ΜΟΥΣΙΚΗ

Μαγαζιά με βινύλια για να κάνεις το πιο ιδιαίτερο δώρο

Pexels

Μία νότα νοσταλγίας θα φέρουμε στα δώρα που ετοιμάζεσαι να κάνεις στους αγαπημένους σου ανθρώπους. Τα βινύλια ήταν είναι και θα είναι το πιο ιδιαίτερο δώρο για όσους επιθυμούν να μείνουν αθεράπευτα ρομαντικοί.

Πίσω από όλο αυτό κρύβεται μία ολόκληρη ιεροτελεστία. Τα βινύλια στις χάρτινες θήκες τους, η βελόνα του πικάπ έτοιμη να κατέβει και να χαϊδέψει απαλά τους ομόκεντρους κύκλους του δίσκου για να γεμίσει το δωμάτιο μελωδίες.

Στις 21 Ιουνίου του 1948 η Columbia Records ακουμπά τη βελόνα στον πρώτο δίσκο βινυλίου για γραμμόφωνο. Η στιγμή αυτή καταγράφεται στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας και σηματοδοτεί την αρχή της κυριαρχίας του βινυλίου.

Οι πρώτοι δίσκοι γραμμόφωνου κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, από ανθεκτικό σκληρό λάστιχο με διάμετρο περίπου 25 εκατοστά, ηχογραφημένοι μόνο από τη μία τους πλευρά. Είναι εκείνη η περίοδος που σε στούντιο της Αμερικής ηχογραφούνται και τα πρώτα ελληνικά τραγούδια.

Το βινύλιο γεννιέται στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Η εταιρία Decca θα φτιάξει τους πρώτους δίσκους 78 στροφών από βινύλιο.

Το βινύλιο είναι η μόνη μορφή αναπαραγωγής από αυτές που υπάρχουν που είναι εντελώς αναλογική και χωρίς απώλειες. Θα ακολουθήσουν τα 45άρια και στη συνέχεια θα μπουν στη ζωή μας τα διάσημα 33άρια για λογαριασμό της εταιρίας CBS.

Κατά την αναπαραγωγή του, ο δίσκος βινυλίου LP (long play) περιστρέφεται με 33 στροφές το λεπτό (ακριβέστερα με 33⅓) για αυτό και η εναλλακτική ονομασία «δίσκος 33 στροφών».

Αν ακόμα ψάχνεις το δώρα που θα κάνεις αυτές τις ημέρες τότε πρέπει να σκεφτείς να επισκεφτείς ένα από τα καταστήματα με βινύλια που ακολουθούν.

Lo-Fi Concept

Ο Δημήτρης και η Νατάσα ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το LoFi Concept, ένα συνδυαστικό κατάστημα-εργαστήριο. ArtLab και δίσκους μουσικής.

Στο LoFi Concept θα βρεις κάτι που δύσκολα θα συναντήσεις στην Ελλάδα. Μία μηχανή χάραξης δίσκων βινυλίου σε περιμένεις για να φτιάξεις τον δίσκο με τη μουσική που αγαπάς.

Οδυσσέα Ανδρούτσου 38, Κουκάκι

Mr. Vinylios

1995 Καλοκαίρι. Μοναστηράκι. Μια σκέψη. Μια ιδέα. Μια απόφαση. Όλα ξεκίνησαν σε μια στοά. Η στοά στην οδό Ηφαίστου 24, η οποία από το 1993 λειτουργούσε ως αποθήκη, αργότερα έγινε ο βασικός χώρος πώλησης συλλεκτικών δίσκων του γνωστού συλλέκτη Ιωάννη Μαύρου, με την επωνυμία ”OH AMAN MARKET”.

