ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν για τη γάτα σου τα Χριστούγεννα

Unsplash

Η γάτα στο σπίτι είναι σκέτη ευτυχία. Ξαπλώνει πάνω σου γουργουρίζοντας, είναι ανεξάρτητη και αριστοκρατική και είναι το πλάσμα που περιμένεις να δεις όταν γυρίσεις στο σπίτι. Μέχρι που φτάνουν τα Χριστούγεννα. Η εορταστική περίοδος που λαχταρούσες τόσο καιρό, κρύβει πολλούς κινδύνους για τη γάτα σου. Δεν στο λέω εγώ. Οι ειδικοί.

«Τα κλασικά προβλήματα που προκύπτουν τις γιορτές, αφορούν τα στολίδια ή το ίδιο το δέντρο. Το σπίτι μετατρέπεται σε παιχνιδάδικο για τη γάτα σου. Είτε είναι πλαστικό, είτε αληθινό, θα θελήσει να δοκιμάσει (ακόμα και αμάσητα) τα στολίδια, τα φιογκάκια αλλά και μέρος του δέντρου. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι εορταστικές λιχουδιές. Ανεβαίνει στο τραπέζι και δοκιμάζει γενναίες μπουκιές. Αυτό μπορεί να της προκαλέσει μέχρι και παγκρεατίτιδα», μας εξηγεί η κτηνίατρος Ισμήνη Δρακούλη.

Tα Χριστούγεννα προκαλούν στρες στη γάτα σου

Αν η γάτα σου διακατέχεται ούτως ή άλλως από κάποια νευρικότητα, οι γιορτές την επιδεινώνουν. Με τόσες μυρωδιές, αλλαγές στη διακόσμηση και επισκέπτες, είναι λογικό να αποσυντονίζεται. Είναι καλό να έχει κοντά της αντικείμενα που της προκαλούν ασφάλεια και να της βάζεις το μπολάκι σε σημείο που νιώθει ασφάλεια.

Δέντρο και στολίδια

Αν και τα σκυλιά δεν έχουν τεράστια περιέργεια για το δέντρο, οι γάτες το σταμπάρουν με το που μπαίνει στον χώρο και παίζουν με πολλούς πιθανούς τρόπους. Προσπαθούν να αναρριχηθούν και να νιώσουν την υφή του. Προτίμησε τεχνητό δέντρο, γιατί τα αληθινά ψεκάζονται με χημικά και αποσπώνται πιο εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα στολίδια, που είτε είναι μικρά και χωρούν στο στόμα, είτε σπάνε εύκολα και προκαλούν τραυματισμούς.

Πώς να προστατεύσεις τη γάτα από το δέντρο

Μην αφήνεις τα στολίδια να κρέμονται και βάλε τα όσο πιο μέσα μπορείς.
Κρέμασε τα στολίδια όσο πιο ψηλά μπορείς.
Βάλε τα δώρα αλλού.
Αν λείπεις από το σπίτι, περιόρισε τη γάτα σε άλλον χώρο, μακριά από το δέντρο.

Οι τοξικές τροφές για τη γάτα σου

Μπορεί να το ξέρεις ήδη και να έχεις τον νου σου, αλλά κάποιες τροφές χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα Χριστούγεννα και να υπάρχουν μαζεμένες στο εορταστικό τραπέζι. Ενδεικτικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι σταφίδες, τα σταφύλια και η σοκολάτα είναι τοξικά για τα ζώα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Αν ανησυχείς για οτιδήποτε και δεν προλάβεις κάποιο από τα παραπάνω, απευθύνσου στον κτηνίατρό σου.

Μπες εδώ για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για ασφαλή Χριστούγεννα για τη γάτα σου