DECO

Lucky Bamboo: Οι πιο stylish τρόποι να εντάξεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου το τυχερό φυτό του Φενγκ Σούι

iStock

Σύμφωνα με τις πανάρχαιες διδαχές του Feng Shui, το lucky bamboo βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά που φέρνουν τύχη, θετική ενέργεια και πλούτο, ενώ παράλληλα συμβολίζουν την καλή ζωή, την ευημερία, την αρμονία και την αρετή.

Και μπορεί να σου μοιάζει εξωτερικά με το μπαμπού που όλοι γνωρίζουμε, όμως γενεαλογικά, το lucky bamboo ανήκει στην οικογένεια της δράκαινας, με καταγωγή από τα τροπικά δάση της Αφρικής και από ορισμένα μέρη της Νοτιανατολικής Ασίας. Στη δυτική κουλτούρα, μάλιστα, έχει γίνει σύμβολο βιωσιμότητας και οικολογίας κι ήρθε η ώρα να το εντάξεις στη διακόσμηση του σπιτιού σου.

Ο αριθμός των lucky bamboo και η σημασία τους, σύμφωνα με το Feng Shui

Πριν, όμως, γίνει μέρος της διακόσμησής σου, θα πρέπει να ξέρεις πως ο αριθμός των κλαδιών παίζει σπουδαίο ρόλο στο Feng Shui. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξεις την ποσότητα των lucky bamboo θα κοσμήσουν το σπίτι σου, με βάση τον συμβολισμό του αριθμού τους.

1: Ονομάζεται τυχερός κορμός και είναι συνώνυμο της ευημερίας.

2: Αντιπροσωπεύουν την αγάπη.

3: Τρία lucky bamboo μαζί, είναι ο πιο δημοφιλής συνδυασμός. Είναι συνώνυμα της ευτυχίας (Fu), του πλούτου (Lu) και της μακροζωίας (Soh).

5: Αντιπροσωπεύουν τους τομείς της ζωής που ελκύουν τον πλούτο.

6: Φέρνουν τύχη και πλούτο.

7: Ελκύουν την καλή υγεία.

8: Αντιπροσωπεύουν την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη.

9: Συμβολίζουν την καλή τύχη.

10: Συμβολίζουν την τελειότητα.

21: Θεωρούνται ευλογία.

Αν το σκέφτεσαι για 4 βλαστούς lucky bamboo, ξέχασέ το. Ο αριθμός 4 στα κινέζικα προφέρεται όπως και η λέξη θάνατος. Επομένως θεωρείται γρουσούζικος αριθμός που κατ’ επέκταση φέρνει κακοτυχία. Αν πάλι, αμφιταλαντεύεσαι για το αν θα το φυτέψεις σε γλάστρα με χώμα ή θα το βάλεις σε βάζο με βότσαλα, θα σου πρότεινα την τελευταία περίπτωση που είναι και η πιο εντυπωσιακή. Extra tip: Επέλεξε όρθια στελέχη bamboo κι όχι στριφογυριστά, καθώς τα τελευταία δεν βοηθούν τη ροή της θετικής ενέργειας, αντιθέτως την εμποδίζουν.

Σε γυάλινο βάζο με βότσαλα

Το σαλόνι βρίσκεται ανάμεσα στα ιδανικά μέρη για να τοποθετήσεις το lucky bamboo σου, για να βοηθήσεις τη ροή της θετικής ενέργειας chi, που συνήθως εμποδίζεται από τη στασιμότητα των τραπεζιών και γενικότερα των επίπλων. Για παράδειγμα, τα τετράγωνα τραπέζια, λόγω τους σχήματός τους, εμποδίζουν ή επιβραδύνουν τη ροή της θετικής ενέργειας. Η τοποθέτηση ενός lucky bamboo στην επιφάνειά τους, ελκύει το θετικό chi και του δίνει τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα στον χώρο, πάνω από τα τραπέζια.

Μία συστάδα από lucky bamboo σε γλάστρα

Στο μπάνιο

Το μπάνιο είναι επίσης ένα από τα ιδανικά μέρη του σπιτιού που η αρνητική ενέργεια (sha chi) κυριαρχεί λόγω των λυμάτων. Επομένως, η τοποθέτηση lucky bamboo σε κάποιο ράφι ή και στην άκρη της μπανιέρας, δρα για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό.

Φροντίδα του lucky bamboo σε βάζο με νερό

Εάν αποφάσισες να μεγαλώσεις το bamboo σου σε νερό, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να προσθέσεις μία στρώση από λεπτά βότσαλα ή χαλίκια (καθαρά) στο βάζο που θα επιλέξεις, ώστε οι ρίζες του φυτού να αναπτυχθούν και να τυλιχθούν ανάμεσά τους. Το νερό, καλό θα ήταν να βρίσκεται σε ύψος 5 εκατοστά από τα βότσαλα και πάνω.

Τοποθέτησέ το σε φωτεινό σημείο, χωρίς το φύλλωμά του να έρχεται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Σε διαφορετική περίπτωση, ενέχει ο κίνδυνος εγκαύματός του. Μπορείς, επίσης, να περιστρέφεις το βάζο ανά 2 εβδομάδες, ώστε το φύλλωμά του να λαμβάνει φως απ’ όλες του τις πλευρές.

Προτίμησε απεσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό για τα (ή το) lucky bamboo σου. Σε περίπτωση που το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλώριο και άλατα, τα φύλλα του πιθανόν να κιτρινίσουν και να καφετιάσουν. Καλό θα ήταν, επίσης, να αλλάζεις το νερό κάθε 2-3 μήνες, για να μην βουρκιάσει.