WATCHLIST
SPONSORED

Η κοινωνική σάτιρα του “Μη Φεύγεις, Βάντα!”

@Aliocha Merker/Zodiac Pictures

Νικήτρια στα Φεστιβάλ της Tribeca και του Vancouver – με το Βραβείο Κοινού μάλιστα στο τελευταίο – η ταινία “Μη Φεύγεις, Βάντα!” είναι η επιστροφή της Bettina Oberli που για ακόμα μία φορά ασχολείται με τις δομές της οικογένειας. Αυτή τη φορά φτιάχνοντας μία κοινωνική σάτιρα για όσα έχουμε και όσα δε μπορούμε να έχουμε, σε μία πανέμορφη βίλα σε μία λίμνη της Ελβετίας. Από τις 29 Ιουλίου η ταινία θα είναι στους κινηματογράφους και σύντομα στην πλατφόρμα του Cinobo.

Στο κέντρο του “Μη Φεύγεις, Βάντα!” είναι η Wanda (Agnieszka Grochowska), μία τριανταπεντάχρονη οικιακή βοηθός από την Πολωνία που έχει αφήσει τα παιδιά της πίσω στην πατρίδα της για να φροντίσει τον Josef (André Jung), τον πατριάρχη της πλούσιας δυναστείας των Wegmeister-Gloor που έχει υποστεί εγκεφαλικό. Η Wanda διαχειρίζεται με επιδεξιότητα τις δύσκολες δυναμικές μεταξύ των δύο ενήλικων, αλλά ανώριμων παιδιών του Josef, όπως και της συζύγου του Elsa – μία εκπληκτική Marthe Keller εδώ – παρέα με τις σποραδικές παρεμβάσεις ζώων, λούτρινων και μη. Όταν όμως θα προκύψει ξαφνικά μια απρόσμενη εγκυμοσύνη, οικογενειακά μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια και θα οδηγήσουν σε ευτράπελα, ενώ θα χρειαστεί να γίνουν και διάφοροι διακανονισμοί ώστε να κατευναστούν όλα τα πνεύματα σε αυτό το καυστικό οικογενειακό δράμα.

«Η οικογένεια είναι ένα μοτίβο στο οποίο επιστρέφω συχνά στις ταινίες μου: τι τρέχει μ’ αυτόν τον παράξενο μικρόκοσμο, αυτήν τη γενετικά τυχαία οικογενειακή μονάδα μέσα στην οποία αισθάνεσαι ασφαλής ή ακόμα και περιορισμένος;», έχει δηλώσει η Oberli. «Η οικογένεια προσφέρει ένα πολύ ευρύ αφηγηματικό πλαίσιο, με το οποίο όλοι μπορούν να συνδεθούν κατά κάποιον τρόπο, γιατί όλοι έχουν οικογένεια. Εδώ δοκιμάζεται η οικογένεια Wegmeister-Gloor, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές και δυσάρεστα μυστικά βγαίνουν στο φως. Όλα τα μέλη της οικογένειας αναγκάζονται να είναι ειλικρινή μεταξύ τους. Αυτό είναι απελευθερωτικό, ώρες ώρες αστείο, αλλά και πολύ επίπονο κάποιες φορές. Η οικογένεια σχεδόν διαλύεται, αλλά για μένα αυτή συνεχίζει να είναι μια ταινία για το να ερχόμαστε πιο κοντά».

Μη Φεύγεις Βάντα

Το “Μη Φεύγεις, Βάντα!” όμως, εκθέτει ταυτόχρονα την πραγματικότητα των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Στην Ελβετία η αγορά υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι ανθίζει», τονίζει. «Υπάρχουν πρακτορεία που χρησιμοποιούν φράσεις όπως “…φτηνή, καλόκαρδη, νοιάζεται και σας φροντίζει όλο το 24ωρο” όταν προσπαθούν να προωθήσουν οικιακές βοηθούς από την Ανατολική Ευρώπη για να φροντίζουν ηλικιωμένους στα σπίτια τους, αντί για οίκους ευγηρίας. Όλο και πιο συχνά γυναίκες από την Πολωνία ή την Ουγγαρία πηγαινοέρχονται κάθε μήνα μεταξύ των οικογενειών τους και των οικογενειών που φροντίζουν στην Ελβετία. Με ενδιέφερε το τι συμβαίνει όταν ένας τελείως άγνωστος αποκτά βαθιά πρόσβαση στη δομή μιας οικογένειας, και η οικειότητα που αναπόφευκτα προκύπτει.

Συχνά αυτό το μοντέλο φροντίδας αναφέρεται ως επικερδές και για τις δύο πλευρές: οι συγγενείς που χρειάζονται φροντίδα δεν χρειάζεται να μπουν σε κάποια δομή, η οικογένεια γλυτώνει αρκετά χρήματα, και οι φροντιστές κερδίζουν πολύ περισσότερα από όσα θα έβγαζαν στην πατρίδα τους. Η άποψη αυτή είναι πολύ μονόπλευρη όμως. Αγνοούμε το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές έχουν προσωπική ζωή, δικές τους οικογένειες, μια καθημερινή ρουτίνα που πρέπει να θυσιάσουν, ενώ τα χρήματα παραμένουν λίγα πίσω στην πατρίδα τους. Οπότε τα πλεονεκτήματα είναι επίσης μονόπλευρα. Τι πρέπει να γίνει ώστε τα δύο μέρη να ενεργούν επί ίσοις όροις και οι συναλλαγές αυτές να είναι δίκαιες;».

Αυτά τα ερωτήματα διερευνά το “Μη Φεύγεις, Βάντα!” που, χάρη στον συμπονετικό φακό της Bettina Oberli, δε γίνεται ποτέ κάτι λιγότερο από μία βαθιά ανθρώπινη κωμωδία.

Το “Μη Φεύγεις, Βάντα!” θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους από τις 29 Ιουλίου και σύντομα θα βρίσκεται αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Cinobo στην οποία οι συνδρομητές του θα έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν δωρεάν μέσω του Cinobo nights. Tο Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο, με συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Οι χρήστες έχουν δυνατότητα δοκιμής δωρεάν για 14 ημέρες, η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από Smart TV, smartphone, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα παράλληλης παρακολούθησης από 2 οθόνες, ακόμα και εκτός σύνδεσης.