ΠΟΤΟ

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Από το κέντρο της πόλης μέχρι το Μεξικό, ένα mezcal δρόμος. Κι όχι ένα οποιοδήποτε mezcal, αλλά το premium The Lost Explorer, για χάρη του οποίου δώσαμε ραντεβού παρέα με συναδέλφους για το απόλυτο tasting. Εσύ, ακόμα να υποκύψεις στην ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης του The Lost Explorer σε κάποιο από τα urban bars που συχνάζεις;

 

«Να εμπνέεις τους ανθρώπους να εξερευνούν περισσότερα». Ένα motto ζωής, που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του mezcal The Lost Explorer. Γιατί, αν το καλοσκεφτείς, τα experiences που μας μένουν ανεξίτηλα, είναι εκείνα που γεννιούνται από ατόφια περιέργεια. Αυτή ακριβώς η περιέργεια οδήγησε και στη δημιουργία αυτού του χειροποίητου mezcal μικρής παραγωγής τον θρυλικό mezcalero Don Fortino Ramos, κάποτε στην Oaxaca. Είναι η ίδια περιέργεια που, παρέα με τους εκλεκτούς συναδέλφους Ντενίσα Μπαϊρακτάρι και Δημήτρη Κουπριτζιώτη, μας οδήγησε στο Chilangos, την αυθεντική μεξικάνικη taqueria-tequileria στον Χολαργό, για να τιμήσουμε τη Mezcal Day, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Οκτώβρη από τους απανταχού mezcal lovers.

Το βραβευμένο The Lost Explorer είναι ένα premium, handcrafted mezcal που εξυμνεί την κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα του Μεξικού και τιμά τη φροντίδα για τη γη σε κάθε βήμα της διαδικασίας του. Αν αναρωτιέσαι σε τι διαφέρει το mezcal από την τεκίλα, θα σου πω ότι το mezcal είναι προγενέστερο της τεκίλα και πως η τεκίλα είναι ένα είδος mezcal. Η πρώτη ύλη, όμως του μεξικάνικου mezcal εντοπίζεται παραδοσιακά στην καρδιά (pina) της αγαύης.

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Ο χαρακτήρας του mezcal, όπως και η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη, καπνιστή και ξεχωριστή. Κι αν οι γνήσιοι λάτρεις του mezcal συμφωνούν σε κάτι, είναι πως το The Lost Explorer είναι η premium όσο και γήινη εκδοχή του ποτού αυτού. Από την απαλή Espadín και την ισορροπημένη Tobalá έως την εκλεπτυσμένη γεύση της Salmiana, το The Lost Explorer διαθέτει ποικιλίες που τιμούν τη σπουδαία κληρονομιά του και μας μεταφέρουν νοερά στις πιο αυθεντικές γωνιές του Μεξικού. Και το δικό μου αγαπημένο της χαρακτηριστικό; Αποτελεί το ιδανικό ποτό για food pairing με πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας (η νοστιμότερη του κόσμου).

Στο δικό μας tasting με The Lost Explorer στο Chilangos δεν κάναμε διακρίσεις. Δοκιμάσαμε και τις 3 ποικιλίες του, συνδυαστικά με εμβληματικά μεξικάνικα πιάτα. O Spirits Expert της 24 Media, Δημήτρης Κουπριτζιώτης, συνδύασε τη δροσερή γεύση ενός ceviche με τη γήινη εκδοχή του The Lost Explorer mezcal, το Tobala, το οποίο θυμίζει καλό εκλεπτυσμένο, σκωτσέζικο ουίσκι, χάρη στα αρώματα καπνού, ξύλου και κακάο που πλαισιώνουν υπέροχα νότες βανίλιας, δέρματος και αργίλου. Για όλα του αυτά τα χαρακτηριστικά, το επικρατέστερο perfect serve του είναι σκέτο.

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Όσο για την Managing Editor του OneCity, Ντενίσα Μπαϊρακτάρι, επέλεξε ένα δροσιστικό El Burro cocktail που είχε ως βάση του τη γλυκιά, εκφραστική ποικιλία Espadín, η οποία είναι η τέλεια βάση και για μαργαρίτα. Το The Lost Explorer, στην πιο υπέροχα ισορροπημένη εκδοχή του (ο γλυκός καπνός και το πορτοκαλόμελο με το μανταρίνι που νιώθεις σαν επίγευση είναι μια απόλαυση για τον ουρανίσκο) ενώθηκε άψογα με τo ζουμερό fajitas con pollo.

