ΣΠΙΤΙ

Καθαρισμός σπιτιού: 10 tips για να γίνει… Γρηγορότερα!

Αν η καθαριότητα σημαίνει για εσένα ατελείωτη κούραση και ταλαιπωρία, ενώ στο χώρο σου εξακολουθεί να επικρατεί.. χάος, παρά τις προσπάθειές σου, τότε πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου τους παρακάτω δέκα «χρυσούς» κανόνες.

Ακολουθώντας τα παρακάτω tips, η φροντίδα του σπιτιού θα γίνει παιχνιδάκι, αφήνοντάς σου επιπλέον χρόνο για να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς.

1. Το σκούπισμα είτε με ηλεκτρική είτε με κλασσική σκούπα είναι ίσως το πιο βαρετό. Σπάσε το σε τμήματα. Καθάρισε κάθε μέρα και από λίγο. Αν έχεις βάλει στον προγραμματισμό σου ένα καθημερινό 15λεπτο αφιέρωμα στο καθάρισμα του σπιτιού θα σε βοηθήσει να το φρεσκάρεις καθημερινά. Έτσι δεν θα συσσωρεύεται μεγάλος όγκος δουλειάς την ημέρα της γενικής καθαριότητας.

2. Φρόντισε να μην αφήνεις άπλυτα πιάτα και κατσαρόλες. Κάθε φορά που μαγειρεύεις πλύνε επί τόπου όλες τις συσκευές και τα λερωμένα πιάτα και μην αφήνεις λεκέδες στον πάγκο ή τα πλακάκια. Όσο περισσότερο μένει ο λεκές τόσο πιο δύσκολο είναι να βγει.

3. Καθάρισε τα χαλάκια του δωματίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βγάλε τα και τίναξέ τα, απομακρύνοντας τη σκόνη, ενώ παράλληλα άφησέ τα για λίγη ώρα σε εξωτερικό χώρο για να αεριστούν.

4. Βρες για κάθε αντικείμενο του σπιτιού τη θέση του και φρόντισε να μην το μετακινείς από αυτήν. Όταν τελειώνεις με τη χρήση του φρόντισε να το επιστρέφεις πίσω αμέσως. Έτσι, θα κερδίζεις το χαμένο χρόνο που σπαταλάς κάθε φορά για να βρεις τα «εξαφανισμένα» αντικείμενα, αλλά και θα γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο από το συμμάζεμα, μιας και σχεδόν τα πάντα θα είναι ήδη στη θέση τους.

5. Μείωσε τη σκόνη που μπαίνει από τους εξωτερικούς χώρους. Όσο δευτερεύον βήμα κι αν σου ακούγεται, βασικό ρόλο παίζει η καθαριότητα του μπαλκονιού σου, καθώς από αυτό μεταφέρονται σκόνες και βρωμιά όταν ανοίγεις τις πόρτες σου. Φρόντισε λοιπόν να το καθαρίζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως, προτού ξεκινήσεις να κάνεις καθαριότητες στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Παράλληλα, φρόντισε το χαλάκι της εισόδου να διατηρείται καθαρό και να είναι αρκετά απορροφητικό, έτσι ώστε να μην μεταφέρονται οι βρωμιές που κουβαλάς στα παπούτσια σου, στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάς να κλείνεις τα παράθυρά σου! Ειδικά κάτι μέρες που η σκόνη της ατμόσφαιρας μπαίνει μέχρι και στους πόρους του δέρματός μας, αέριζε μεν το σπίτι σου και τα δωμάτια αλλά μην αφήνεις τα παράθυρα ανοιχτά όλη μέρα. Τα ρεύματα, ακόμη και τα πιο μικρά, μεταφέρουν σκόνη που επικάθεται παντού μέσα στο σπίτι και σε υποχρεώνει κάθε τρεις και λίγο να ξεσκονίζεις!

6. Καθάρισε από πάνω προς τα κάτω. Ξεκίνα καθαρίζοντας πρώτα όλες τις επιφάνειες, τα φωτιστικά και γενικότερα όλα τα διακοσμητικά αντικείμενα αφήνοντας τελευταίο το πάτωμα. Έτσι μπορείς άφοβα να ρίχνεις κάτω τη σκόνη απ’ ότι καθαρίζεις καθώς θα την μαζέψεις συνολικά στο τέλος. Δεν υπάρχει λόγος να σφουγγαρίζεις το πάτωμα αν δεν έχεις πρώτα καθαρίσει τα υπόλοιπα σημεία πιο ψηλά από αυτό.

7. Κράτα στεγνό το μπάνιο σου όσο περισσότερο μπορείς. Ένα στεγνό μπάνιο δεν αναπτύσσει εύκολα υγρασία και μούχλα. Κάτι που επίσης μπορείς να κάνεις είναι να αφήνεις ένα παράθυρο ανοιχτό, ώστε να στεγνώνουν καλύτερα τα σημεία που διατηρούν για μέρες την υγρασία.

8. Η λακ είναι σύμμαχος της σκόνης. Αν συνηθίζεις να ψεκάζεις τα μαλλιά σου με λακ, καλό θα ήταν να το κάνεις εκτός μπάνιου καθώς η λακ κολλάει στα έπιπλα με αποτέλεσμα η σκόνη να βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Το στρώμα κόλλας τόσο στο νιπτήρα όσο και στην λεκάνη σε συνδυασμό με τη σκόνη προκαλεί χάος στο μπάνιο σου.

9. Βγάλε τα παπούτσια από το σπίτι. Ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσεις καθαρό το σπίτι περισσότερο χρόνο είναι να βγάζεις τα παπούτσια σου κατά την είσοδο. Έτσι ρίχνεις «πόρτα» σε όλες τις βρωμιές και τα μικρόβια.

10. Μη μαζεύεις περιττά αντικείμενα! Όσα περισσότερα, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεσαι στο συμμάζεμα! Για το λόγο αυτό κάθε φορά που αγοράζεις κάτι θα πρέπει να το χρειάζεται ο χώρος σου ή να αντικαταστήσει κάτι άλλο. Μάλιστα, αφιέρωσε μια φορά το μήνα χρόνο και πέτα ό,τι δεν χρειάζεσαι! Δες το σαν… ψυχοθεραπεία!