβαρότητα στην παραγωγή. Γιατί είναι αυτά τα προϊόντα που δίνουν ουσία και νόημα στην παράδοση της χώρας μας σήμερα και ανοίγουν τον δρόμο για το αύριο μιας στιβαρής παραγωγής με υψηλές διατροφικές προδιαγραφές.

Κι αυτή είναι μόλις μία από τις 16 συνταγές του project Chefs Next Door που κάναμε εδώ στην 24MEDIA παρέα με τα Lidl. Μαγειρεύουμε που μαγειρεύουμε στα σπίτια μας, τα συζητάμε που τα συζητάμε κάθε μεσημέρι πάνω από ένα τάπερ, είπαμε να δώσουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές “στο πιάτο”. Μπες στο project Chefs Next Door και διάλεξε ποια συνταγή θα φτιάξεις εσύ.

Φακόρυζο με λαχανικά

Υλικά:

  • 300 γραμ. φακές ψιλές Λάρισας «Νώμα»
  • 200 γραμ. ρύζι νυχάκι Θεσσαλονίκης «Νώμα»
  • 100 γραμ. καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π. «Νώμα»
  • Ντοματίνια φρέσκα (όσα θες)
  • Μισό ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
  • Εξαιρετικό, παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά της Κρήτης «Νώμα»
  • αλάτι από το Μεσολόγγι «Νώμα»
  • ρίγανη Θεσσαλίας «Νώμα»
  • μισό λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Αφού ξεπλύνεις τις φακές, τις βράζεις σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Κατά το βράσιμο, ρίχνεις λίγο αλάτι. Όταν βράσουν, τις σουρώνεις.


Σε μία μικρότερη κατσαρόλα ετοιμάζεις το ρύζι ως εξής: βάζεις λίγο λάδι- τόσο ώστε να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας. Τσιγαρίζεις μέχρι να χρυσίσει και προσθέτεις τη διπλάσια ποσότητα σε καυτό νερό (μία κούπα ρύζι- δύο κούπες νερό). Χαμηλώνεις τη φωτιά και ανακατεύεις τακτικά. Αν χρειάζεται προσθέτεις λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει.
Σε ένα πιάτο προσθέτεις φακές και ρύζι. Κόβεις τα ντοματίνια σου και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Τρίβεις το τυρί σου (με τον τρίφτη ή με τα χέρια σου) και προσθέτεις 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίγανη. Αν θες, στύβεις μισό λεμονάκι.

Καλή όρεξη!