ΣΟΥΡΕΑΛ ΣΤΙΓΜΗ

Η Μαρία Τζομπανάκη έχει ήδη ετοιμάσει το μνήμα της και κουνιόμαστε όλοι από τη θέση μας

Papadakis Press/Μιχάλης Αρχοντίδης

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει η γνωστή παροιμία που αναφέρεται σε εκείνους που πάντα προχωρούν οργανωμένοι κι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα σε αυτή τη ζωή. Σε αυτή την κατηγορία μάλλον ανήκει και η Μαρία Τζομπανάκη, μόνο που δεν μαγείρεψε πριν πεινάσει. Φρόντισε για την τελευταία πράξη της ζωής της, πολύ πριν έρθει αυτή.

Η Μαρία Τζομπανάκη παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή Happy Day και τη δημοσιογράφο Ευάννα Ζουμπούρογλου. Ανάμεσα σε αυτές τις δηλώσεις, η Μαρία Τσομπανάκη αποκάλυψε ότι έχει ήδη επιλέξει το σημείο στο οποίο θα ταφεί, όταν φύγει από τη ζωή. Κι αφού κουνήθηκες κι εσύ απο τη θέση σου, ελπίζω, πάμε παρακάτω.

Ο σύλλογος Κρητών Βύρωνα Καισαριανής, βράβευσε τον Σασμό και τον Πρόεδρο του Alpha, Μανώλης Δραϊνάκη. Η «Καλλιόπη» του Σασμου έδωσε το «παρών» και μίλησε για την δική της αγαπημένη Κρήτη, τον τόπο της όπου ξέρει ότι θα είναι το μέρος όπου θα αναπαυθεί όταν φύγει από τη ζωή.

«Δεν λείπω από την Κρήτη, πηγαινοέρχομαι συνέχεια. Η Κρήτη είναι στην καρδιά και στο μυαλό μου. Εκεί έχω και το μνήμα μου, εκεί θα καταλήξω. Εκεί είναι οι πιο μεγάλες μου αγάπες, τα αδέρφια μου, τα ανίψια μου, τα βαφτιστήρια μου», είπε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή την εκδήλωση στην οποία βρέθηκε.

«Έχω διαλέξει εδώ και 20 χρόνια το ακριβές σημείο, το έφτιαξα, γιατί δεν θέλω να μπερδευτεί κανένας όταν “φύγω”. Ο τόπος μου είναι εκεί, στη ρίζα του Ψηλορείτη», διευκρίνησε η Μαρία Τζομπανάκη. «Τα έχω φροντίσει γιατί το μόνο που ξέρουμε στη ζωή σήμερα είναι ότι θα αναχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Και πραγματικά αν μία βεβαιότητα υπάρχει από την ώρα που έρχομαστε στον κόσμο, αυτή είναι ότι κάποια στιγμή θα πάψουμε να περπατάμε σε αυτόν. Κι είναι αυτό το «δεν θέλω να μπερδευτεί κανένας» το μεγαλύτερο «δώρο» που μπορεί να κάνει κάποιος σε όσους μείνουν πίσω να φροντίσουν τις τελευταίες τους επιθυμίες.

Η Μαρία Τζομπανάκη, θέλει να αφήσει τα αγαπημένα της πρόσωπα με μία έγνοια λιγότερη όταν έρθει η ώρα. Κι όσο μακάβρια κι αν ακούγεται αυτή η συζήτηση που γίνεται δημόσια, άλλο τόσο απαραίτητη είναι αυτή η «φροντίδα» στην οποία αναφέρθηκε η Μαρία Τζομπανάκη.

Ο σουρεαλισμός της δημόσιας αυτής συζήτησης έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο ως βεβαιότητα, ως (το τελευταίο) «μέρος της ζωής μας», ως κομμάτι για το οποίο θα έπρεπε να ενδιαφερθούμε. Έχουμε συνηθίσει να τον αποφεύγουμε πάση θυσία στις κουβέντες μας. Κι ίσως τελικά η στάση μας απέναντί του να είναι πιο σουρεαλιστική από οποιαδήποτε πολύ ρεαλιστική πράξη που να τον αφορά, όπως αυτή που έχει κάνει εδώ και 20 χρόνια η Μαρία Τζομπανάκη.

Η Μαρία Τζομπανάκη για τον πατέρα της που έφυγε απο τη ζωή πριν από 12 χρόνια

Η ηθοποιός της τηλεοπτικής σειράς Σασμός, που βρέθηκε στην εκδήλωση του συλλόγου Κρητών Βύρωνα Καισαριανής μαζί με τον γιο της, Ορφέα Αυγουστίδη, μίλησε για τους δικούς της προγόνους και πώς αυτά που έμαθε από εκείνους θέλησε να τα περάσει και στον γιο της, κι αυτός με τη σειρά του στον εγγονό της.

«Σήμερα είναι και το συναπάντημα του πατέρα μου, του αγαπημένου μου πατέρα Γιώργου. Έφυγε 12 χρόνια πριν μία τέτοια μέρα κι είναι σαν να είναι κι αυτός μαζί μας. Ήταν πολύ καλός πατέρας όπως και η μάνα μου ήταν καλή. Κι εγώ ό,τι έμαθα από αυτούς το πέρασα στο παιδί μου κι αυτός στο δικό του το παιδί», σημείωσε η Μαρία Τζομπανάκη.