POP CULTURE

Ida B. Wells: Η νέα Barbie μάχεται ενάντια στον ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις

AP@2022/Mark Lennihan

Η νέα Barbie της αμερικανικής εταιρείας παιχνιδιών Mattel, είναι η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Ida B. Wells, η οποία μέσα από το έργο της έγινε η διασημότερη μαύρη γυναίκα των ΗΠΑ.

H Barbie Ida B. Wells

H Ida B. Wells (16 Ιουλίου 1862 – 25 Μαρτίου 1931), ήταν Αφροαμερικανίδα δημοσιογράφος, εκδότρια εφημερίδας, σουφραζέτα, κοινωνιολόγος, φεμινίστρια και από τις πρώτες ηγέτιδες του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων. Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP) το 1909.

Η πιο διάσημη μαύρη γυναίκα της εποχής της, ενέπνευσε τη Mattel να δημιουργήσει μία ακόμη Barbie, η οποία θα προστεθεί στη σειρά Inspiring Women.

Η σειρά Inspiring Women με Barbie γυναίκες-σύμβολα

Το 2018, η Barbie ξεκίνησε τη σειρά Inspiring Women, με κούκλες που τιμούν σύγχρονα και ιστορικά πρότυπα. Ανάμεσά τους είδαμε τις: Amelia Earhart, Frida Kahlo, Helen Keller, Sally Ride, Naomi Osaka, Ella Fitzgerald, Eleanor Roosevelt.

«Με τη σειρά αυτή, δεσμευόμαστε να αναδείξουμε τις ιστορικές γυναίκες που έκαναν την υπέρβαση. Θα παρουσιάσουμε τις ιστορίες τους στη νέα γενιά κοριτσιών. Μέσα από το παιχνίδι θα τους θυμίσουμε ότι μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται. Αναδεικνύοντας αυτές τις γυναίκες αλλά και τις ιστορίες τους υπό τη μορφή μίας κούκλας, επαινούμε τον αντίκτυπο που είχαν στην ιστορία και ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα», έχει δηλώσει η Lisa McKnight, Senior Vice President και Global Head of Doll της Barbie.

Ida B. Wells – Από τη σκλαβιά, στη δημοσιογραφία και τον κοινωνικό ακτιβισμό

Ida B. Wells: Η νέα Barbie μάχεται ενάντια στο ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις AP@2022/Manuel Balce Ceneta

H Ida B. Wells αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση της προκατάληψης και της βίας, στον αγώνα για την ισότητα των Αφροαμερικανών, ειδικά αυτή των γυναικών.

Γεννημένη ως σκλάβα στο Χόλι Σπρινγκς του Μισισιπή, η Wells ελευθερώθηκε με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Σε ηλικία 16 ετών, έχασε τους γονείς της και τον αδερφό της στην επιδημία του κίτρινου πυρετού το 1878. Βρήκε δουλειά και κράτησε ζωντανή την υπόλοιπη οικογένεια μαζί με τη βοήθεια της γιαγιάς της. Αργότερα, μετακομίζοντας με μερικά από τα αδέρφια της στο Μέμφις του Τενεσί, βρήκε καλύτερη αμοιβή, εργαζόμενη ως δασκάλα. Σύντομα, η Wells ήταν συνιδιοκτήτρια στην εφημερίδα Memphis Free Speech and Headlight. Η ίδια κάλυψε θέματα φυλετικού διαχωρισμού και ανισότητας εναντίον Αφροαμερικανών.

Η Wells ήταν ειλικρινής σχετικά με τις πεποιθήσεις της ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ και έτσι συχνά, ερχόταν αντιμέτωπη με δημόσιες αποδοκιμασίες. Καμία επίθεση, ωστόσο, δεν μπόρεσε να την σταματήσει, με την Ida B. Wells, η οποία έγινε συνιδρύτρια μεγάλων οργανισμών, όπως η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP). Η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στο κίνημα των Σουφραζέτων, ήταν το κίνητρό της για ένα καλύτερο μέλλον, με λιγότερες δυσκολίες ιδίως για τις μαύρες γυναίκες.

Το 2020, η Ida B. Wells τιμήθηκε με βραβείο Pulitzer, 69 χρόνια μετά τον θάνατό της.

«Η προγιαγιά μου χρησιμοποιούσε τη φωνή της αγωνιζόμενη για την ελευθερία»

Ida B. Wells: Η νέα Barbie μάχεται ενάντια στο ρατσισμό και τις έμφυλες διακρίσεις AP@2022/Charles Rex Arbogast

Σε επίσημη ανακοίνωση της, με αφορμή την κυκλοφορία της Barbie Ida B. Wells, η Mattel υπογράμμισε: «Όταν τα παιδιά μαθαίνουν ιστορίες ηρώων όπως η Ida B. Wells, δεν φαντάζονται απλώς ένα καλύτερο μέλλον, ξέρουν ότι έχουν τη δύναμη να το πραγματοποιήσουν».

Η δισέγγονη της Wells, Michelle Duster, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, λέγοντας πως εκείνη και ο αδερφός της, συνεργάστηκαν με τη Mattel για να δημιουργήσουν μια κούκλα όσο το δυνατόν πιο αυθεντική και ιστορικά ακριβή. «Η προγιαγιά μου χρησιμοποιούσε τη φωνή της με κάθε τρόπο, αγωνιζόμενη για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Τόσο το έργο της, όσο και η ιστορία της, σχετίζονται και εμπνέουν τον σημερινό κόσμο» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.