ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η συνήθεια που «σκοτώνει» τα φυτά σου τις ημέρες του καύσωνα

Unsplash

«Σε επίπεδα καύσωνα η χώρα από την Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. Το μέγιστο των θερμοκρασιών προσδιορίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, προειδοποιώντας για το κύμα καύσωνα που θα ονομαστεί Κλέων, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τοπικά στους 42-43°C.

Το επερχόμενο κύμα καύσωνα, λοιπόν, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των μετεωρολόγων οι οποίοι κάνουν λόγω για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ακραίες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δεν είσαι η μόνη που πρέπει να προστατευτείς. Τα καλοκαιρινά φυτά σου χρειάζονται εξίσου προστασία από τις καυτές ημέρες του καύσωνα -και γενικότερα του καλοκαιριού.

Η καλοκαιρινή συνήθεια που «σκοτώνει» τα φυτά σου τις ημέρες του καύσωνα

Τα φυτά στρεσάρονται από την πολλή ζέστη και τα σημάδια που «δείχνουν» ότι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αφόρητες καιρικές συνθήες, είναι συνήθως εμφανή. Για παράδειγμα, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι αρχίζουν να ξεραίνονται καθώς χάνουν γρήγορα το νερό που λαμβάνουν ή ότι δεν αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου. Εσύ, από την άλλη, στην προσπάθειά σου να τα βοηθήσεις με κάποιον τρόπο, αποφασίζεις να τους ρίξεις λίπασμα.

Μάλλον, πας να κάνεις το χειρότερο κακό στα φυτά σου. Ναι μεν το λίπασμα χρησιμεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών σου, αλλά το καλοκαίρι είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια των καυτών ημερών, το ριζικό σύστημα είναι ήδη ταλαιπωρημένο από τη ζέστη και δεν πρέπει να το ταλαιπωρήσεις περισσότερο ρίχνοντας λίπασμα. Θερμοκρασίες άνω των 30°C είναι απαγορευτικές για να ψεκάσεις ή να ρίξεις στο χώμα τέτοιου είδους φυσικά ή τεχνητά σκευάσματα.

Αν θες πραγματικά να βοηθήσεις τα φυτά σου να επιβιώσουν, προτίμησε απλά να τα ποτίζεις συχνά τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες, όταν ο ήλιος έχει «πέσει» και δεν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό. Φρόντισε το νερό να εισχωρήσει όσο πιο βαθιά γίνεται στο χώμα, ώστε να καταφέρει να φτάσει στις ρίζες.