ΒΙΒΛΙΑ

Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω: 5 λόγοι που θα αγαπήσεις το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα

Papadakis Press Κώστας Μοσχόπουλος

Ο Κώστας Κρομμύδας έχει συμπληρώσει πλέον μία γεμάτη δεκαετία στον κόσμο της συγγραφής. Ξεκίνησε να γράφει το 2011 και πλέον έχει εκδώσει 12 βιβλία. Το τελευταίο από αυτά με τίτλο Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα και βρέθηκε στα χέρια μου. Το επόμενο 48ωρο το πέρασα χωμένη στην ιστορία της Μενεξιάς. Μίας Μενεξιάς που θα μπορούσε να είναι κάθε γυναίκα που έζησε στην Ελλάδα τις περασμένες δεκαετίες.

Το βιβλίο Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, μας ταξιδεύει σε περασμένα χρόνια και μας ανεβάζει στο πάλκο των νυχτερινών κέντρων των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Κρατάμε με τα χέρια μας το μικρόφωνο της Μενεξιάς και μαζί της συντριβόμαστε όταν τα όνειρά της μοιάζουν να μπαίνουν στην άκρη, νικημένα από τη βάναυση πραγματικότητα της ζωής. Μαζί της τα ξαναζωντανεύουμε, μαζί της τραγουδούμε, μαζί της βρίσκουμε το μόνο κίνητρο που αξίζει να κάνει τον κόσμο να γυρίσει ξανά, την αγάπη.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ποτέ δεν έμαθα την ακριβή ημερομηνία που γεννήθηκα. Ήμουν απλώς ένα μωρό που κάποιος εγκατέλειψε στα σκαλιά ενός ιδρύματος, όπως και τόσα άλλα. Οι γυναίκες που με ανέθρεψαν έλεγαν πάντα ότι πρώτα τραγούδησα και μετά μίλησα. Ίσως γιατί μέσα από τις νότες μαλάκωνε κάπως η σκληρότητα του κόσμου, την οποία δυστυχώς γνώρισα από νωρίς. Κόντρα όμως σε κανόνες και εμπόδια, εγώ συνέχισα να τραγουδώ, να ονειρεύομαι και να γελάω… Μέχρι τη στιγμή που μου τα πήραν όλα καταδικάζοντάς με σε θανατερή σιωπή.

Ίσως επειδή ήμουν γυναίκα…

Ίσως επειδή δεν θέλησα να υποτάξω την ψυχή μου σε άγραφους νόμους.

Μεγαλώνοντας, ερωτεύτηκα, πόνεσα, έκλαψα, γονάτισα, αλλά στο τέλος κατάφερα να κοιτάξω τη ζωή από τη μεριά που επέλεξα εγώ και όχι οι άλλοι. Στάθηκα όρθια και πάλεψα για όσα με έκαναν να χαμογελώ. Έδωσα μάχη για να μην επιτρέψω σε κανέναν να μου στερήσει το δικαίωμα στο όνειρο. Και τελικά κατάλαβα πως η πραγματική αγάπη δεν σε φυλακίζει, αλλά σε κρατά ελεύθερη μέσα στην αγκαλιά της.

Με λένε Μενεξιά και το όνομά μου το πήρα από το χρώμα των ματιών μου…

5 λόγοι που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα

Αν αγαπάς τα τραγούδια, αυτό το βιβλίο είναι για σένα

Ένα βιβλίο που μιλά για τις γυναίκες, για τα τραύματα, για τη μοναξιά, για τον έρωτα, για την επιμονή, για την απελπισία, για την ελπίδα, για την παρηγοριά των τραγουδιών κατάφερε να γράψει ο Κώστας Κρομμύδας, σαν χάδι όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλους τους ανθρώπους που κάποτε ένιωσαν ότι γι’ αλλού κινήσανε γι’ αλλού κι αλλού η ζωή τους πήγε, για να χρησιμοποιήσω τους στίχους του Ερρίκου Θαλασσινού από το τραγούδι Άνοιξε το παράθυρο.

Εξάλλου και στο Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, οι στίχοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Τρυπώνουν μες το κείμενο, στίχοι από τα τραγούδια του Κώστα Βίρβου, που τραγουδά η Μενεξιά και φωτίζουν τα νοήματα όπως μόνο τα λαϊκά τραγούδια μπορούν να κάνουν. Τα τραγούδια στο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, εμφανίζονται σε σημεία κομβικά και δίνουν ακόμα περισσότερο βάθος στον κεντρικό χαρακτήρα του, τη Μενεξιά.

