ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία έξω από νοσοκομείο της Wuhan που έγινε viral

AP Photo/Arek Rataj

Σύμφωνα με το BBC, οι Κινέζικες αρχές εικάζουν ότι η επιδημία ξεκίνησε, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου του 2019, σε μια αγορά θαλασσινών στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei, στην Κίνα. Εντούτοις, μια μελέτη από τους Κινέζους ερευνητές, ισχυρίζεται ότι το πρώτο πρόσωπο που διαγνώστηκε με το Covid-19, εντοπίζεται αρκετά νωρίτερα, συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2019 και το άτομο αυτό δεν είχε καμία επαφή με την αγορά θαλασσινών. Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας εντοπίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Μετράμε ήδη τον πρώτο νεκρό ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσής του.

Τα δύσκολα με τον κορονοϊό είναι μπροστά μας λένε οι ειδικοί και για αυτό πρέπει να υπερισχύσει η ψυχραιμία. Μέσα στις δυσκολίες και μία εικόνα φωτεινή. Κατευθείαν από τη Wuhan που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα. Η φωτογραφία από τη Wuhan συγκινεί.

Η λήψη της εικόνας έγινε στις 5 Μαρτίου έξω από το Νοσοκομείο Renmin που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Wuhan.

Ο γιατρός Liu Kai μεταφέρει έναν 87χρονο ασθενή από τη μονάδα αξονικής τομογραφίας. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο αντικρίζει τον ήλιο που δύει και σταματά. Ο 87χρονος νοσηλεύεται σχεδόν ένα μήνα κι έτσι η θέα του ήλιου που δύει δεν είναι και τόσο αυτονόητη.

Η φωτογραφία από τη Wuhan που έγινε viral

«Ήταν ανέλπιστο αυτό που έγινε με αυτή τη φωτογραφία», δήλωσε εκ των υστέρων ο γιατρός. «Εκείνη τη στιγμή απλά μου είχα φανεί ότι θα άξιζε η στιγμή μια ωραία αναμνηστική φωτογραφία».

Ο νοσηλευτής Gan Junchao ήταν αυτός που έσπρωχνε το κρεβάτι-φορείο του ασθενή. Εκείνος τράβηξε τη φωτογραφία. «Η ειρωνεία είναι ότι σπανίως βγάζω φωτογραφίες. Ήταν απολύτως θέμα τύχης το ότι τράβηξα αυτή την συγκεκριμένη εικόνα» αναφέρει.

«Από τότε που ξέσπασε ο ιός και αποσπάστηκα στη Wuhan, έμπαινα νωρίς το πρωί στους θαλάμους και έφευγα αργά το βράδυ», λέει ο Liu, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη από τις 7 Φεβρουαρίου. «Σπανίως έβλεπα ήλιο, οπότε μόλις αντίκρισα αυτό το φως, αμέσως συγκινήθηκα».

Η φωτογραφία έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, στέλνοντας σε όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Απομεσήμερο στη Wuhan.