ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αγάπη σήμερα: Έργα τέχνης που θα σου θυμίσουν τις ψυχρά οικείες σχέσεις σου

Melanie Bonajo_Night Soil - Economy of Love_2015

Βρισκόμαστε, ερωτευόμαστε, αλλά αγαπιόμαστε ποτέ πια αληθινά; Ο έρωτας που φέρνει στα πόδια σου ένας αλγόριθμος είναι η εκδοχή της σύγχρονης αγάπης που αποτυπώνεται και μέσα από την τέχνη.

Η πρώτη έκθεση με την οποία ξεκινά ο χειμερινός-εαρινός εκθεσιακός κύκλος του ΕΜΣΤ μάς βάζει σε σκέψεις. Για την ακρίβεια, μας φέρνει αντιμέτωπους με τον καθρέφτη των σχέσεών μας και του εξελιγμένου, τεχνολογικού μοντέλου της σύγχρονης αγάπης. Το Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας) εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο, στην επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες και στη σχέση τους με την εργασία, το σώμα και τον λόγο.

Πού πάει η αγάπη όταν σβήσουν οι οθόνες;

Maria Mavropoulou_the lovers

Πώς ερωτευόμαστε και πώς αγαπάμε πίσω από τις οθόνες και μέσα από το κυνήγι της αγάπης του εαυτού μας και της τελειότητας;

Την έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

Ariane Loze_Our Cold Loves

Αντικείμενο της έκθεσης είναι το πώς η ψηφιακή τεχνολογία και η σύγχρονη οικονομία, έχουν διαμορφώσει πλέον τις σχέσεις μας, αλλά και τα συναισθήματά μας. Πώς η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. 24 καλλιτέχνες από 14 χώρες εμπνέονται από το πώς βιώνουν, εκφράζουν, αντιλαμβάνονται και τελικά ξεχνούν (άραγε ποτέ;) την αγάπη και δημιουργούν έργα που προσεγγίζουν την εγγύτητα και το «μαζί», στην μετά-πανδημία εποχή, αυτή που ορίζεται από το παράδοξο της ψυχρής οικειότητας.

De Roover_if you need me I ll be pretending things will be different this time, 2019

Το ΕΜΣΤ με την έκθεση Modern Love εξετάζει πώς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν, από τη μία, διευκολύνει την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων και εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και κατασκευής του εαυτού και πώς, από την άλλη, παίζουν επιβαρυντικό ρόλο στην καλλιέργεια παθολογιών, όπως ο ναρκισσισμός, η εμμονή αυτοπροβολής, η ψηφιακή εξάρτηση και η εμπορευματοποίηση του συναισθήματος.

Mahmoud_Khaled

Μελετά πώς η διαπλοκή της πραγματικότητας, του εικονικού και της φαντασίας, δημιουργεί πολύπλοκες ψυχολογικές και διαπροσωπικές καταστάσεις και εμπλοκές. Καταγράφει κοινωνικά πρότυπα και προκλήσεις καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά τις πιο οικείες και κοντινές μας σχέσεις.

Margaret Salmon

Η έκθεση δανείζεται τον υπότιτλό της από το βιβλίο της Eva Illouz, Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism, που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής.

McCarthy & Mcdolnald

Η έκθεση είναι προϊόν μιας συνεχιζόμενης έρευνας και έρχεται στο ΕΜΣΤ μετά από παρουσιάσεις στο Museum für Neue Kunst | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, στην Kunsthalle του Ταλίν, στο IMPAKT Media Organization και το Μουσείο Centraal στην Ουτρέχτη.

Για το ΕΜΣΤ, η έκθεση έχει διευρυνθεί και έχουν προστεθεί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Οι περισσότεροι εκ των τελευταίων παρουσιάζουν το έργο τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος σχεδιασμένος από τη Rafaela Drazic, σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου και Θεόφιλου Τραμπούλη. Ο κατάλογος θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο. Τη μεγάλη αυτή ομαδική έκθεση θα ακολουθήσει μια σειρά ατομικών εκθέσεων τον Ιανουάριο του 2023, οι οποίες επικεντρώνονται στην επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας, του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της οικονομίας που παράγουν στις κοινωνικές σχέσεις και τη σύγχρονη ζωή.

Η έκθεση Modern Love, Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας, παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ, Λεωφ. Καλλιρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην Εργοστάσιο ΦΙΞ), στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1), 15.12.2022-28.05.2023