LIFE

Lullaby Project: Η αγάπη γίνεται μουσική

Tο Lullaby Project επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε σύμπραξη με το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020 στις 19.30
Στη φετινή ελληνική εκδοχή του Lullaby Project, που θα παρουσιαστεί σε ζωντανή μετάδοση από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το El Sistema Greece καινοτομεί και υποδέχεται όχι μόνο μητέρες, γιορτάζοντας τη γονεϊκή σχέση σε κάθε της μορφή.

Γυναίκες σε προσφυγικά κέντρα, μετανάστριες, «θείες» που φροντίζουν μωρά τα οποία χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, ένας μπαμπάς που είναι μπαμπάς και μαμά ταυτόχρονα και μία τρανς γυναίκα που διεκδικεί δικαστικά το δικαίωμά της να βλέπει την εννιάχρονη κόρη της, είναι μερικοί από τους επτά συνολικά «γονείς» που μοιράζονται τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τα μικρά πλάσματα της ζωής τους με επαγγελματίες μουσικούς, και μεταφράζουν τα βιώματά τους σε μουσική, δημιουργώντας πρωτότυπα και μοναδικά μουσικά κομμάτια. Τις ξεχωριστές αυτές ιστορίες αφηγείται επί σκηνής η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Ελιάνα Χρυσικοπούλου και τις αποτυπώνει σε μίνι κινηματογραφικές μαρτυρίες ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Γκότσης.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνθέτες και ερμηνευτές που εκπροσωπούν διαφορετικά είδη μουσικής, προσπαθώντας να ανακαλύψουν και να αποκωδικοποιήσουν την πιο καθοριστική συνύπαρξη: τη σχέση με τα παιδιά μας. Οι Jan Van de Engel, Μαρία Γούβαλη, Γιάννης Ισμυρνιόγλου, Blend Mishkin, Μαρία-Χριστίνα Harper, Albert Sanz και Κωνσταντίνα Χρίστου, παρουσιάζουν για πρώτη φορά επτά πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που ερμηνεύουν οι Ελένη Αράπογλου, Ειρήνη Τζαμτζή και Γιώργος Τζιουβάρας (Tenorman). Στην ορχήστρα, που διευθύνει ο José Ángel Salazar Marín συμμετέχουν επαγγελματίες μουσικοί και μαθητές της El Sistema Greece Youth Orchestra, ενώ στην παράσταση συμμετέχουν και μέλη της χορωδίας El Sistema Greece Youth Choir.

Το ιδιαίτερο κοινωνικό πρόγραμμα Lullaby Project γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στη Νέα Υόρκη από το Weill Music Institute του Carnegie Hall, φέρνοντας σε επαφή νέες μητέρες και εγκύους με καλλιτέχνες με στόχο να γράψουν και να τραγουδήσουν νανουρίσματα στα μωρά τους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια που προκύπτουν παρουσιάζονται στις περίφημες συναυλίες του Lullaby Project στις οποίες έχουν συμμετάσχει καλλιτέχνες όπως η διάσημη μεσόφωνος Joyce DiDonato, η Fiona Apple, η Natalie Merchant κ.ά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων μέσω της μουσικής, το Carnegie Hall συνεργάζεται στην Ελλάδα με το μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, El Sistema Greece, το οποίο προσφέρει δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους/νέες, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Το ΚΠΙΣΝ, παραγωγός των συναυλιών του ελληνικού Lullaby Project χάρις στην αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στηρίζει το El Sistema Greece από την αρχή της λειτουργίας του και έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει τους μαθητές του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συναυλίες υψηλού επιπέδου, αποκτώντας πολύτιμες ολοκληρωμένες μουσικές εμπειρίες.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming στο snfcc.org/TheLullabyProject2020, στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του ΚΠΙΣΝ στο YouTube.