ΣΠΙΤΙ

ΙΚΕΑ και Byredo σχεδίασαν τα ωραιότερα κεριά του χειμώνα. Είναι και συλλεκτικά

Τώρα που περνάμε (πάρα) πολύ χρόνο στο σπίτι χρειαζόμαστε μία ατμόσφαιρα γλυκιά και ζεστή. Θέλεις να χαμηλώσεις τα φώτα, να μπεις μέσα στην πολυθρόνα σου τυλιγμένη με μία κουβερτούλα και να διαβάσεις το βιβλίο σου. Έχεις κι έχουμε ανάγκη από ηρεμία και γαλήνη. Και πώς θα έρθει αυτή; Με όλα αυτά που ζούμε, μόνοι πρέπει να την ανακαλύψουμε. Στο σπίτι μας η πολυπόθητη ατμόσφαιρα θα επιτευχθεί με αναμμένα κεριά. Κι έχω νέα καλά να σου πω.

Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται τον οίκο Byredo και δημιουργεί 13 συλλεκτικά αρωματικά κεριά. Το άρωμα μπορεί να μας ταξιδέψει. Ο οσφρητικός βολβός είναι το κομμάτι του εγκέφαλου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που μας προκαλούν.

13 συλλεκτικά αρωματικά κεριά

Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλός μας μπορεί να συγκρατήσει και να επαναφέρει μνήμες, μέσω της όσφρησης, σε δευτερόλεπτα. Είναι επίσης ένας από τους λόγους που αισθανόμαστε τόσο άνετα στο σπίτι μας και στα σπίτια των φίλων μας, επειδή έχουμε συνδέσει τους συγκεκριμένους χώρους με συγκεκριμένα θετικά συναισθήματα.

αρωματικά κεριά

Η συλλεκτική σειρά αρωματικών κεριών OSYNLIG που στα σουηδικά σημαίνει «αόρατο» περιλαμβάνει 13 μοναδικά αρωματικά κεριά που έχουν δημιουργηθεί για να προκαλέσουν τις αισθήσεις να ανακαλύψουν αυτό που δεν περιγράφεται με λόγια– από την νοσταλγία του παρελθόντος, μέχρι τα όνειρα που έχεις κάνει για το μέλλον – και πάνω απ’ όλα, για να σε βοηθήσουν να νιώσεις κάθε χώρο του σπιτιού με όλες σου τις αισθήσεις.

«Το άρωμα που έχει το σπίτι σας είναι πολύ ιδιαίτερο και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το πώς σας κάνει να νιώθετε όταν βρίσκεστε στον χώρο σας. Ένα σπίτι δεν έχει να κάνει μόνο με τις πρακτικές και λειτουργικές του ανάγκες, είναι ο χώρος που μαζεύεστε με την οικογένεια και τους φίλους σας και είναι ο χώρος που δημιουργούνται αξέχαστες αναμνήσεις μέσα από αντικείμενα,ήχους, φως και αρώματα», αναφέρει ο Ben Gorham, ιδρυτής της Byredο.

κεριά

Βασισμένη σε αυτό το σκεπτικό, η συλλεκτική σειρά OSYNLIG περιλαμβάνει 13 διαφορετικές προτάσεις αρωμάτων για να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σου.

Φρεσκάδα, άνθη ή ξύλο;

Η σειρά χωρίζεται σε 3 κατηγορίες – αρώματα με βάση τη φρεσκάδα, τα άνθη και το ξύλο– και οι σχεδιαστές της σειράς τα έχουν επιμεληθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τις μυρωδιές που σου ταιριάζουν καλύτερα.

«Κάτι που είναι φύσει αόρατο όπως το άρωμα, χρειάζεται κάτι που να του δίνει υφή», λέει η Lina Vuorivirta, σχεδιάστρια στην ΙΚΕΑ. Κάθε κερί OSYNLIG έχει τοποθετηθεί σε ένα μοναδικό κεραμικό δοχείο, περασμένο με βερνίκι δύο χρωμάτων, τα οποία εκπροσωπούν τα συστατικά των αρωμάτων του κάθε κεριού – από κυπαρίσσι με σύκο, μέχρι καπνό με μέλι.

κεριά

Κάθε κεραμικό δοχείο περιλαμβάνει επίσης μια ειδική σήμανση σε σχήμα τριγώνου. Αυτή η σήμανση είναι μια αναφορά σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους που οι άνθρωποι κατανοούν το άρωμα – τις νότες: σαν έναν συνδυασμό από νότες κορυφής (topnotes)που γίνονται αντιληπτές πρώτα, νότες καρδιάς (middlenotes) που έρχονται στη συνέχεια και διαρκούν περισσότερο, και νότες βάσης (basenotes), οι οποίες σχηματίζουν το κάτω μέρος του τριγώνου και που παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του αρώματος.

Το δοχείο έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε όταν το κερί τελειώσει, να μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση μικρών αντικειμένων ή για τη διακόσμηση του χώρου σου.