ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Κομμένα λουλούδια στο βάζο: Το υλικό που έχεις στην κουζίνα και θα τα διατηρήσει φρέσκα περισσότερο καιρό

Unsplash

Η επιλογή του πιο ωραίου μπουκέτου λουλουδιών από το τοπικό ανθοπωλείο για το βάζο στην τραπεζαρία σου, είναι η αγαπημένη σου συνήθεια. Λατρεύεις τη μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι σου και προέρχεται από το άνθος των φρεσκοκομμένων λουλουδιών. Λατρεύεις επίσης, τη χρωματική ζωντάνια και τη vintage αισθητική μίας πλούσιας ανθοδέσμης που σε αναζωογονεί και σε ταξιδεύει στην εξοχή ή στο σπίτι της γιαγιάς σου στο χωριό.

Βέβαια, καθετί ωραίο πάνω σε αυτήν τη γη, χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και προσοχή για να συνεχίσει να μας χαρίζει την ομορφιά του. Και τα φρεσκοκομμένα λουλούδια στο βάζο που δεν λείπουν ποτέ από την τραπεζαρία σου την άνοιξη, δεν αποτελούν την εξαίρεση. Το νερό από μόνο του, λοιπόν, δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει στα κομμένα σου λουλούδια μεγάλη διάρκεια ζωής. Το νερό με ζάχαρη όμως;

Εκτός από τα 6 tips που διαβάζεις εδώ και που θα επιμηκύνουν τη ζωή των βλαστών, τα λουλούδια στο βάζο σου μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό φρέσκα, προσθέτοντας ζάχαρη στο νερό.

Το υλικό που έχεις στην κουζίνα και θα δώσει έξτρα ζωή στα κομμένα λουλούδια σου

Το ζαχαρόνερο που αποτελεί δημοφιλές κηπουρικό hack στον κόσμο των social media λοιπόν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα κομμένα λουλούδια που έχεις μέσα στο βάζο σου, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της αποσύνθεσής τους. Οι μίσχοι των κομμένων λουλουδιών μπορούν να απορροφήσουν τη ζάχαρη, η οποία αναζωογονεί τους υδατάνθρακές τους. Η ζάχαρη δίνει στα λουλούδια την ψευδαίσθηση ότι είναι ακόμα ζωντανά και ότι πρέπει να συνεχίσουν να ανθίζουν.

λουλούδια βάζο Unsplash

Tip: Πρόσθεσε τη ζάχαρη σε ζεστό ή βραστό νερό, ώστε να διαλυθεί εύκολα. Περίμενε το μείγμα να κρυώσει. Οι αναλογίες νερού-ζάχαρης ποικίλλουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

 

 

 

Με τα υπόλοιπα φυτά, τι συμβαίνει;

Το concept πίσω από το ζαχαρόνερο

Η θεωρία που κυκλοφορεί στα social media σχετικά με το ζαχαρόνερο, είναι ότι η ζάχαρη ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών. Το ζαχαρόνερο, όπως διαβάζουμε, μπουστάρει τη φωτοσύνθεση ενός φυτού και μπορεί να το βοηθήσει να ξεπεράσει το σοκ της μεταφύτευσης, όταν έρθει η ώρα να «μετακομίσουν» σε νέα γλάστρα. Κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά χρησιμοποιούν ενέργεια, νερό και διοξείδιο του άνθρακα για να παράγουν σάκχαρα και άμυλο.

Η ιδέα του ποτίσματος ενός φυτού με ζαχαρόνερο, βασίζεται στην υπόθεση ότι η ζάχαρη παρέχει επιπλέον υδατάνθρακες που το φυτό προσλαμβάνει με τις ρίζες του. Όπως, όμως, αποδεικνύεται, αυτή η τεχνική δεν είναι και τόσο αποδοτική για τα φυτά που έχεις σε γλάστρες και κασπώ μέσα στο σπίτι.

Disclaimer

Αρχικά, τα φυτά παράγουν τα δικά τους φυσικά σάκχαρα σε μορφή γλυκόζης. Κάνουν φωτοσύνθεση μόνα τους, ρυθμίζοντας μόνα τους την ποσότητα ζάχαρης που παράγουν για να αναπτυχθούν. Από την άλλη, οι ρίζες των φυτών δεν μπορούν να προσλάβουν τη ζάχαρη που καταναλώνουμε εμείς γιατί δεν έχουν πεπτικό σύστημα που μεταβολίζει τη ζάχαρη όπως οι άνθρωποι. Επομένως, το ζαχαρόνερο από μόνο του ενδέχεται να εμποδίσει την απορρόφηση νερού και τελικά το φυτό σου να μαραθεί.

Το ίδιο ισχύει και για το σοκ μεταφύτευσης. Το ζαχαρόνερο όχι μόνο δεν βοηθάει τα φυτά που έπαθαν σοκ μεταφύτευσης, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Απλώς δώσε στα φυτά σου χρόνο, να τα ποτίζεις σωστά και να τα προστατεύεις από το άμεσο ηλιακό φως για να αποτρέψεις το περαιτέρω κάψιμο των φύλλων του.

Συμπέρασμα: Το ζαχαρόνερο είναι ευεργετικό μόνο για τα κομμένα λουλούδια και όχι για φυτά και λουλούδια που μεγαλώνεις σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα του κήπου σου. Η ζάχαρη δίνει θρεπτικά συστατικά στα κομμένα λουλούδια που πλέον δεν παίρνουν από το έδαφος.