ΠΑΙΔΙ
SPONSORED

Η γνώμη της ειδικού: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παιδιού όταν παίζει με κούκλες

Για τα παιδιά, το παιχνίδι είναι η «φυσική γλώσσα» τους. Είναι το ισχυρότερο μέσο έκφρασής τους και μια αναπόσπαστη και αγαπημένη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους σχεδόν από τη γέννησή τους. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει και σιγά σιγά ανακαλύπτει όχι μόνο τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και τον κόσμο που το περιβάλλει.

Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε και τις ευεργετικές ιδιότητες του παιχνιδιού και τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη του παιδιού. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Barbie σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, το παιχνίδι με κούκλες προσφέρει σημαντικά οφέλη για την προετοιμασία των παιδιών για το μέλλον μέσω της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ενσυναίσθηση.

Με στόχο να κατανοήσουμε σε βάθος τα αποτελέσματα της έρευνας, δώσαμε τον λόγο στην παιδίατρο-αναπτυξιολόγο, Δέσποινα Μπαστάκη, η οποία μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με μια μαμά, ανέδειξε με την δική της οπτική τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντικές για κάθε μαμά για να κατανοήσει καλύτερα τον ρόλο που έχει το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού της.

Όπως συζητήθηκε και στο video, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία του παιχνιδιού με κούκλες σε μια εποχή που τα παιδιά στρέφονται σε μεγάλο βαθμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα tablet και οι γονείς δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε παιχνίδια που όπως παζλ ή κατασκευές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν καλύτερα για τα παιδιά. Σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα, το παιχνίδι με κούκλες κατευθύνει τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και δεξιότητες επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών περισσότερο από το ατομικό παιχνίδι με tablet, ακόμα και όταν παίζουν μόνα τους.

Το πολύ σημαντικό στην έρευνα της Barbie και του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ είναι ότι η πρώτη φορά που όλα όσα είπαμε παραπάνω δηλαδή τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες αποδεικνύονται επιστημονικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών όπως η ενσυναίσθηση, αποδεικνύοντας ότι επιτρέπει στα παιδιά να προετοιμάζουν, να χρησιμοποιούν και να εκτελούν αυτές τις δεξιότητες ακόμη και όταν παίζουν μόνα τους.

Στις επιστημονικές και ακαδημαϊκές κοινότητες, η έρευνα “Exploring the Benefits of Doll Play Through Neuroscience (εξερευνώντας τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης) θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προόδου για την κατανόηση της αναπτυξιακής επιστήμης του προσποιητού παιχνιδιού και του παιχνιδιού με κούκλες.

Για να δώσει σε κάθε μαμά την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της έρευνας, η Barbie παρουσιάζει τα ευρήματα σε έναν διαδικτυακό κόμβο με υλικό, πληροφορίες και ιδέες για τους γονείς αλλά και για όλους όσους έρχονται σε επαφή με παιδιά, προκειμένου να τους βοηθήσει να βελτιώσουν και να εφαρμόσουν τις δεξιότητες επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών.

Η ειδικός: Δέσποινα Α. Μπαστάκη MD, PhD. Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών