ΕΡΕΥΝΑ

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για το 2023. Όχι, δεν είναι η Ελλάδα

iStock

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Ευτυχίας, ρίχνουμε μια ματιά στα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο. Spoiler alert: Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο, όμως σίγουρα δεν είναι η πιο ευτυχισμένη.

Η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο 

Για έκτη συνεχή φορά, η Φινλανδία κατέλαβε τη θέση της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησης για την ευτυχία που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο από το 2012.

Η έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Η έκθεση λαμβάνει σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπόψιν έξι παράγοντες-κλειδιά: Την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Στην πορεία δίνει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.

Φέτος, η βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε και πάλι στις πρώτες θέσεις, με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φινλανδία και να ακολουθεί η Ισλανδία. Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το Ισραήλ που ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Το top 20 των πιο ευτυχισμένων χωρών

Οι πιο ευτυχισμένες λοιπόν χώρες του κόσμου για το 2023 σύμφωνα με την σχετική έκθεση είναι κατά σειρά κατάταξης:

 1. Η Φινλανδία
 2. Η Δανία
 3. Η Ισλανδία
 4. Το Ισραήλ
 5. Η Ολλανδία
 6. Η Σουηδία
 7. Η Νορβηγία
 8. Η Ελβετία
 9. Το Λουξεμβούργο
 10. Η Νέα Ζηλανδία
 11. Η Αυστρία
 12. Η Αυστραλία
 13. Ο Καναδάς
 14. Η Ιρλανδία
 15. Οι Ηνωμένες Πολιτείες
 16. Η Γερμανία
 17. Το Βέλγιο
 18. Η Τσεχία
 19. Το Ηνωμένο Βασίλειο
 20. Η Λιθουανία

Η περίπτωση της Ουκρανίας και των Βαλτικών χωρών

Στην Ουκρανία, παρά τα «εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές» μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, υπάρχει σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού στόχου, καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία, απ’ ό,τι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία.

Το 2022, η καλοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στην Ουκρανία, αλλά υποχώρησε στη Ρωσία, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Παρά τις κρίσεις της Ουκρανίας και της πανδημίας του Covid-19 διαφορετικές μορφές καθημερινής καλοσύνης, όπως η προφορά βοήθειας σε έναν ξένο, η δωρεά σε μια ανθρωπιστική οργάνωση και ο εθελοντισμός, είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα διεθνώς για δεύτερη συνεχή χρονιά», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ενώ η κατηγοριοποίηση της Ουκρανίας διαμορφώθηκε από τη 98η στην 92η συγκριτικά με την έκθεση της περασμένης χρονιάς, η συνολική της βαθμολογία πήγε από το 5.084 στο 5.071, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10.

Ενώ γενικά οι ίδιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης τον έναν χρόνο μετά τον άλλο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν τις χώρες της Βαλτικής ως αυτές που καταγράφουν γρήγορη πρόοδο προς τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης.

Οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο και η θέση της Ελλάδας

Η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία ανέβηκε στην 20η θέση, αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η, ενώ η κατάταξη της Εσθονίας έπεσε από την 66η το 2017 στην 31η το 2023. Η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή στην 58η θέση. 

Το Αφγανιστάν που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη ευτυχίας από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν το 2021 μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.