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Πριν σου μιλήσω για το δικό μου food pairing, άσε με να σου πω μια ιστορία: Ο Don Fortino Ramos, ο άνθρωπος που τα τελευταία 40 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τελειοποίηση της τέχνης της απόσταξης του mezcal, κατά τη συγκομιδή της ώριμης αγαύης, τιμά τη γη με τρόπο που παραπέμπει στην απόλυτη ιεροτελεστία. 

Όταν η κάθε αγαύη φτάσει σε πλήρη ωριμότητα, τα φύλλα και οι ρίζες κόβονται με μανσέτα από τους jimadores, αφήνοντας το “pina”, την καρδιά. Τα “pinas” ξαναγυρνούν στη γη για να θαφτούν σε κωνικούς γήινους φούρνους επενδυμένους με ηφαιστειακή πέτρα, ντόπιο ξύλο, χώμα και ποταμίσιες πέτρες και καλύπτονται με χώμα και μουσαμάδες. Μετά από 3 μέρες μαγειρέματος, οι άψογα ψημένες “pinas”, αφήνονται να ξεκουραστούν και να κρυώσουν για άλλες 2-3 μέρες.

Η ζύμωση γίνεται φυσικά, ενώ ο Μaestro Mezcalero Fortino Ramos, ελέγχει συνεχώς την διαδικασία, γνωρίζοντας την καθοριστική σημασία της. Όπως μάθαμε και από τον Spirits Manager της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Α.Ε, Στέλιο Μαγουλά, ο οποίος μας συνόδευσε στο tasting, το The Lost Explorer Mezcal  παραμένει για πάντα απόλυτα σαγηνευμένη από την κοινότητα της Oaxaca, την οποία τιμά και στηρίζει με κάθε τρόπο: την φύση, τους ανθρώπους, τους μύθους και τα μυστήρια, τις τελετουργίες, το ηλιόφως, το φαγητό – όλα συνδυάζονται μέσα σε αυτή την υπέροχη αλχημεία με την οποία συνδεθήκαμε κι εμείς.

Η δική μου Paloma με The Lost Explorer mezcal έκανε pairing με τα δικά μου αγαπημένα tacos de pollo. Ήταν μια στιγμή απόλυτης εκπλήρωσης του “Slow down & Sip curiously” που πρεσβεύει αυτό το premium mezcal. Ο χρόνος,τόσο κατά τη δημιουργία του, όσο και στην κατανάλωσή του, κυλά ευεργετικά και πάντα υπέρ του (και υπέρ μας). To cocktail που πάντα προτιμώ, απέκτησε μια νέα διάσταση χάρη στο mezcal Espadín

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Ένα tasting που εξελίσσεται σε εμπειρία, όπως αυτό του The Lost Explorer, πέρα από την προφανή του μοναδικότητα ως εμπειρία, φέρει και επιπλέον ουσία. Τι σχέση λοιπόν μπορεί να έχει ένα premium mezcal από το Μεξικό με την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας; Η κόρη του Don Fortino Ramos, η Xitlali είναι πιο στενή συνεργάτιδά του και όπως όλα δείχνουν θα είναι η 2η γενιά mezcalera της οικογένειας που θα αναλάβει τα ηνία. Όσο για τη στάση του The Lost Explorer απέναντι στο περιβάλλον, αποτελεί έναν ακόμα πρώτης τάξης λόγο για να το προτιμάς.

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Το brand έχει βάλει ως στόχο να γίνει η πιο βιώσιμη μάρκα mezcal. Τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο και λίπασμα που δημιουργείται από απόβλητα αγαύης και εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες για την αξιοποίηση και παραγωγή ενέργειας. Όσο για το μπουκάλι του, το λογότυπο αντιπροσωπεύει τα 4 φυσικά οικοσυστήματα του κόσμου – δάσος, ωκεανός, έρημος και ήλιος, ενώ είναι κατασκευασμένο από 50% ανακυκλωμένα υπολείμματα κρυστάλλου, με πώμα από φυσικό πιστοποιημένο ξύλο και με βιοδιασπώμενο φυσικό κερί μέλισσας από το Μεξικό Τα «πλάσματα» σε κάθε ετικέτα γνωστά ως Alebrije, είναι εμπνευσμένα από τον πολιτισμό και τους μύθους της Oaxaca.

Κάναμε Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer; Εσύ, ακόμα;

Το δικό μας Mezcal Tasting στο κέντρο της πόλης παρέα με το The Lost Explorer εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό experience. Μήπως είναι η ώρα να μάθεις κι εσύ τα μυστικά του πιο premium mezcal;

*Τα mezcal The Lost Explorer εισάγονται από τη Δυναμική ΑΕ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site της Δυναμικής και του The Lost Explorer mezcal αντίστοιχα.