ΠΑΙΔΙ
SPONSORED

Η γνώμη της ειδικού: Τι κερδίζει το παιδί μέσα από το παιχνίδι ρόλων με κούκλες

Το παιχνίδι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός παιδιού, από τη βρεφική ηλικία έως την εποχή της ενηλικίωσής του. Είναι ευχαρίστηση, είναι μάθηση, είναι ένας τρόπος να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Βάζει τα θεμέλια για τα χρόνια που έρχονται και βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού.

Η σημασία του παιχνιδιού στην γνωστική, συναισθηματική, βιολογική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι κάτι αποδεδειγμένο, γι’ αυτό και οι γονείς αντιμετωπίζουν το παιχνίδι με σεβασμό. Αυτό που δεν είχε μέχρι σήμερα αποδειχθεί είναι συγκεκριμένα τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες για τα παιδιά. Στο παρελθόν, οι γονείς δεν θεωρούσαν ότι το παιχνίδι με κούκλες ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις κατασκευές, τα παζλ κλπ. όσον αφορά στην αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού. Αυτή τη θεωρία ήρθε να καταρρίψει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Barbie σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι με κούκλες προσφέρει σημαντικά οφέλη στο παιδί και καλλιεργεί τις κοινωνικές δεξιότητές του, όπως η ενσυναίσθηση.

Τι είναι πραγματικά αυτό το οποίο προσφέρει το παιχνίδι με κούκλες σε ένα παιδί;

Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς καλλιεργείται;

Πώς βοηθά το παιχνίδι ρόλων;

Γιατί πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα συναισθήματα;

Σε τι βοηθά αυτό μελλοντικά ένα παιδί;

Για να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, καθώς και για να εμβαθύνουμε στα αποτελέσματα της έρευνας “εξερευνώντας το παιχνίδι με κούκλες”, δώσαμε τον λόγο σε μια παιδαγωγό και μια μαμά, οι οποίες συνομίλησαν και ανέδειξαν τη σημασία του παιχνιδιού για το παιδί και το μέλλον του.

Από τη συζήτηση δύο γυναικών που έρχονται καθημερινά σε επαφή με παιδιά, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως η επιστήμη και πιο συγκεκριμένα η Νευροεπιστήμη απέδειξε ότι το παιχνίδι με κούκλες ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και δεξιότητες επεξεργασίας των κοινωνικών πληροφοριών ακόμη και όταν παίζουν μόνα τους

Το παιχνίδι ρόλων που χρησιμοποιούν συχνά τα παιδιά τους μαθαίνει να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους. Το παιχνίδι γίνεται το μέσο για την εξερεύνηση και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον γύρω τους. Καθώς κατακτούν τον κόσμο, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την ανθεκτικότητα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις.

Κάτι εξίσου σημαντικό που τα παιδιά κατακτούν μέσω του παιχνιδιού με κούκλες είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός στα συναισθήματα και τις ιδέες των άλλων που κατ’ επέκταση τα βοηθά να σέβονται και το διαφορετικό. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από προβλήματα όπως το bullying, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και το διαφορετικό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά.

Τα ευρήματα της έρευνας, λοιπόν, τα οποία είναι η αφορμή για όσα ειπώθηκαν στο video είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια κάθε γονιού. Γι’ αυτό και η Barbie δημιούργησε έναν διαδικτυακό κόμβο, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η πληροφορία για να μπορεί οποιοσδήποτε να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή και να αξιοποιεί στην δική του καθημερινότητα και τη δική του επαφή με τα παιδιά όσα αποδείχθηκαν από την έρευνα.

Η ειδικός: Έλενα Στρίγγα, παιδαγωγός.