WATCHLIST

Κόκκινο Ποτάμι: Η σειρά με τους 171 ηθοποιούς και του 1140 κομπάρσους κάνει πρεμιέρα

Με γυρίσματα σε 10 πόλεις της Ελλάδας, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας αλλά και το Παρίσι της Γαλλίας, με 171 ηθοποιούς και 1140 κομπάρσους ένα μόνιμο συνεργείο με περισσότερους από 40 συντελεστές, ανάμεσά τους και καθηγητές Τουρκικών, Ποντιακών, Ρωσικών, Αρμένικων και Γαλλικών, αλλά και 629 κοστούμια εποχής (από τη Μαρία Μαγγίρα), η σειρά του Open «Κόκκινο ποτάμι» δικαίως χαρακτηρίζεται τηλεοπτική υπερπαραγωγή. Η avant premiere της σειράς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε κλίμα συγκίνησης καθώς οι συντελεστές της σειράς παρουσία και του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, Χάρη Τσιρκινίδη παρακολούθησαν το πρώτο τους επεισόδιο.

NDP Photo Agency

Οι πρωταγωνιστές, Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση με τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη – NDP Photo Agency

Τη σειρά χαρακτήρισε στοίχημα ζωής ο σκηνοθέτης της, Μανούσος Μανουσάκης, που όπως έχει δηλώσει αναζητούσε χρόνια μια δυνατή υπόθεση που να διαδραματίζεται στην εποχή του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου καθώς αυτή η πτυχή της ιστορίας μας δεν είχε αποτυπωθεί μέχρι σήμερα σε κάποια κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή.

Διάβασε κι αυτό: Tηλεθέαση: Οι Άγριες Μέλισσες έδωσαν μια “άγρια” μάχη. Ο ρόλος του GNTM

Η σειρά αποτέλεσε πρόκληση για τους δεκάδες τεχνικούς και συντελεστές της σειράς καθώς τα γυρίσματα, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, σήμαιναν μετακινήσεις από πόλη σε πόλη αλλά και τη διαμόρφωση κάθε χώρου ώστε να ανταποκρίνεται στο χρονικό φάσμα 1895 – 1925 στο οποίο διαδραματίζεται η σειρά. Γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί και σε εμβληματικά κτήρια της Αθήνας (Κτήριο Κωστή Παλαμά, Αρχοντικό Μπενιζέλων, Μουσείο Πόλεως των Αθηνών, Πολυκατοικία Λαναρά, Μ.Ι.Ε.Τ.Ε, Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Σχολή εθνικής άμυνας, Μέγαρο Υπατία) ενώ στην περιοχή του Λαυρίου έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό αποτυπώνοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των πόλεων του Πόντου στις αρχές του 1900. Η σκηνογράφος της σειράς που από την πρώτη σκηνή μας ταξιδεύει στον χρόνο είναι η Κατερίνα Ζουράρη.

NDP Photo Agency

Ο Μανούσος Μανουσάκης ανάμεσα στους Αργύρη Πανταζάρα, Χαρά Μάτα Γιαννάτου και Γιώργη Τσαμπουράκη – NDP Photo Agency

Το «Κόκκινο Ποτάμι» αφηγείται την τραγική ιστορία του ελληνισμού του Πόντου, βιωμένη μέσα από το πρίσμα της αγάπης του Μίλτου (Ιωάννης Παπαζήσης) και της Ιφιγένειας (Αναστασίας Παντούση) που δοκιμάζεται συνεχώς λόγω της δύσκολης ιστορικής συγκυρίας. Ο συγκινημένος Χάρης Τσιρκινίδης αποκάλυψε ότι άκουσε την ιστορία του Κόκκινου Ποταμιού σε ηλικία 10 ετών και υποσχέθηκε μία ημέρα να τη βάλει στο χαρτί. Τώρα η ιστορία ξεπηδά από τις σελίδες του βιβλίου, οι ήρωές του παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τις δυνάμεις ηθοποιών όπως: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Αργύρης Πανταζάρας, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Στέφανος Κυριακίδης, Σωτήρης Χατζάκης, Δημήτρης Δρόσος, Κώστας Ξυκομηνός, Θοδωρής Φραντζέσκος, Λάμπρος Κτεναβός,, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Δήμητρα Σιγάλα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δημήτρης Τοπαλίδης, Πέτρος Ξεκούκης κ.α., και ετοιμάζεται να κατακτήσει τις οθόνες μας.

Η υπόθεση της σειράς και όσα θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο

Η πρώτη σκηνή μας δείχνει την εξαθλίωση των Ελλήνων του πόντου καθώς οι Τούρκοι τους οδηγούν σε μια πορεία θανάτου. Πρώην φίλοι και αδέλφια, δύο γειτονόπουλα βρίσκονται στις αντίπαλες «όχθες» αυτής της τραγωδίας. Ο Τούρκος θα απελευθερώσει τον Έλληνα, δίνοντάς του μια ακόμη ευκαιρία στην ελευθερία, και κάπως έτσι γυρνάμε στην αρχή της ιστορίας.

Η ιστορία του «Κόκκινου Ποταμιού» ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895 όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 12χρονο γιο της, Μίλτο, µε την μόλις 9χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη και της Σοφίας Νικολαΐδη. Είναι ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή ανάμεσα σε παιδιά οικογενειών Ελλήνων, καθώς σύμφωνα µε τα μουσουλμανικά ήθη αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα µουσουλµάνου.

Οι ραγδαίες πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις κλυδωνίζουν τον ελληνισμό του Πόντου και επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των ηρώων. Οι επιθέσεις φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις οικογένειες Παυλίδη και Νικολαϊδη, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια, θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά. Χωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή σχέση που τους δένει, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ένας έρωτας που δοκιμάζεται σε μια δύσκολη ιστορικά συγκυρία που ανατρέπει κάθε δεδομένο. Ένα όνειρο ζωής που θα αντισταθεί στα δεινά με μόνο όπλο την αγάπη.

Η υπογραφή του Μανούσου Μανουσάκη στην σκηνοθεσία είναι φανερή, ο κόπος και το κόστος της εμφανές επίσης, η πραγματική ιστορία του διωγμού των Ποντίων συγκινητική από μόνη της, οι ερμηνείες δυνατές. Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το κοινό απέναντί της, μια τηλεοπτική χρονιά στην οποία η μυθοπλασία κάνει τη δυναμική της επιστροφή.