ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Κατερίνα» με Νανούρη – Παπαληγούρα επιστρέφει για λίγο και ετοιμάσου να κλάψεις πολύ

Η «Κατερίνα» είναι μία παράσταση μαγική. Κυρίως γιατί ήταν μαγική η δημιουργία της. Η «Κατερίνα» ήταν πρώτα βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ. Στη συνέχεια το πήρε στα χέρια του ο Γιώργος Νανούρης που το μετέτρεψε σε αναλόγιο για μία εκδήλωση και μόνο. Σιγά σιγά, η Κατερίνα μεγάλωσε, «αυτονομήθηκε» και έγινε παράσταση με μόνο σκηνικό το φως του Γιώργου Νανούρη, με μόνο ήχο την φωνή της Λένας Παπαληγούρα και τις νότες του Γιάννη Αναγνωστάτου (Λόλεκ). Τα χρόνια πέρασαν, οι θεατές το λάτρεψαν, το είδαν και το είδαν ξανά. Έκλαψε πολύ κόσμος καθισμένος στις θέσεις του Νέου Θεάτρου Κατερίνα Βασιλάκου. Κι έπειτα οι άνθρωποί του θέλησαν να δοκιμαστούν σε νέα πράγματα.

Φέτος η Κατερίνα δειλά δειλά παρουσιάστηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη. Και το φαινόμενο επαναλήφθηκε. Η Κατερίνα θέλει και πάλι να βγει από το βιβλίο της, και κρατάει από το χέρι τον Γιώργο Νανούρη και τη Λένα Παπαληγούρα, ζητώντας τους όχι παρακλητικά αλλά σίγουρα: «Πάμε». Με πάθος, με μανία, με χαρά, με τις πιο βαριές και σκοτεινές της καταθλίψεις. Θέλει να μιλήσει ξανά με το κοινό, να τους εξηγήσει την αγάπη της για τον γιο της Πέτρο, τον έρωτά της για τον άνδρα της Τάσο, την μάχη της με τα φάρμακα, με τα κιλά με τη διπολική διαταραχή με την ίδια της την ύπαρξη.

Και κάπως έτσι και πάλι η «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη με τη Λένα Παπαληγούρα, επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις στην Αθήνα. Θα ζωντανέψει στο θέατρο Προσκήνιο τις εξής ημερομηνίες: Κυριακή 9, Δευτέρα 10, Τρίτη 11, Κυριακή 16, Τρίτη 18, Κυριακή 23, Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Φεβρουαρίου.

Τη διασκευή του «Βιβλίου της Κατερίνας» όπως λέγεται το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ που μιλά για τη μάχη της μητέρας του που έπασχε από διπολική διαταραχή με την ασθένειά της και την αυτοκτονία της, δημιούργησε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης. Στα 75 λεπτά που διαρκεί η παράσταση, βρίσκεται και ο ίδιος συνεχώς επί σκηνής. Από την αρχική ομάδα της «Κατερίνας» απών είναι ο Λόλεκ στο φετινό ανέβασμα. Η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης έχουν συχνά μιλήσει για την επίδραση που είχε η Κατερίνα στη ζωή τους. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν κοινωνοί μιας πολύ επιτυχημένης παράστασης που κέρδισε συνολικά έξι θεατρικά βραβεία, η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης κέρδισαν μια σχέση μεταξύ τους, φιλική, οικογενειακή που κρατά μέσα στα χρόνια και ολοένα και μεγαλώνει.

Κατερίνα Νανούρης Παπαληγούρα

Το «φαινόμενο» Κατερίνα

Δεν ξέρω αν είσαι ανάμεσα στους 53.000 θεατές που έχουν ήδη δει τον σπαρακτικό μονόλογο της Λένας Παπαληγούρα στο θέατρο. Αν είσαι ξέρεις για μια πόσο διαφορετική εμπειρία σου μιλάω. Ξέρεις τι σημαίνει το «φαινόμενο» Κατερίνα. Αν όχι, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και πάρε μαζί σου χαρτομάντιλα.

Όχι, η παράσταση δεν θα εκβιάσει το συναίσθημά σου. Θα σε κάνει και να γελάσεις, να παρακολουθήσεις, να αντιμετωπίσεις την Κατερίνα σαν έναν άνθρωπο που θα μπορούσες να είσαι εσύ, να ήταν κάποιος οικείος σου, η φίλη, η θεία, η μαμά σου, η γειτόνισσα. Θα σε γοητεύσει και θα σε κάνει να την αγαπήσεις. Και που και που χωρίς να καταλαβαίνεις πως θα δακρύζεις. Θα ελπίζεις, θα χάνεις την ελπίδα, θα δακρύζεις ξανά. Πάνω από όλα αν καθίσεις στις θέσεις του θεάτρου, θα νιώσεις την αγάπη. Αυτή με την οποία ο Γιώργος Νανούρης πάντα εμποτίζει τα έργα του. Θα αγαπήσεις τον εαυτό σου, τους ανθρώπους σου, τους ανθρώπους που μέχρι τώρα σου φαίνονταν παράξενοι. Αυτούς που έβγαζες εύκολα στο περιθώριο. Θα δεις την αγκαλιά σου να ανοίγει λίγο περισσότερο. Λίγες σπιθαμές έστω, προς αυτούς. Και μαζί θα νιώσεις λίγο πιο φωτισμένη την καρδιά σου.

Θέατρο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ: Καπνοκοπτηρίου 8, τηλ. 210 8256838
Προπώληση: viva.gr