ΜΟΥΣΙΚΗ

Madonna: Πρώτη φορά στη δημοσιότητα το «απαγορευμένο» music video του American Life

@2023 Evan Agostini/Invision/AP, File/AP Images

Η Madonna μόλις δημοσίευσε για πρώτη φορά το αυθεντικό βίντεοκλιπ του τραγουδιού American Life, το οποίο είχε προκαλέσει κατακραυγή πριν ακόμα παιχτεί για πρώτη φορά στον αέρα πριν από 20 χρόνια. Τότε η Madonna είχε αποφασίσει να αποσύρει το σκληρό βίντεοκλιπ της και να κυκλοφορήσει μία λογοκριμένη εκδοχή του, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα.

Το διάρκειας 5 λεπτών video clip του American Life την αρχική εκδοχή του οποίου τώρα, 20 χρόνια μετά μπορούμε να δούμε εδώ (και περιέχει πραγματικά σκληρές εικόνες), ξεκινά ήρεμα, με κάποια μοντέλα που περπατούν μία πασαρέλα φορώντας στρατιωτικές στολές, ενώ η Madonna τραγουδά για τη ζωή στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Madonna YouTube

Ωστόσο μετά, τα μοντέλα ενώνονται με θύματα πολέμου και στρατιώτες που ξεκινούν να μάχονται και το αίμα γεμίζει την πασαρέλα. Οι θεατές ντυμένοι με τα καλά τους όπως συνηθίζεται στις επιδείξεις μόδας γελούν ακόμα και καθώς η βία κορυφώνεται και κάποιοι σέρνουν ματωμένα σώματα μακριά από τη σκηνή.

Madonna YouTube
Madonna YouTube

Στη συνέχεια εμφανίζονται εικόνες αληθινών θυμάτων πολέμου στην οθόνη και η Madonna βγαίνει από τα παρασκήνια και «σκοτώνει» το κοινό με μία χειροβομβίδα.

Το video για το τραγούδι American Life είχε θεωρηθεί ότι θα ήταν ένα σχόλιο για την εισβολή της Αμερικής στο Iraq. Ήταν μία μείξη της λαμπρότητας της υψηλής μόδας και της ωμότητας και της φρικαλεότητας του πολέμου.

Πριν από 20 χρόνια οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στο Iraq και η Madonna είχε πολλά να πει γι’ αυτό μέσα από ένα video 5 λεπτών. Η ίδια πάντως αρνήθηκε εκείνη την εποχή ότι το video της ήταν ένα σχόλιο για τον πόλεμο.

Μάλιστα είχε επισημάνει ότι το music video του τραγουδιού American Life «γυρίστηκε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος». Κάπως έτσι δικαιολόγησε την λογοκριμένη εκδοχή του που βγήκε στον «αέρα». Τόνισε ότι σκέφτηκε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κυκλοφορήσει.

«Εξαιτίας της εχθρικής κατάστασης στον κόσμο και με ευαισθησία και σεβασμό στις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζω και που προσεύχομαι γι’ αυτές, δεν θέλω να ρισκάρω να προσβάλω κάποιον που θα παρεξηγήσει το νόημα αυτού του video», είχε πει.

Μέχρι και σήμερα, που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχικό video, κάποιες σκηνές παραμένουν λογοκριμένες, όπως αναφέρει η Page Six. Μία από αυτές έδειχνε πριν από 20 χρόνια στο ελάχιστο διάστημα που το video παρέμεινε ολόκληρο στον «αέρα» έναν σωσία του George W. Bush να πιάνει μία χειροβομβίδα στο τέλος του video και να ανάβει το τσιγάρο του με αυτήν.

Η Madonna ετοιμάζεται να ξεκινήσει την περιοδεία της The Celebration Tour για τα 40 χρόνια της στη μουσική, αυτό το καλοκαίρι.