LIFE

Η Μαλού Λαρσινού δεν είναι ο “ρέμπελος” wellness coach που έχεις συνηθίσει

Μία κουβέντα με ένα κορίτσι που έχει βαλθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είμαστε όλες awesome!

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορούν να σου φτιάξουν τη μέρα μόνο με το χαμόγελό τους. Η Μαλού είναι με σιγουριά ένας από αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν μένει σε αυτό. Μέσα από συμβουλές, κείμενα στο i am awesome wellness blog που διατηρεί αλλά και το γενικότερο lifestyle της που μπορείς να ακολουθήσεις μέσα από το account της στο Instagram, σου δείχνει έναν τρόπο ζωής πιο γεμάτο, πιο ζωντανό.

Απ’ ό,τι θα έχεις καταλάβει ήδη, ο τίτλος της wellness coach της ταιριάζει γάντι. Αυτό που δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς με την πρώτη ματιά είναι ότι η Μαλού απέχει μερικά έτη φωτός από τους υπόλοιπους ειδικούς και μη που φέρουν αυτό τον τίτλο. Κι αυτό γιατί μέσα από την καθημερινότητά της, καταφέρνει να σου δείξει πώς γίνεται να είσαι ταυτόχρονα ένα awesome girl αλλά και μία γυναίκα απόλυτα γήινη, μία γυναίκα με λαχτάρες, με αδυναμίες και γιατί όχι με λιγούρες!

Συναντήσαμε τη Μαλού στο δικό της μικρό “βασίλειο”. Αφού μας πήγε πρώτα για τρέξιμο και γυμναστική, μας έβαλε στο σπίτι της και μας έδειξε μερικές από τις μικρές καθημερινές της συνήθειες. Κι αν διαβάσεις την παρακάτω συζήτηση, θα αντιληφθείς ότι όλες οι συνήθειες που την χαρακτηρίζουν είναι κάποιες που η κάθε μία από εμάς μπορεί να κάνει πανεύκολα στην καθημερινότητά της.

Όποιο κείμενο του blog σου κι αν διαβάσει κάποιος, γνωρίζει αμέσως ένα κορίτσι με τεράστια αυτοπεποίθηση και όρεξη για τη ζωή. Τα αναγνωρίζεις εσύ αυτά στον εαυτό σου;

Ναι! Από μικρή στο σχολείο το έβλεπα αυτό σε εμένα. Μεγαλώνοντας που ερχόμουν πιο κοντά με τους φίλους μου το είδα ακόμα πιο έντονα. Πιστεύω πως αυτά τα χαρακτηριστικά μου προέρχονται και από τη φύση μου και από τον τρόπο που μεγάλωσα.

Το wellness στην Ελλάδα είναι μια αρκετά παρεξηγημένη έννοια μιας και οι περισσότεροι τη συνδέουν με υπερπροσπάθεια και αλλαγή τρόπου ζωής, ενώ πολλές φορές είναι απλά επιστροφή στα απλά και ουσιαστικά. Ποια είναι η δική σου οπτική για το well being;

Το well being είναι η φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Το σώμα μας και οι μηχανισμοί του είναι έτσι φτιαγμένοι, ώστε να αποδίδουν όταν όλα βρίσκονται σε ισορροπία. Δεν υπάρχει πιο έξυπνο εργοστάσιο από το ανθρώπινο σώμα. Ξέρει πολύ καλά από μόνο του ποιες τροφές χρειάζεται, πόση και τι άσκηση χρειάζεται, πόσο στρες σηκώνει… Εάν μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και κάνουμε τα θέλω τού τρόπο ζωής, έχουμε καταφέρει το well being μας. Τόσο απλά…

Αν δεν κάνω λάθος, σπουδάζεις και διαβάζεις αρκετά για τη διατροφή και πώς μπορεί κάποιος να βελτιώσει την καθημερινότητά του μέσα από αυτή. Πόσο εύκολο είναι όμως να περάσεις όσα έχεις μάθει σε ανθρώπους που εμπνέονται από εσένα και τα κείμενά σου; Δεν απαιτείται προσωπική επαφή;

Έχω ήδη σπουδάσει health coaching & holistic nutrition και συνεχίζω να σπουδάζω – νομίζω δεν θα σταματήσω ποτέ! Όσο συνέπεια και θέληση χρειάζεται από εμένα, άλλη τόση χρειάζεται και από τον αποδέκτη. Οι άνθρωποι που με παρακολουθούν τακτικά μέσω του blog μου www.iamawesomeblog.com και του Instagram account μου, έρχονται σε επαφή μαζί μου και έχουν καταφέρει να εντάξουν στη ζωή τους αυτό το σκεπτικό – είτε είναι στη διατροφή τους ή την άσκηση τους κλπ. Σίγουρα η προσωπική επαφή είναι πάντα καλύτερη, αλλά πλέον με όλα αυτά τα μέσα που έχουμε είναι πολύ εύκολο να μεταδόσεις γνώσεις και να τις προσαρμόσεις στη ζωή και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Έχω αρκετούς πελάτες που ζουν στο εξωτερικό και κάνουμε συνεδρίες μέσω video calls. Η αλλαγή που έχουν κάνει στις ζωές τους είναι φοβερή! Συγκινούμε τρομερά κάθε φορά που μου έρχεται ένα αυθόρμητο μήνυμα ενθουσιασμού για την επίτευξη ενός στόχου που έχουμε θέσει. Εάν θέλει ο άνθρωπος να κάνει την αλλαγή, όσα χιλιόμετρα μακριά και να είσαι, γίνεται!

Το να δηλώνεις wellness ή life coach, σε βάζει απευθείας σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που κρίνονται και από τη δική τους καθημερινότητα, από όσους τους γνωρίζουν ή τους παρακολουθούν στα social. Βάζεις ιδιαίτερη προσπάθεια για το account και το blog σου;

Πρώτα απ’ όλα να σου πω πως δεν είμαι life coach. Το wellness coaching και το life coaching είναι δύο διαφορετικά πράγματα, με κάποιους κοινούς παρανομαστές. Το wellness coaching με το οποίο ασχολούμαι εγώ δίνει έμφαση στο post-modern nutrition και αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ένα σύνολο – ολιστικά. Το well being μας έχει απόλυτη σχέση με τη διατροφή μας, την ψυχολογία μας, τις προσωπικές μας σχέσεις, την άσκηση μας. Ο κάθε άνθρωπος έχει τελείως διαφορετικό ιστορικό, καταγωγή, εμπειρίες, σωματικά και ψυχολογικά shock, προτιμήσεις, καθημερινότητα. Γι’ αυτό λοιπόν και ΔΕΝ υπάρχει μια θεωρία, μια δίαιτα, ένας τρόπος άσκησης που να ταιριάζει σε όλους. Εγώ παίρνω τον κάθε πελάτη μου σαν ένα λευκό καμβά και ζωγραφίζουμε μαζί πάνω του με τα χρώματα που θέλει αυτός. Ο κάθε καμβάς είναι τόσο διαφορετικός – αυτή είναι η μαγεία του wellness coaching. Βοηθάς τον άνθρωπο απέναντι σου να βρει τις κατευθύνσεις για να νιώσει αυτή την ευεξία. Δεν κάνω τίποτα εγώ, απλά δίνω κατευθύνσεις. Το σώμα μας είναι πανέξυπνο και με τη βοήθεια του μυαλού τα καταφέρνει όλα!

Και στο account σου; Είναι διαφορετική η προσέγγιση εκεί;

Όσον αφορά στο account μου, βάζω προσπάθεια στο να μεταδώσω σωστή πληροφορία με απλό τρόπο. Στην αισθητική και την ποιότητα των κειμένων αλλά και των φωτογραφιών μου. Από την αρχή όμως ήθελα το blog (hyperlink www.iamawesome.com) και το insta account μου να είναι «Μαλουδίστικα». Αν προσέξεις έχω και φωτογραφίες με γκριμάτσες ή ατέλειες, είμαι πάντα άβαφη και τα stories μου δείχνουν ακριβώς την πραγματικότητα. Θέλω να μπορεί ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Υπάρχουν μέρες που είμαι πολύ αγχωμένη, άλλες που δεν προλαβαίνω ούτε να κοιταχτώ στον καθρέφτη, άλλες που όλα μου πάνε στραβά. Όλα αυτά είναι μέσα στη ζωή και προσπαθώ να τα απεικονίζω μέσω των social. Κρατάω όμως μια απόσταση σε ότι αφορά την προσωπική μου ζωή – άλλωστε όσοι με ακολουθούν πιο πολύ ενδιαφέρονται για τις γνώσεις μου, τις συνταγές μου, την γυμναστική και το meditation που κάνω παρά το day to day living μου.

Θεωρείς ότι το να μην είσαι ο παραδοσιακός σύμβουλος wellness, σε βοηθά στο να είσαι πιο κοντά στον κόσμο; Γιατί οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε λίγο well being στη ζωή μας, δίπλα στις κλασικές μας αμαρτίες. Δεν θέλουμε όλοι να είμαστε vegan ή raw ή ό,τι άλλο.

Δεν είμαι επιτηδευμένα ο «ρέμπελος» wellness coach. Τρώω κρέας, υπάρχουν μέρες που προτιμάω να δω μια σειρά από το να κάνω γυμναστική ή άλλες που από το hangover μου είναι δύσκολο να βγω από το σπίτι! «Μέτρον άριστον». Εάν έχεις μέτρο στη ζωή σου, τότε μπορείς και αξιολογείς και απολαμβάνεις την κάθε κατάσταση. Προφανώς και έχω προσαρμόσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες μου στα θέλω μου που είναι να νιώθω ευεξία, να έχω ενέργεια και να είμαι παραγωγική. Έτσι πιστεύω καταφέρνεις και να κάνεις το wellness, lifestyle. Αλλιώς απλά περνάς φάσεις άκρων, κάνοντας το σώμα σου να διψάει για το αντίθετο. Είναι φαύλος κύκλος.

Σημαντικό στοιχείo σε αυτά που εφαρμόζεις ή προτείνεις είναι το νερό. Σε κάθε του εκδοχή. Τι ρόλο παίζει για εσένα το υδάτινο στοιχείο στο well being;

Νερό, νερό και πάλι νερό!! Είμαι μεγάλη λάτρης του νερού. Είναι εξαιρετικό στοιχείο της φύσης. Το σώμα μας αποτελείται γύρω στο 60% από νερό. Πίνοντας νερό φέρνεις σε ισορροπία όλα τα υγρά του σώματος, το νευρικό σύστημα, τους μύες, το δέρμα. Πέρα από αυτό, λατρεύω και τη θάλασσα. Μια βουτιά και ηρεμεί το είναι μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας ζούσαμε σε νερό. Τα κύτταρα μας έχουν εκπληκτική μνήμη με αποτέλεσμα η οικειότητα που έχουμε οι άνθρωποι με το νερό να είναι τεράστια.

Νωρίτερα σε ρώτησα για την επιστροφή στα απλά και καθημερινά και πώς αυτά είναι σημαντικότερα απ’ όσο τα αξιολογούμε. Κάτι που σκέφτομαι συχνά για το νερό που έχουμε άφθονο στις βρύσες των σπιτιών μας αλλά δεν το εκτιμάμε όσο θα έπρεπε. Ανήκεις κι εσύ μαζί με εμάς στους “water lovers” του νερού βρύσης;

Ναι, μπορείς να με βάλεις στο γκρουπ των water lovers της βρύσης! Η πιο συχνή μου κίνηση όταν δουλεύω από το σπίτι είναι να σηκώνομαι για να πάω στη βρύση να γεμίσω το μπουκάλι μου! Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κανόνες ασφαλείας σχετικά με το νερό βρύσης είναι ιδιαίτερα αυστηροί, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του. Από όσο γνωρίζω η ΕΥΔΑΠ τηρεί τους συχνούς ελέγχους και προστατεύει την υγεία μας – των πολιτών. Άρα δεν έχω κανένα λόγο να μην πίνω από τη βρύση. Άσε που βοηθάμε και τον πλανήτη με τη λιγότερη κατανάλωση πλαστικού. Είναι μια πολύ υγιεινή και οικονομική λύση!

