WATCHLIST

Κάνει για κεντρική παρουσιάστρια η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου;

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 10.00 το πρωί. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ξυπόλυτη λέει την πρώτη καλημέρα στους τηλεθεατές ως κεντρική παρουσιάστρια της νέας εκπομπής του Alpha, "Σπίτι μου, σπιτάκι μου".

Μαζί της, το “γούρι” της, ο αγαπημένος της σκύλος Bruno. Ήταν ενθουσιασμένη. Πολύ. Σαν να περίμενε αυτή τη στιγμή για αρκετό καιρό. Το χαμόγελό της προϊδέαζε μια δυναμική παρουσίαση, κάτι που δεν έγινε. Υπομονή όμως. Είναι αρχή ακόμα. Τόσο για την ίδια, όσο και για την τηλεοπτική σεζόν.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κωνσταντίνα έχει αποτελέσει στόχο πολλών εντύπων αλλά και τηλεκριτικών για την παρουσία της στη μικρή οθόνη και το κατά πόσο μπορεί να είναι η κεντρική παρουσιάστρια μιας εκπομπής. Κάποιες κριτικές είχαν δίκιο, άλλες άδικο. Από τη μία, πολλοί λένε ότι η τηλεόραση χρειάζεται νέα πρόσωπα και η Κωνσταντίνα μυρίζει φρεσκάδα από μακριά. Από την άλλη αρκετοί είναι αυτοί που στην εμφάνισή της δεν βρίσκουν τίποτα παραπάνω από μία ξαναμασημένη Ελένη Μενεγάκη. Ακόμα και η φωνή της έχει σχολιαστεί ως μην κατάλληλη τους τηλεοπτικούς δέκτες. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως και να ‘χει, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως για να βελτιωθεί ένας παρουσιαστής χρειάζεται τηλεοπτικό χρόνο. Και η Κωνσταντίνα  πλέον το έχει. Τέσσερις ώρες κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή είναι δικές της.

 

Το μεγάλο ρίσκο, λοιπόν, πάρθηκε. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις κακές γλώσσες. Προς το παρόν, τείνει να τους επιβεβαιώσει, αλλά είπαμε  ακόμη αρχή είναι. Υπομονή.

Παρά το τρακ των πρώτων λεπτών, η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έδειξε πολύ άνετη στο νέο της καθήκον. Δίπλα της, άλλωστε, έχει “δυνατά” χαρτιά με ωραίο λόγο και έξυπνη ατάκα. Τον Αντώνη Λουδάρο και τον Παύλο Σταματόπουλο. Σε αυτό ίσως οφείλεται το γεγονός ότι η Κωνσταντίνα έδωσε αρκετό χρόνο στους συνεργάτες να μιλήσουν on air σε βαθμό που ορισμένες φορές αναρωτιόσουν που ήταν η παρουσιάστρια. Έπρεπε η Κωνσταντίνα να τολμήσει και να πάρει περισσότερες φορές τον λόγο, κάποιες φορές κούραζε το ότι δεν καταλάβαινες ποιος ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής και ποιος μέλος του πάνελ. Απέφευγε να πάρει τα ηνία της συζήτησης στα χέρια της, κάτι που αντίθετα με πέρυσι το έκανε.

 

Παρόλα αυτά, τον “αέρα” της πολλές θα ζήλευαν. Την άνεσή της να περπατά ξυπόλυτη μέσα σε ένα τηλεοπτικό πλατό χωρίς να την ενδιαφέρει αν θα φανεί λίγους πόντους πιο κοντή στο πλάνο, επίσης.

 

Η συνέντευξή της στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ήταν ένα πρώτο δείγμα “γραφής” της σε συνεντεύξεις που είναι έξω από τα lifestyle”νερά” της. Τα πήγε καλά. Ήταν σοβαρή και απέφυγε τις χαριτωμενιές που συνηθίζει να κάνει και που κουράζουν στα πλαίσιο του “πολύ το κύριε ελέησον, το βαριέται και ο παπάς”. Άρεσε, που λέτε, αυτό το εγχείρημα, αλλά καλύτερα να μείνει στο celebrity κομμάτι. Της ταιριάζει. Σε αυτό την ξέρουμε και σε αυτό την εμπιστευόμαστε.

