ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
SPONSORED

Η αξία του εθελοντισμού στις μέρες μας. Αλληλεγγύη στην πράξη

Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι μία πολυμορφική διαδικασία. Μία συνειδητή στάση ζωής, μία στροφή προς τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο εθελοντισμός επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Ζούμε σε εποχές απαιτητικές, εποχές παράξενες και είναι ο εθελοντισμός που αποδεικνύεται στήριγμα για εκείνους που έχουν ανάγκη αλλά και για όσους προσφέρουν. Αμφίδρομη διαδικασία ο εθελοντισμός που σε κινητοποιεί όχι μόνο να δράσεις αλλά να σκεφτείς και να συναισθανθείς.

Αυτό μας έδειξαν και οι άνθρωποι-εθελοντές της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι οποίοι ενώθηκαν και πάλι για την 11η χρονιά εθελοντισμού ΑΒ. Φέτος, «έγιναν ένα» με όλους εμάς, τους συνεργάτες αλλά και τους πελάτες της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και έστειλαν SMS για περίπου τρεις εβδομάδες. Μια απλή κίνηση. Με μια κοινή αποστολή. Ποια; Να υπάρχει ένα πιάτο φαγητό για όλους. Γιατί, η φετινή δράση της ΑΒ Βασιλόπουλος είχε ως στόχο την ενίσχυση του έργου της Τράπεζας Τροφίμων, το ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα. Και τα κατάφεραν! 295.000 γεύματα συνολικά θα «φτάσουν» σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Η φετινή εθελοντική δράση της ΑΒ, μάλιστα, κορυφώθηκε με ένα Facebook Live με την food blogger Madame Ginger, τον chef Γιώργο Τσούλη και εκλεκτούς καλεσμένους.

Μιλήσαμε με την Madame Ginger και την Κατερίνα Κόλλια, Corporate Communications Associate της ΑΒ Βασιλόπουλος για την αξία του εθελοντισμού αλλά και για τη φετινή δράση της ΑΒ.

εθελοντισμός Madame Ginger, food blogger
Madame Ginger, food blogger

Τι σημαίνει για εσάς εθελοντισμός;

Madame Ginger: Εθελοντισμός. Αλληλεγγύη. Ανθρωπιά. Τρεις λέξεις, τρεις έννοιες, που τα τελευταία δύο χρόνια μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και θέλω να πιστεύω πως αν όχι όλοι μας, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, αντιληφθήκαμε τη σημασία και την αξία τους.

Κατερίνα Κόλλια: Σημαίνει μια κοινή αποστολή. Μια αποστολή που ενώνει και μετατρέπεται σε δύναμη. Για όλους εκείνους που μας χρειάζονται. Για να κάνουμε μαζί τη διαφορά στις ζωές τους. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν σκοπό μεγάλο και σημαντικό. Γιατί είδαμε πόση αξία έχει τελικά στις μέρες μας αυτό το «μαζί».

Πιστεύετε ότι οι μικρές πράξεις αγάπης μπορούν τελικά να αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας αλλά και εμάς τους ίδιους;

Madame Ginger: Φυσικά και μπορούν και το βλέπουμε παντού γύρω μας, καθημερινά. Από τους εθελοντές που φροντίζουν τα αδέσποτα και συμμετέχουν σε δράσεις οργανώσεων, από τους απλούς πολίτες που εθελοντικά βοηθούν σε κάθε επείγουσα κατάσταση που προκύπτει από φυσικές καταστροφές και φυσικά από την ανταπόκριση εθελοντών στο ετήσιο κάλεσμα της ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία 11 χρόνια, που μας εκπλήσσουν κάθε χρόνο με τον ζήλο που δείχνουν και τελικά βοηθούν τόσο κόσμο που μας έχει ανάγκη. Είναι σπουδαία κάθε μικρή ή μεγάλη πράξη αγάπης που μπορούμε όλοι να κάνουμε καθημερινά.