Πες μας δύο-τρεις έξυπνους τρόπους με τους οποίους αυτό το χειμώνα θα αξιοποιήσουμε αυτό το τόσο προσβάσιμο αγαθό για το δικό μας well being.

Πρώτο: Πρωινό ρόφημα κατά του κρυολογήματος, που τονώνει το ανοσοποιητικό μας και βοηθάει στην πέψη.

  • 1 φλυτζάνι ζεστό νερό
  • 1 κομματάκι τζίντζερ
  • 2 κτσ μηλόξυδο
  • 1 στημένο λεμόνι
  • 1 κουταλιά μέλι ή στέβια

Βράζουμε το νερό με το τζίντζερ. Μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε σε ένα φλυτζάνι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Δεύτερο: Συνήθεια κατά του κρυολογήματος, που βοηθάει το αναπνευστικό και μας καθαρίζει από τυχόν μικροβιάκια.

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε 10 σταγόνες λάδι ευκαλύπτου ή 1 κουταλιά vix. Μόλις πάρει βράση το νερό στεκόμαστε από πάνω με μια πετσέτα να καλύπτει το κεφάλι μας, για να «παγιδεύει» τους υδρατμούς. Πάρτε βαθιές αναπνοές. Κάθε 5-6 αναπνοές κάντε ένα διάλλειμα και πάλι το ίδιο.

Σωτήριο!!! Εγώ προσπαθώ να το κάνω 1-2 φορές την εβδομάδα.

Τρίτο: All time classic γιατροσόφι!

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, βιολογικό κοτόπουλο και ό,τι λαχανικά μας αρέσουν. Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο και τα λαχανικά, τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και είτε τα τρώμε έτσι είτε τα κάνουμε πουρέ, βάζουμε το κοτόπουλο στον φούρνο να γίνει τραγανό ή όπως προτιμάτε. Φυλάξτε το νερό σε ένα μπουκάλι και πίνετε 1 φλυτζάνι κάθε μέρα. Δίνει ενέργεια, αποτοξινώνει και ηρεμεί τον οργανισμό.

Wellness σημαίνει και ομορφιά. Κι εσύ δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην ομορφιά με έναν δικό σου μοναδικό τρόπο. Τι ρόλο παίζει το νερό σε αυτό;

Καταρχάς, μόνο το να πίνουμε νερό δίνει λάμψη, καθαρίζει το δέρμα και το πιο σημαντικό, μας κάνει να νιώθουμε όμορφα για το σώμα μας. Πέρα από αυτό, αν προσέξεις οι περισσότερες κρέμες και μάσκες που χρησιμοποιούμε περιέχουν νερό. Προσωπικά, μου αρέσει να φτιάχνω σπιτικές μάσκες – και πάντα χρησιμοποιώ ως βάση το νερό. Επίσης, βάζω σε παγοθήκες νερό με διάφορα έλαια, φτιάχνω παγάκια και πολλές φορές τα τοποθετώ κάτω από τα μάτια. Τέλος, όλα τα φρούτα που βοηθούν στη φυσική λάμψη και καθαρισμό του προσώπου περιέχουν κατά βάση νερό!

