ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Koλασμένα Brownies με κρέμα τυριού και σως καραμέλας

Το madameginger.com σας προτείνει μια διαφορετική συνταγή για να ξεκινάτε την κάθε σας μέρα.

Η ζωή μας είναι γεμάτη διλήμματα και επιλογές. Μέρα δεν περνάει που να μην χρειαστεί να κάνουμε δεκάδες επιλογές διαλέγοντας ένα και απορρίπτοντας κάτι άλλο. Είναι η μαγεία και η κατάρα του να είμαστε σκεπτόμενα όντα, η δυνατότητα μας αυτή να σκεφτόμαστε, να αποφασίζουμε, να επιλέγουμε από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Ποιες κάλτσες να φορέσω σήμερα; Αυτές με τα μοβ πουά ή αυτές με τις πράσινες ρίγες; Να γίνω γιατρός ή αισθητικός; Να βγω με τον Γιώργο ή με τον Γιάννη; Να πάω δεξιά ή αριστερά;

Αν και είμαι κατά τι ειδικός στις κάλτσες (Box of Stolen Socks λέγεται το blog μου) και έχω παντρευτεί και ένα Γιώργο, όσοι με ξέρουν θα σας πουν ότι είμαι ο ορισμός του αναποφάσιστου, γι’ αυτό δεν έχω καταφέρει ακόμα να δώσω απαντήσεις σε πολλά υπαρξιακά μου διλήμματα. Μπορώ όμως να σας πω με υπερηφάνεια ότι εδώ και καιρό έχω καταφέρει να δώσω απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα εξ’ αυτών. Σοκολατένιο brownie ή βανιλάτο cheesecake;

Γιατί όχι και τα δύο… μαζί! Cheesecake Brownie και είναι ότι πρέπει για εμάς που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα αμαρτωλά σοκολατένιο brownie ή ένα αφράτο vanilla cheesecake. Το brownie αυτό δεν είναι σαν αυτά που ξέρετε. Είναι υγρό, πλούσιο και fudgy. Οι σταγόνες σοκολάτας που έχουν μισολιώσει μέσα του δίνουν αυτή την ακαταμάχητη υφή. Και εκεί που περίμενες να παραδοθείς είς Κύριον από την πολύ σοκολάτα έρχεται το ανάλαφρο cheesecake swirl από πάνω και σε φέρνει στα ίσια σου…μέχρι την επόμενη κουταλιά.

 

Κάτι τελευταίο θα σας πω και μετά θα πάω να στηθώ μπροστά στη ντουλάπα μου μπας και αποφασίσω τί θα φορέσω αύριο…. Το γλυκό αυτό δεν είναι για όσους κάνουν δίαιτα. Είναι πλούσιο, σοκολατένιο, εθιστικό, o ορισμός της πλούσιας απόλαυσης. Του βάζεις και λίγη ζεστή σος καραμέλας βουτύρου από πάνω και Huston we have lift off….

Brownie με Κρέμα Τυριού και Σως Καραμέλας

Μερίδες: 10 -12

Υλικά για το γλυκό

220 γρ βούτυρο

500 γρ ζάχαρη

4 αυγά μεγάλα

1 κουταλιά της σούπας vanilla essence

150 gr κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού baking powder

230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ σταγόνες σοκολάτας

200 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

80 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ή ξύδι

100 γρ ζάχαρη

1 αυγό μεγάλο

Υλικά για την σως καραμέλας

100 ml νερό

150 γρ ζάχαρη

300 ml κρέμα γάλακτος 36%

Εκτέλεση για την σως καραμέλας

1) Βάζουμε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά μέσα σε μια μέτρια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε στο μισό. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

2) Βγάζουμε την κατσαρόλα από τα φωτιά και ρίχνουμε με προσοχή την κρέμα γάλατος. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομματάκια καραμέλας.

3) Ρίχνουμε την σως καραμέλα σε μπολ ή σε βαζάκι. Μόλις κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να τη ζεστάνουμε ξανά.

 

Εκτέλεση για το γλυκό

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα τσέρκι 22×33 εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα η οποία θα πρέπει να προεξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού (ή το ξύδι) μέσα στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πήξει – περίπου 5 λεπτά.

2) Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 – 10 λεπτά.

3) Μεταφέρουμε το μείγμα βουτύρου ζάχαρης σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί το κάθε αυγό. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι το μείγμα μας να πάρει λεία μορφή.

4) Ρίχνουμε το κακάο, το baking powder και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας ανακατεύουμε λίγο ακόμα και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 5 λεπτά.

5) Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλατος, τη ζάχαρη και το αυγό. Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στο ταψί και το απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια του.

6) Ανοίγουμε 4 ή 5 «αυλάκια» με το πίσω μέρος ενός μικρού κουταλιού κατά μήκος του ταψιού τα οποία θα γεμίσουμε με το μείγμα του τυριού. Καλό είναι να τα κάνουμε ένα ένα γιατί μπορεί να κλείσουν μέχρι να τα γεμίσουμε. Αφού γεμίσουμε τα αυλάκια με το μείγμα του τυριού «κόβουμε» τη ζύμη κάθετα με ένα μαχαίρι σε 5 ή 6 λωρίδες.

7) Ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά. Αφήνουμε το ψημένο brownie να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το βγάζουμε τραβώντας τη λαδόκολλα που προεξέχει. Σερβίρουμε με σως καραμέλας

Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένο για 3 ημέρες.

 

Διαβάστε ακόμα στο madameginger.com:

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο

Ατομικές τάρτες με σαλάμι, γραβιέρα & αυγό