ΕΞΟΔΟΣ

Καφέ για διάβασμα ή αλλιώς πού θα βρεις την ηρεμία σου

Υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν ήσυχα μέρη για να διαβάσουν το βιβλίο, την εφημερίδα τους hard copy ή ηλεκτρονικά.

Είσαι ένας από αυτούς; Μάθε εδώ ποια είναι τα καφέ-αναγνωστήρια της Αθήνας.

Από τη Νίκη Ρωμανού

 

Poems and Crimes

img_7482.jpg

Πριν από περίπου δύο χρόνια οι εκδόσεις Γαβριηλίδη βρήκαν στέγη σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1850 στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο πολιτστικό πολυχώρο που συνδυάζει βιβλιοπωλείο, τυπογραφείο, καφέ και χώρο εκδηλώσεων. Σε περίπτωση που δεν έχεις φέρει το βιβλίο σου, μπορείς να δανειστείς από τη γκάμα αστυνομικής λογοτεχνίας στην οποία εξειδικεύεται ο εκδοτικός οίκος με μυθιστορήματα και ποιήματα, εξ ου και το όνομα του χώρου. Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να απολαύσεις την ανάγνωσή σου στην κρυμμένη αυλή του κτιρίου σε ένα σκηνικό από τραπεζάκια πάνω σε ένα ξύλινο πάτωμα, δέντρα για τη σκιά και γκραφίτι από τα γύρω κτίρια.

Πλ. Αγίας Ειρήνης 17, τηλ. 210 3228839 

Ianos Cafe

ianos cafe.jpg

Στο γνωστό βιβλιοπωλείο του κέντρου, οι αγορές βιβλίων, χαρτικών και λοιπών καλλιτεχνικών υπηρεσιών  περιορίζονται στο ισόγειο καθώς το πατάρι του καταστήματος είναι αφιερωμένο στη μελέτη. Άνετα τραπεζοκαθίσματα σε ένα minimal διακοσμημένο χώρο σε προδιαθέτουν για στιγμές ησυχίας και ανάπαυλας με το βιβλίο, το λάπτοπ ή το tablet ανά χείρας. Εκτός από καφέ, ο χώρος εστίασης του Ιανού προσφέρει άλλα ροφήματα αλλά και σνακ ό,τι πρέπει για lunch break.

Σταδίου 24, τηλ. 210 3217917

Άγκυρα

agyra2.jpg 

Το σκεπαστό αίθριο στον χώρο που στεγάζεται ο πολυχώρος των ιστορικών εκδόσεων Άγκυρα επί της Σόλωνος αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ησυχαστήριο για να συνδυάσεις την ανάγνωση με έναν ελληνικό καφέ στη χόβολη και ένα γλυκό του κουταλιού. Όταν μάλιστα τελειώσει το διάβασμα, μπορείς να συνεχίσεις στην διπλανή αίθουσα συναντήσεων και εκδηλώσεων «Λέξεις και Νότες» για ένα μεσημεριανό υπό τους ήχους του πιάνου.

Σόλωνος 124 & Εμμανουήλ Μπενάκη, τηλ. 210 3837066

Floral

floral 2.jpg 

Το ιστορικό Floral με έδρα τον πάλαι ποτέ αστικό μύθο της Μπλε Πολυκατοικίας, στην καρδιά των Εξαρχείων, μετρά ήδη κάποια χρόνια ανανέωσης και πολιτιστικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ίσως το μοναδικό καφέ που αφιερώθηκε στο βιβλίο (αντί για το αντίστροφο) και με τα χρόνια πρόσθεσε και άλλα πολιτιστικά happenings στο καλεντάρι του, όπως συναυλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις. Κάθισε, λοιπόν, αναπαυτικά γύρω από τα στρογγυλά τραπέζια του, διάλεξε το βιβλίο της αρεσκείας σου από τα ράφια και αν σε πάρει το σούρουπο μπορεί να πετύχεις όλο και κάποιο καλλιτεχνικό δρώμενο.

Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, τηλ. 210 3800070

Etage Litteraire

etage litteraire-0.jpg

Συναυλίες, σκάκι, συντροφιά τετράποδων φίλων, θεατρικές παραστάσεις και όμως το Booze Cooperativa δεν σταματά εδώ. Ο δημοφιλής πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας φημίζεται για τις πολιτιστικές του ανησυχίες για αυτό και δε θα μπορούσε να μην αφιερώσει μια πτέρυγα του νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου, αποκομμένη από τη βαβούρα της εισόδου, στην ανάγνωση, τις παρουσιάσεις βιβλίων, τις βραδιές ποίησης και τις λογοτεχνικές συναντήσεις δίνοντας της τον τίτλο «Etage Litteraire». 

Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 215 5508834