Το background σου στο marketing, θα έπρεπε θεωρητικά να σε βοηθήσει στο να χτίσεις το δικό σου brand. Πόσο απαιτητικό όμως είναι να εφαρμόζεις strategy και μεθόδους όταν το brand είσαι εσύ η ίδια;

Σίγουρα οι σπουδές μου με έχουν βοηθήσει στο να είμαι πιο στρατηγική. Όπως και να έχει όμως, δεν παύει να είναι μια καινούργια και απαιτητική εμπειρία. Συνέχεια κάνω λάθη, μαθαίνω από αυτά και προχωρώ. Είναι ένα trial and error process. Μου είναι δύσκολο να κρατήσω την προσωπική μου ζωή και τις προσωπικές στιγμές απ’ έξω και παράλληλα να γίνομαι προσιτή στον κόσμο. Προσπαθώ να βρω αυτή τη χρυσή τομή. Είναι επίσης δύσκολο να κρατήσεις την ποιότητα που θέλεις, σε μια αγορά που έχει διαφορετική αισθητική από τη δική μου. Αυτό που σίγουρα έχω μάθει είναι πως ο πιο σωστός τρόπος είναι να κρατάω τη βάση μου και την πορεία μου. Έτσι χτίζω την ποιότητα που είναι ο στόχος μου και όχι την ποσότητα. Οι άνθρωποι που με ακολουθούν θέλουν πραγματικά να μάθουν για το wellness, προσπαθούν να μυηθούν σε αυτό, τον τρόπο ζωής και με κάνουν να νιώθω άνετα να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου μαζί τους. Είναι τόσο βασικό!

Από τα social σου καταλαβαίνει κάποιος ότι ταξιδεύεις αρκετά. Τι φέρνεις κάθε φορά πίσω στις βαλίτσες σου που θα σε βοηθήσει στο κομμάτι του wellness; Παίρνεις εικόνες, συμβουλές, εμπειρίες από το εξωτερικό;

Τα πάντα! Μυρίζω και ρουφάω πληροφορία κάθε λεπτό! Πηγαίνω σε σεμινάρια, γνωρίζω ειδικούς, ακόμα σε καφέ ή εστιατόρια που μου αρέσουν ζητάω να μιλήσω με τους σεφ ή τους υπεύθυνους του μαγαζιού. Κάθε ταξίδι μου, ειδικά σε χώρες που το wellness είναι τρόπος ζωής είναι ένα μάθημα. Και η χαρά που έχω κάθε φορά να μοιραστώ τις γνώσεις μου και να τις παρουσιάσω στο ελληνικό κοινό είναι μοναδική! Βέβαια να σου πω κάτι και θα ακουστώ γραφική και κολλημένη, αλλά ΟΛΑ γυρίζουν πίσω στους Αρχαίους Έλληνες. Ό,τι καινούργιο μαθαίνω, από κάποια ευεργετική τροφή, μέχρι μια συνήθεια ή έναν τρόπο άσκησης ή αναπνοής, το έχει πει ο Ιπποκράτης ή ο Πλάτωνας κλπ.

Γράφεις στο σύντομο βιογραφικό σου ότι είσαι καπετάνιος της ζωής σου. Και να σου πω την αλήθεια αυτό είναι με κάποιο τρόπο προφανές από όσα γράφεις στα κείμενά σου. Πώς το αντιλαμβάνεσαι όμως εσύ αυτό; Γιατί όπως λες, όλοι πρέπει να είμαστε καπετάνιοι της ζωής μας.

Για εμένα το να είμαι καπετάνιος της ζωής μου είναι ένας στόχος που δεν θα σταματήσω ποτέ να έχω και να προσπαθώ για αυτόν. Εάν μπορείς και κάνεις τη ζωή σου όπως θέλεις, χωρίς να επιβαρύνεις του άλλους, ενώ παράλληλα να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, είναι μοναδικό συναίσθημα. Προφανώς και το καράβι πηγαίνει πάνω στη θάλασσα και ο καπετάνιος το οδηγεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν και στη ζωή μου, ανάλογα με ό,τι έρθει και όποια κατάσταση χρειαστεί να αντιμετωπίσω, βάζω όλες μου τις ικανότητες και δεξιοτεχνίες να τα φέρω εις πέρας και παράλληλα να εξελιχθώ εγώ. Όπως έχεις καταλάβει μου αρέσουν πολύ oι προκλήσεις και νιώθω πως γίνομαι καλύτερη μέσα από αυτές – υπάρχει πιο ολοκληρωμένο συναίσθημα;

FOOTNOTESΦωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης