Κουζίνα: 4 αξεσουάρ και σκεύη που πρέπει να πετάς άμεσα αν εντοπίσεις φθορά
- 14 ΑΥΓ 2025
Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις τα κουζινικά σου, ειδικά αν έχεις παρατηρήσει ότι υπάρχουν γρατζουνιές ή διάφορα άλλα σημάδια φθοράς; Γενικά, τα εργαλεία και τα σκεύη της κουζίνας, δεν τα αλλάζουμε τόσο συχνά κι αυτή είναι μία συνήθεια που ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να αλλάξει.
Αν έχεις παρατηρήσει το γρατσουνισμένο αντικολλητικό τηγάνι ή ένα παλιό τάπερ που δεν μυρίζει πια ωραία, ίσως ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσεις και να πάρεις καινούρια. Όχι μόνο για θέμα εμφάνισης αλλά κυρίως από άποψη υγιεινής.
Ενώ ορισμένα αξεσουάρ και σκεύη κουζίνας– όπως τα τηγάνια από ανοξείδωτο ατσάλι, οι γάστρες και τα μίξερ – είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε σχέση με τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης, ακόμη από και τα ξύλινα σκεύη (όπως το ξύλο κοπής), παραδόξως έχουν πιο περιορισμένη διάρκεια ζωής. Εάν ένα προϊόν καταστραφεί ή δεν λειτουργεί πλέον όπως παλιά, πιθανότατα είναι καιρός να το πετάξεις. Ωστόσο, υπάρχουν 4 βασικά εργαλεία της κουζίνας που χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά και θέλουν αλλαγή πιο συχνά σε σχέση με τα άλλα σκεύη.
4 αξεσουάρ και σκεύη κουζίνας που χρειάζονται πιο γρήγορα αλλαγή
Αντικολλητικά τηγάνια
Τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα κεραμικά αντικολλητικά τηγάνια καλύπτονται με επιστρώσεις που εμποδίζουν το φαγητό να κολλήσει σε αυτά. Αυτή η επίστρωση κάνει τα τηγάνια πιο εύκολα στο μαγείρεμα και τον καθαρισμό. Μια κατεστραμμένη επίστρωση σημαίνει ότι το τηγάνι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί ως αντικολλητικό, κάτι που δεν είναι καλό. Σημαίνει επίσης ότι η επίστρωση μπορεί να «ξεφλουδίσει» το τηγάνι και να καταλήξει στο φαγητό μας, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο. Ένα τηγάνι διαρκεί περισσότερο αν τυχόν το φροντίζεις σωστά. Tips για τη φροντίδα των τηγανιών: Απόφυγε την υψηλή θερμοκρασία και κάνε το πλύσιμο μόνο στο χέρι, όταν το τηγάνι έχει κρυώσει.
Πλαστικά τάπερ
Όλοι έχουμε ένα παλιό τάπερ από το σπίτι της μαμάς μας που μαραζώνει κάπου σε ένα συρτάρι της κουζίνας. Πολλά πλαστικά δοχεία είναι ανακυκλώσιμα και αν θέλεις να διαρκέσουν περισσότερο, ειδικός συνιστά να αποφεύγεις την αποθήκευσή τους σε εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν θέλεις να αντικαταστήσεις τα πλαστικά δοχεία, τα γυάλινα αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Σπάτουλες και άλλα μαγειρικά σκεύη
Τα μαγειρικά σκεύη κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικό, σιλικόνη ή ξύλο χρειάζονται αντικατάσταση όταν αρχίσουν να εμφανίζουν σημάδια φθοράς. Οι βαθιές γρατσουνιές δυσκολεύουν το βαθύ καθάρισμά τους με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν βακτήρια στις πτυχώσεις.
Τα ξύλινα σκεύη διαρκούν περισσότερο αν φροντίζονται σωστά, αλλά χρειάζονται τακτική συντήρηση για να διατηρούνται σε λειτουργική κατάσταση. Επιπλέον, μην αφήσεις ποτέ μια ξύλινη κουτάλα σε μια κατσαρόλα με φαγητό ή να μουλιάζει σε έναν νεροχύτη γεμάτο με νερό. Αντ’ αυτού, καθάρισε τα ξύλινα σκεύη αμέσως μετά από κάθε χρήση και άφησέ τα να στεγνώσουν στον αέρα.
Μαχαίρια
Οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς δεν θεωρούμε ότι τα μεταλλικά σκεύη όπως τα μαχαίρια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, τα περισσότερα μαχαίρια υψηλής ποιότητας μπορούν να χρησιμοποιούνται για τουλάχιστον 10χρόνια. Ιδανικά, ένα μαχαίρι πρέπει να ακονίζεται πριν και μετά από κάθε χρήση ή κάθε δύο εβδομάδες. Όμως να ξέρεις πως όταν το ακονίζεις αφαιρείς μικρές ποσότητες υλικού από τη λεπίδα του μαχαιριού με κάθε πέρασμα. Αν, λοιπόν, δεις πως από το μαχαίρι η λεπίδα ή η λαβή έχουν σπάσει ή ραγίσει ή υποστεί οποιαδήποτε άλλη ανεπανόρθωτη ζημιά, τότε θα πρέπει να τα αλλάξεις αμέσως.