Το καλοκαίρι του 1995 όλα άλλαξαν. Γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός δισκοπωλείου. Το όνομά του, “Mr. Vinylios”. Μια απόφαση τολμηρή, δύσκολη και κόντρα σε μια τυπική βιοποριστική λογική. Μάλλον κανείς δεν περίμενε την αντοχή του και την εξέλιξή του με την πάροδο του χρόνου.

Στο σήμερα λοιπόν, το δισκοπωλείο κατάφερε να είναι πλέον ονομαστό και καταξιωμένο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε αμέτρητα ταξίδια σε Ευρώπη και Αμερική, σημαντικές συνεργασίες με πολλά Labels και εταιρείες από όλο τον κόσμο, αλλά και συμμετοχή σε σημαντικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις και εκδόσεις.

Ηφαίστου 24, Αθήνα

Rock & Roll Circus

Το Rock & Roll Circus άνοιξε την άνοιξη του 2000, με βασική πεποίθηση πως ”Vinyl records are your best entertainment value”.

Οι ιδιοκτήτες της αναφέρουν πως τους αρέσει η soul από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, το funk, η εξέλιξη της jazz, η reggae και ό,τι εντάσσεται στα πλαίσια της rock & roll κουλτούρας.

Σε εβδομαδιαία βάση προσθέτουν στα ράφια τους μεταχειρισμένους δίσκους από τα παραπάνω είδη, ενώ συνεργάζονται με δεκάδες μικρά labels επανεκδόσεων και νέων κυκλοφοριών.

Σίνα 21, Αθήνα

Vinyl City

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και οικονομικότερα δισκοπωλεία βινυλίου στην πόλη. Rock, jazz, country, new, classical, soul, blues. Όποιο είδος μουσικής κι αν προτιμάς στο Vinyl City θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Ιπποκράτους 132, Αθήνα

Ματσούκας

Ο Κώστας Ματσούκας είναι ο ιδιοκτήτης ομώνυμου δισκάδικου στο Μοναστηράκι το οποίο έχεις σίγουρα συναντήσει σε κάποια από τις βόλτες σου. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα δισκάδικα του κέντρου.

Λεωκορίου 6, Αθήνα

Record House

Άνοιξε τις πόρτες του το 1971 και σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά ανεξάρτητα περιφερειακά δισκοπωλεία. Οι ιδιοκτήτες του Record House αναφέρουν:

«Έχουμε μεράκι για τη μουσική, καταλαβαίνουμε και συμμεριζόμαστε την ”αγωνία” και το ενδιαφέρον των πελατών που ψάχνουν κάτι παραπάνω από τα τετριμμένα.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να ικανοποιήσουμε την απαίτησή σας για καλλιτέχνες και δίσκους που τα πιο πολλά μαγαζιά δεν διαθέτουν και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουμε».

Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη

Λιοτρόπια

Αν θέλεις να κάνεις μία βουτιά σε ένα δισκοπωλείο με αύρα από τα παλιά τότε πρέπει σίγουρα να κάνεις μία επίσκεψη στο «Λιοτρόπια».

Θεμιστοκλέους 35, Αθήνα

Homcore

Ο Leon Segka ή Λεωνίδας Σέγκας είναι βετεράνος Dj της dance αθηναϊκής σκηνής, παραγωγός και ιδρυτής των Joalz. Τον Οκτώβρη του 2015 αποφάσισε να στήσει το HOMCORE ένα φυσικό κατάστημα που θα τον κάνει και θα σε κάνει να νιώθεις «σαν το σπίτι του».

Βουλής 38 και Ηπίτου, Αθήνα

Off the Record

Μεράκι και όρεξη. Αυτές είναι οι πιο ταιριαστές λέξεις για να περιγράψουν τους ιδιοκτήτες του Off The Record. Πάντα ενημερωμένοι για τις νέες κυκλοφορίες και με τεράστια ποικιλία σε βινύλια από όλα τα είδη μουσικής είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Πειραιωτών κι όχι μόνο.

Αγίου Κωνσταντίνου 13, Πειραιάς