Κατερίνα Κόλλια: Υπάρχει άραγε «μικρή» ή «μεγαλύτερη» πράξη αγάπης; Βλέπουμε συνέχεια πως κάτι που μπορεί για εμένα να είναι «μικρό» ή ακόμα και δεδομένο, για κάποιον συνάνθρωπό μας είναι τόσο ουσιαστικό. Οπότε, ναι, το πιστεύω πως μια μικρή πράξη φροντίδας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

εθελοντισμός ΑΒ Βασιλόπουλος Κατερίνα Κόλλια, Corporate Communications Associate της ΑΒ Βασιλόπουλος

Θεωρείτε πως στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω πανδημίας ο κόσμος στράφηκε περισσότερο στον εθελοντισμό; Οι αντιξοότητες πάσης φύσεως μάς συσπειρώνουν;

Madame Ginger: Ο εθελοντισμός συνδέεται άρρηκτα με τις ανάγκες της κοινωνίας. Τις ακούει. Τις αφουγκράζεται. Και είναι εκεί. Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουμε την αξία του εθελοντισμού και γινόμαστε εθελοντές. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ακόμα και με μια απλή κίνηση, για καλό σκοπό.

Κατερίνα Κόλλια: Σε μια εποχή που εξακολουθούμε να κρατάμε αποστάσεις, νιώθω ότι ερχόμαστε πιο κοντά. Όλοι μας μέσα σε αυτούς τους μήνες της CoVid-19 εποχής, κατανοήσαμε ότι οι ζωές μας, η υγεία μας, η ποιότητα της διαβίωσής μας, ακόμη και οι ελευθερίες μας συνδέονται. Και ακριβώς λόγω αυτής της σύνδεσης οφείλουμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Όπως μπορεί ο καθένας μας.

Μιλήστε μας για τη φετινή εθελοντική δράση της ΑΒ και πώς συνεισφέραμε όλοι μας σε αυτή;

Κατερίνα Κόλλια: Φέτος, στην ΑΒ Βασιλόπουλος, γιορτάσαμε την 11η Χρονιά Εθελοντισμού. Εργαζόμενοι, πελάτες και φίλοι της εταιρείας, ενωθήκαμε για καλό σκοπό. Πώς; Με ένα SMS, στηρίζοντας έτσι το πολύτιμο έργο της Τράπεζας Τροφίμων με 295.000 γεύματα συνολικά, που θα «φτάσουν» σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.

εθελοντισμός

Μάλιστα, η εθελοντική μας δράση κορυφώθηκε με ένα Facebook Live στη σελίδα της ΑΒ στο Facebook. Παρέα με την food blogger Madame Ginger και τον chef Γιώργο Τσούλη, αλλά και καλεσμένους – έκπληξη, ετοιμάσαμε ένα γεύμα χαράς, μια ξεχωριστή συνταγή στην οποία βάλαμε και τη δική μας «ψηφιακή» πινελιά, διαλέγοντας ζωντανά τα υλικά αυτού του πιάτου αγάπης. Γιατί το φαγητό πάντα μας συνδέει.

Ένα γεύμα χαράς, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς για την Τράπεζα Τροφίμων. Ποια είναι τα δικά σου συναισθήματα για τη δράση της ΑΒ;

Madame Ginger: Το φαγητό, πράγματι, μας συνδέει. Και ο εθελοντισμός είναι η απόλυτη πράξη αγάπης. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ένα πακέτο μακαρόνια ή ένα κουτί τοματοπολτός δεν θα αλλάξουν τον κόσμο. Κι όμως, ακόμα και η πιο μικρή προσφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά, μπορεί να γεμίσει ένα τραπέζι που θα έμενε άδειο. Γιατί, ο άνθρωπος που θα παραλάβει με ανακούφιση τα τρόφιμα αυτά μπορεί να είναι ο καθένας. Ένας τοπικός φορέας ή οργανισμός, ο γείτονας που χαιρετάς κάθε πρωί ή η οικογένεια που μένει στο διπλανό διαμέρισμα.