 

Την Κυριακή, καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης με τον Αντώνη Λουδάρο να βοηθά την Κωνσταντίνα στη live συνέντευξη. Σε αυτό το σημείο, η Κωνσταντίνα έδειξε απειρία, χρειάζεται χρόνο και “τριβή” ώστε να αποκτήσει τον “αέρα” και την “ατάκα” για να κάνει μόνη της συνέντευξη σε “ζωντανή” εκπομπή.

Μπορεί να ήταν πανέμορφη στο πλάνο και όντως να διαθέτει ένα από τα ομορφότερα χαμόγελα της ελληνικής τηλεόρασης αλλά αυτό δεν βοηθά στη ροή μιας εκπομπής. Πόσο μάλλον μιας “ζωντανής”.

Εκτός από τον Αντώνη Λουδάρο και τον Παύλο Σταματόπουλο, το πάνελ της εκπομπής συμπληρώνουν ο Νίκος Αναδιώτης και η Όλγα Τσαουσέλου που αν και πρωτοεμφανιζόμενη σε μεγάλο κανάλι, η εμπειρία της σε σταθμούς της περιφέρειας (Bluesky, Channel 9) της έχουν χαρίσει την άνεση του τηλεοπτικού λόγου.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της νέας εκπομπής του Alpha δεν έχει αλλάξει σε πολλά από το “Μες την καλή χαρά”. Ζώνη μαγειρικής, παιχνίδια με τους τηλεθεατές, συνεντεύξεις, καλεσμένοι και μουσική. Μια καινούργια προσθήκη είναι η στήλη σινεμά, με την παρουσίαση των νέων κινηματογραφικών ταινιών και συνεντεύξεων.

 

Θυμίζει, επίσης, αρκετά στη συνταγή της εκπομπής “Ελένη” ενώ η Κωνσταντίνα κάποιες φορές υιοθέτησε το “κάνω ερωτήσεις on air με ναζιάρικο τρόπο” που ξεκίνησε στην ελληνική τηλεόραση η Ελένη Μενεγάκη επί εποχές ANT1.

 

Όσον αφορά τα ποσοστά της εκπομπής στην AGB το Σάββατο έφτασε 17,4% στο σύνολο και το 18,3% στα νεανικά κοινά. Την Κυριακή αντίθετα, παρατηρήθηκε μια σημαντική πτώση αφού άγγιξε το 11% στο σύνολο και το 12,4% στα νεανικά κοινά ενώ η αντίστοιχη εκπομπή στο κανάλι Epsilon με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη σημείωσε 13,9% και 12% αντίστοιχα.

 

Παρακολουθώντας τις δύο πρώτες εκπομπές βάζω το χέρι στην καρδιά και λέω πως η Κωνσταντίνα μου άρεσε. Η ομορφιά της, το χαμόγελό της, η επιτηδευμένη αφέλεια της. Αλλά…πάντα θα υπάρχει ένα “αλλά”. Είναι ελαφρώς “άχρωμη” και όχι δεν φταίει το ξανθό. Της λείπει η ένταση, εκείνο το “κάτι” που ξεχωρίζει τις καλές παρουσιάστριες από τις υπόλοιπες, οι οποίες κάνουν το γκελ και μετά εξαφανίζονται.

Σίγουρα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο της ρόλο. Να διαχειρίζεται το χρόνο που μιλάει ο κάθε συνεργάτης της, να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της εκπομπής, να “φύγει” από το μοντέλο “Μενεγάκη στα πρώτα της βήματα”, να μιλάει με μεγαλύτερη σιγουριά, να κάνει μόνη της τις συνεντεύξεις.

Αν καταφέρει να αποκτήσει τηλεοπτική προσωπικότητα, τότε η Κωνσταντία θα έχει κερδίσει ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα.

Θα τα καταφέρει, όμως; Η αλήθεια είναι πως της το ευχόμαστε.