ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Ιδιωτικοί παράδεισοι: 8 καταπράσινα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο που ανήκουν σε Έλληνες

Η Σπετσοπούλα της οικογένειας Σ. Νιάρχου iStock

Στην ελληνική θάλασσα εντοπίζονται πάνω από 6.000 νησιά και νησίδες, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μικρά και ακατοίκητα. Ανάμεσά τους, 227 κατοικημένα νησιά και μεταξύ αυτών και κάποια ιδιωτικά. Άλλα έχουν ήδη ιδιοκτήτη ενώ άλλα «φλερτάρουν» με υποψήφιους αγοραστές εδώ και πολλά χρόνια.

Τα ιδιόκτητα νησιά της Ελλάδας, λοιπόν, είναι πιθανώς περισσότερα από όσα νομίζουμε, με τον ακριβή αριθμό τους να μην είναι γνωστός (λέγεται πως υπάρχουν γύρω στα 140) αλλά και καθόλου εύκολος να υπολογιστεί. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό των σημερινών ιδιοκτητών, καθώς μέσα στα χρόνια αλλάζουν χέρια διακριτικά, χωρίς καν να γίνονται γνωστές οι συμφωνίες.

Ιστορικές δυναστείες και σπουδαίες προσωπικότητες του επιχειρείν, των τεχνών και της πολιτικής συνδέονται κατά καιρούς με ιδιωτικά και κρυμμένα μέσα στη φύση νησιά που απλώνουν την ομορφιά τους σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος. Λειτουργούν ως ησυχαστήρια, «κέντρα αναψυχής» και σημεία συνάντησης της παγκόσμιας και εγχώριας ελίτ. Εμείς «επισκεπτόμαστε» μέσα από την οθόνη μας μερικά από αυτά.

Ιδιωτικοί παράδεισοι: 8 καταπράσινα νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο που ανήκουν σε Έλληνες μεγιστάνες

Άτοκος – Οικογένεια Τσάκου

Η «γειτόνισσα» της Ιθάκης και προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί στα νερά του σπάνια χλωρίδα, Άτοκος, είναι νησίδα του Ιονίου Πελάγους με τιρκουάζ κολπίσκους, αμμουδένιες και βοτσαλωτές παραλίες. Τη βρίσκει κανείς στα νότια της Λευκάδας και βόρεια της Ιθάκης. Είναι το ιδιόκτητο νησί της εφοπλιστικής οικογένειας Τσάκου, ωστόσο η προσέγγισή του με σκάφος για μπάνιο και βουτιές είναι εντελώς δωρεάν.

Ρήνεια Σκύρου – Φανή Πάλλη Πετραλιά

Η κατάφυτη με κέδρους Ρήνεια βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Σκύρο. Πρόκειται για μια μικρή νησίδα του Αιγαίου πελάγους, που βρίσκεται δυτικά της Σκύρου, ανάμεσα στις νησίδες Βάλαξα και Σκυροπούλα. Το νησί ανήκει στην βουλευτή και υπουργό επί χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά και στην αδελφή της Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά.

Κορωνίδα – Oικογένεια Λιβανού

Καταπράσινη νησίδα φάτσα κάρτα στο λιμάνι της Κοιλάδας στην περιοχή της Ερμιονίδας. Βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας του εφοπλιστή Λιβανού.

Σπετσοπούλα

Η Σπετσοπούλα γεωγραφικά ανήκει στον Αργοσαρωνικό (νοτιοανατολικά των Σπετσών) και περιουσιακά στην οικογένεια Σ. Νιάρχου. Συγκεκριμένα, το μη αιγιάλιο τμήμα της πέρασε στα χέρια της οικογένειας Νιάρχου στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Συγκεκριμένα, πουλήθηκε από τους απογόνους του εφοπλιστή και πολιτευτή των Σπετσών, Ιωάννη Λεωνίδα. Πλέον, οι νεότεροι απόγονοι της επιφανούς οικογένειας κάνουν μίνι αποδράσεις και εξορμήσεις εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τεό Νιάρχος που είχε βρεθεί εκεί πριν μερικά χρόνια με τη σύντροφό του και πρώην αγγελάκι της Victoria’s Secret, Camille Rowe.

