LIFE
SPONSORED

Κι αν η πανδημία μάς έβρισκε το 2000; Πώς θα ήταν το σχολείο τότε;

Unsplash

Η καθημερινότητά μου στην καραντίνα περιλαμβάνει λίγο από όλα. Μαγειρική, yoga στο σαλόνι, yoga στο μπαλκόνι για να κάνω παρέα και στα φυτά μου, βόλτα με τον σκύλο και πολλή δουλειά. Το βασικότερο πράγμα που κάνω, όμως, μέσα στην πανδημία είναι να παραμένω συνδεδεμένη με τους αγαπημένους μου και να μιλάμε σχεδόν καθημερινά. Τηλέφωνο, βιντεοκλήση, Zoom, ό,τι είναι πιο εύκολο. Ένας από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους σε όλον τον κόσμο είναι η Δανάη, η ανιψιά μου.  Αφού δεν μπορώ να την πάρω να πάμε σινεμά, μιλάμε από απόσταση.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, μελετά από το σπίτι και κάνει online εκπαίδευση μέσα από το laptop που υπάρχει στο σπίτι της. Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητά της, όπως όλων μας. Και κάθε φορά που μου εξηγεί τις ασκήσεις που κάνουν όλα τα παιδιά μαζί με τον δάσκαλό τους σε real time, σκέφτομαι το μακρινό 2000, τότε που ήμουν στην αρχή του Γυμνασίου και η τεχνολογία ήταν ακόμα στα σπάργανα.

Η απουσία της τεχνολογίας

Υπήρχαν μόνο αυτοί οι τεράστιοι σταθεροί υπολογιστές στους οποίους τότε δεν πρέπει να είχαμε καν Ίντερνετ. Η κανονική μου επαφή με υπολογιστές στο σπίτι ήταν προς το τέλος του Λυκείου. Και αναρωτιέμαι σήμερα, τι θα γινόταν με την εκπαίδευσή μου αν η πανδημία εμφανιζόταν τότε. Υποθέτω ότι η μόρφωση θα έμπαινε στην αναμονή και θα γεμίζαμε τον χρόνο μας με παιχνίδι και πάρα πολλή τηλεόραση. Η χρονιά θα χανόταν και θα κάναμε σχολείο όλο το καλοκαίρι ή θα τελειώναμε όλοι το σχολείο στα 19, εφόσον θα έπρεπε να επαναλάβουμε τη χαμένη τάξη.

Μου λείπουν αρκετά πράγματα από τη, σχετικά, πιο αθώα εκείνη εποχή. Αλλά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να ήμουν μαθήτρια σε πανδημία και να μου έλειπαν όλα αυτά τα τεχνολογικά μέσα που βοηθούν τους μαθητές να μη μένουν πίσω και να μελετούν χωρίς να πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά. Έτσι όπως κάνει η ανιψιά μου η Δανάη. Διαβάζει, αναζητά και βρίσκει πληροφορίες στο Διαδίκτυο, κατεβάζει εφαρμογές που συμβάλλουν στη μάθησή της, και επικοινωνεί μέσω βιντεοκλήσης με όλη την τάξη. Κάνει τεστ, δίνει εξετάσεις, λύνει ασκήσεις. Κάπου εδώ, όμως, γεννιέται ένα ερώτημα. Τι γίνεται με τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα εφόδια, για να κάνουν μάθημα από το σπίτι και να διαβάσουν; Τι γίνεται με τα παιδιά που, αν και έχουν την τεχνολογία στη ζωή τους, δε διαθέτουν laptop, tablet ή υπολογιστή στο σπίτι;

Η σημαντική συνεισφορά της Anytime

Η Anytime, η πρώτη direct ασφάλιση στην Ελλάδα από την INTERAMERICAN, ενώνει τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Παιδείας  και προσφέρει 1.500 tablets HUAWEI T3 9.6”. Θα κατανεμηθούν σε δημόσια σχολεία, σε νομούς της χώρας, εκεί όπου κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η Anytime στηρίζει τις οικογένειες και τους μαθητές, αλλά και το έργο των δασκάλων και καθηγητών. Αναγνωρίζει ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς τεχνολογικά εφόδια εν έτη 2020, ειδικά αν αυτά αφορούν στη μόρφωσή του.

Το 2000 βρισκόμασταν στην αρχή της τεχνολογίας και δεν υπήρχαν τα μέσα εκπαίδευσης από απόσταση. Σήμερα, όμως, δεν νοείται να στερείσαι τη μόρφωσή σου, επειδή δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις ένα laptop ή tablet. Η Anytime το αναγνωρίζει, αναζητά και βρίσκει λύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Ξέρει ότι κάθε στιγμή έχει αξία και κάθε στιγμή αξίζει περισσότερα.

Η σημασία της προσφοράς

Η καραντίνα και οι πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες έχουν συμβάλει στο να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Η προσφορά και η βοήθεια γίνονται πιο απαραίτητες από πριν. Δεν έχει σημασία αν μπορείς να χαρίσεις ένα tablet ή να κάνεις τα ψώνια της ηλικιωμένης κυρίας στην πολυκατοικία σου. Η πανδημία μάς έφερε όλους πιο κοντά συναισθηματικά, ακόμα και αν είμαστε σωματικά μακριά. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα, που θα πάρουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά που το βιώνουν.