Αν είσαι γυναίκα θα βρεις τον εαυτό σου στις σελίδες του

Τα βιώματα των γυναικών του παρελθόντος, ο περιορισμός, η «αγία τριάδα» που καλούνται να υπηρετήσουν όπως κάποια στιγμή λέει στο κείμενο η Αντωνία (έμπειρη ρεμπέτισσα) στη Μενεξιά (το νέο ταλέντο που μέλει να γίνει η καλύτερη της φίλη). «Μάνα, σύζυγος, νοικοκυρά», αυτή ήταν η μοίρα για τις περισσότερες. Για τις άλλες, εκείνες που μεγάλωναν σε ίδρυμα, όπως η Μενεξιά, ο δρόμος έκανε διχάλα, υπηρέτρια που δεν θα έλεγε όχι ακόμα και στον βιασμό της από το αφεντικό ή δρόμος και μία ζωή στο περιθώριο. Αν είχαν ταλέντο, υπήρχε κι άλλος δρόμος αυτός της σκηνής. Όμως κι αυτός περνούσε από την επιθυμία των αντρών, από τη βίαιη υπακουή στη θέλησή τους.

Αν είσαι γυναίκα ξέρεις τι σημαίνει να έχεις παλέψει για την αυτοδιάθεση, για τα δικαίωμα να αποφασίζεις για το σώμα σου, για να μπορείς έστω να σταθείς και να ακουστείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο με άντρες που νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα καλύτερα από σένα. Αν είσαι γυναίκα, ξέρεις τι σημαίνει να κάνεις το δικό σου μακρύ ταξίδι προς τον αυτοπροσδιορισμό, προς την αυτογνωσία προς την ενδυνάμωση. Και θα ακολουθήσεις τη Μενεξιά βήμα βήμα σε αυτό.

Αν αγαπάς τα βιβλία εποχής τότε το Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω θα σε ταξιδέψει

Στο πρόσωπο της Μενεξιάς «καθρεφτίζονται όλες εκείνες οι γυναίκες που ερωτεύτηκαν, πάλεψαν, πόνεσαν, γονάτισαν και κάποιες από αυτές τα κατάφεραν αφήνοντας το στίγμα τους», γράφει για τις προσωπικότητες που τον ενέπνευσαν ο Κώστας Κρομμύδας. Εκείνες οι γυναίκες που ανέβηκαν στο πάλκο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τη δεκαετία του 1980, είναι που καθρεφτίζονται στο πρόσωπο της Μενεξιάς.

«Στέλλα Χασκίλ, Μαρίκα Νίνου, Πόλυ Πάνου, Σωτηρία Μπέλλου, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Καίτη Γκρέυ, Μαρίκα Παπαγκίκα, Λάουρα, Έλσα Λάμπο, Γιώτα Λύδια, Αλεξάνδρα Κυριακάκη, Μπέμπα Μπλανς. Η ζωή της καθεμίας από τις παραπάνω θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει ένα ξεχωριστό βιβλίο», συμπληρώνει ο συγγραφέας.

Πίσω σε εκείνη την εποχή μάς ταξιδεύει, λοιπόν και ζωντανεύει μπροστά μας μία παλιά Αθήνα, αλλού κακόφημη, αλλού καθώς πρέπει, στα μικρά συνοικιακά καταστήματα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις που οι νέοι ονειρεύονται να αλλάξουν μαζί με την εικόνα του μέλλοντός τους και την εποχή που αλλάζει γύρω τους.

Αν πιστεύεις ότι το πεπρωμένο μας μπορούμε να το φτιάξουμε κάθε στιγμή το βιβλίο θα σε επιβεβαιώσει

Πόσα στη ζωή μας δεν εξαρτώνται από εμάς; Πόσες συνθήκες καλούμε να διαχειριστούμε χωρίς να έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω τους; Δεν διαλέγουμε πού θα γεννηθούμε, ποιοι θα μας μεγαλώσουν, ποια θα είναι τα ταλέντα μας, ποιοι θα προδώσουν την εμπιστοσύνη μας, ποιες αντιξοότητες θα αντιμετωπίσουμε. Διαλέγουμε όμως τι θα κάνουμε με όλα αυτά. Πόση υπομονή και πόση επιμονή θα δείξουμε. Πότε θα επιλέξουμε ξανά να εμπιστευτούμε, να αφεθούμε στην αγάπη, να καταλάβουμε ότι αξίζουμε την ζεστασιά και το χέρι που μας απλώνεται να μας βοηθήσει. Και τελικά φτιάχνουμε τη ζωή μας όπως τη θέλαμε, όπως ακριβώς καταφέρνει να κάνει και η Μενεξιά, εμπνέοντάς μας την ελπίδα.

Αν πιστεύεις στην αγνή αγάπη αυτό είναι το βιβλίο που θα λατρέψεις

Ανάμεσα στα αγκάθια πάντοντε θα υπάρχει κι ένα λουλούδι που θα μοιάζει ανέγγιχτο από την αγριότητα. Πάντοτε θα υπάρχει κάτι στο οποίο αξίζει να πιστέψεις. Πάντα θα υπάρχει η φωτεινή εξαίρεση της αγνής αγάπης, της εμπιστοσύνης, της ελευθερίας, της θερμής υπόσχεσης για συμπαράσταση και συνεξέλιξη. Και πάντα αυτή θα είναι αρκετή. Και στο Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω, η Μενεξιά θα την βρει. Κι εσύ θα ανακουφιστείς μαζί της που υπάρχει.