Σκυροπούλα – Στέλιος Χατζηιωάννου

Πρώτη ιδιοκτησία από τον Ναυάρχο Αντωνιάδη. Δεύτερη (και πιο πρόσφατη μέχρι ώρας) από τον επιχειρηματία Στέλιο Χατζηιωάννου (CEO της EasyJet). Η έκταση 4.200 στρεμμάτων καλύπτεται από ένα καταπράσινο δάσος κέδρων. Βρίσκεται στις Σποράδες, στα δυτικά της Σκύρου.

Ρευματονήσι – Οικογένεια Γουλανδρή

Καταπράσινο νησάκι μόλις 300 στρεμμάτων σε απόσταση αναπνοής από την Πάρο και την Αντίπαρο, περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Γουλανδρή. Πλέον, υπάρχουν εγκαταστάσεις διαμονής και παραθερισμού με εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, πολιτικούς και ηθοποιούς να συγκαταλέγονται στη λίστα με τους επισκέπτες του μικροσκοπικού, παραδεισένιου νησιού.

Αγία Τριάδα – Οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου

Στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τις ακτές τις Ερέτριας υπάρχει ένας καταπράσινος επίγειος παράδεισος με επιφάνεια 58 στρεμμάτων που αγοράστηκε το 1958 από τον Σοφοκλή Παπανικολάου και παραμένει ακόμα στα χέρια των «χρυσών» κληρονόμων του. Ο ίδιος ήταν γενικός επιμελητής της βασιλικής περιουσίας και ανιψιός του θεμελιωτή του τεστ Παπ, γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου. Πλέον, βρίσκεται σε λίστες προς πώληση εγχώριων και διεθνών μεσιτικών γραφείων, όπως αυτό της εταιρίας Sotheby’s. Σύμφωνα με την εν λόγω αγγελία πώλησης, το Ethereal, όπως ονομάζεται, διαθέτει δρόμους και μονοπάτια που συνδέουν την κύρια κατοικία με τις άλλες κατασκευές, ιδιωτική μαρίνα ελλιμενισμού, βενετσιάνικο πύργο, μία εκκλησία και ξενώνες. Έχει ελαιώνες, καρποφόρα δέντρα, κυπαρίσσια και αγριολούλουδα.

Το νησί, όπως αναφέραμε, αποτελούσε ορμητήριο του Σοφοκλή και της Λιλίκας Παπανικολάου (κόρης του Ανδριώτη εφοπλιστή Νικόλαου Παπανικολάου, κολλητή φίλη της βασίλισσας Φρειδερίκης), των 3 παιδιών τους (Μαριλένας Γκέρτσου–Παπανικολάου και των δίδυμων αγοριών Νίκου και Τζώνη Παπανικολάου), συνεργατών και φίλων τους από τον ελιτίστικο κύκλο τους.

Για τους λόγους αυτούς, το νησί έζησε απίστευτες δόξες τη δεκαετία του ’60. Συχνοί επισκέπτες του ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Haile Selassie, επιφανείς καλλιτέχνες και σημαντικοί επιχειρηματίες. Το 1967, το νησί επισκέφτηκαν οι Beatles λόγω του στενού φίλου και τότε συνεργάτη τους, Αλέξη Μάρδα. Βρέθηκαν μια ανάσα πριν την αγορά του, αλλά τελικά δεν πέρασε στην ιδιοκτησία τους. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο βασιλιάς Παύλος, στενός φίλος του Σοφοκλή εκτός από συνεργάτης του, βάφτισε μαζί με τη Φρειδερίκη τα δίδυμα αγόρια του.

Σκορπίδι – Σπήλιος Λιβανός

Το Σκορπίδι είναι μικρή νησίδα του Ιονίου με έκταση 0,118 τ.τμχ που ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων (που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών νήσων). Το νησί είναι ιδιόκτητο και το 50% βρίσκεται στα χέρια του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιο Λιβανό.