ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «πολύ γκέι» Eurovision και τα fake news. Ουγγαρία, zero points

Ο νικητής της περσινής Eurovision Duncan Laurence, από την Ολλανδία. AP Photo Sebastian Scheiner

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μία είδηση που αναφέρει ότι η Ουγγαρία αποφάσισε να αποσυρθεί από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμο τραγουδιού της Eurovision. Σύμφωνα με τον Guardian που δημοσίευσε πρώτος την είδηση, η Ουγγαρία αποσύρεται γιατί ο διαγωνισμός είναι «πολύ γκέι».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται η ακροδεξιά κυβέρνηση του Viktor Orbán, και οι ηγέτες των media. «Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και πιο έντονη ομοφοβική ρητορική της χώρας» αναφέρει ο Guardian.

Eurovision Ουγγαρία Ο περσινός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, Joci Papai, που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης. / AP Photo / Sebastian Scheiner
Ο περσινός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, Joci Papai, που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

Νωρίτερα φέτος ο εκπρόσωπος της Βουλής της Ουγγαρίας συνέκρινε την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με την παιδοφιλία. Παράλληλα ένας παρουσιαστής φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση χαρακτήρισε την Eurovision «στόλο ομοφυλοφίλων». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αποχή από τον διαγωνισμό θα ευεργετούσε την πνευματική υγεία του έθνους.

Πηγή από την δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας, σχολίασε στον Guardian ότι αν και δεν έχει αναφερθεί επίσημα κάποιος λόγος για την απόφαση, όλοι οι υπάλληλοι υπέθεσαν ότι έφταιγε η σύνδεση της Eurovision με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν μου έκανε έκπληξη. Η απόφαση ήρθε από την κουλτούρα με την οποία έχει διαρθρωθεί το κανάλι MTVA» δήλωσε η ίδια πηγή. Τον ισχυρισμό υποστηρίζει και η ουγγρική ιστοσελίδα Index.hu.

Η απάντηση της Ουγγαρίας

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Viktor Orbán με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για fake news. O Zoltan Kovacs αναφέρει ότι ο λόγος της απόσυρσης της Ουγγαρίας από τον διαγωνισμό είναι πώς το talent show “A Dal” από το οποίο προέκυπτε ο εκπρόσωπος της χώρας στον διαγωνισμό, θα επικεντρωθεί στο να υποστηρίζει απευθείας τους Ούγγρους καλλιτέχνες.

«Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, η Κρατική τηλεόραση της Ουγγαρίας παρουσίασε τους αληθινούς λόγους της απόσυρσης από τον διαγωνισμό της Eurovision» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Zoltan Kovacs. «Ο οργανισμός πίσω από την κρατική τηλεόραση, θα επαναδιαρθρώσει το budget που αφιέρωνε στην διαδικασία επιλογής τραγουδιού για την Eurovision με σκοπό να το διαθέσει απευθείας στην καριέρα ανερχόμενων Ούγγρων καλλιτεχνών. Δεν έχει να κάνει με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ή με το ότι η Eurovision είναι “πολύ γκέι”. Είναι μια αναγκαία αλλαγή στο σημείο εστίασης μας και μια πολύ πιο λογική χρήση πόρων προς την κατεύθυνση των ταλέντων της Ουγγαρίας».

Ουγγαρία, 0 πόντοι

Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί ακριβώς καθώς η είδηση ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον Zoltan Kovacs. Οι λόγοι δηλαδή που οδήγησαν στην αναδιάρθρωση του budget δεν γίνονται σαφείς. Ούτε εξηγείται το γεγονός ότι η απόφαση αυτή στερεί από δεκάδες Ούγγρους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να προβληθούν στη χώρα τους, διαγωνιζόμενοι για να φτάσουν στην Eurovision. Όπως και να έχει το πρόβλημα δεν είναι μόνο η είδηση έτσι όπως κυκλοφόρησε από τον Guardian, είναι και η μη πειστική διάψευση από την κυβέρνηση. Δεν έχω να πω πολλά. Μόνο αυτό: Hοngrie zero points.