ΦΥΤΑ

Hello December: 10 φυτά που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Βάλε χρώμα σε μπαλκόνι και κήπο

Unsplash

Η αλήθεια είναι πως ο κήπος και το μπαλκόνι είναι δύο μέρη του σπιτιού που θυμάσαι ότι έχεις, καθώς ο καιρός γλυκαίνει και έρχεται η άνοιξη. Πιο πριν, τα επισκέπτεσαι αποκλειστικά και μόνο για να απλώσεις τη μπουγάδα και να ξαναμπείς μέσα στο σπίτι γρήγορα-γρήγορα.

Σίγουρα, λοιπόν, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να διαμορφώσεις τον κήπο και το μπαλκόνι σου και να τα πλημμυρίσεις με ζωηρά χρώματα και αρώματα. Λογικό, αφού μιλάμε για την εποχή που η φύση αναγεννάται και τα πάντα γύρω μας αποκτούν χρώμα. Από την άλλη, ο χειμώνας είναι κάπως πιο άχρωμος και μουντός. Εξάλλου, όπως ίσως γνωρίζεις, τα περισσότερα φυτά κοιμούνται ή ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Βέβαια, πολλά είναι αυτά που δεν αντέχουν την παγωνιά και τους βοριάδες του χειμώνα, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται ή να έχουν ταλαιπωρημένη όψη.

Ωστόσο, για εσένα που θες το χρώμα στη ζωή σου ανεξαιρέτως εποχής, υπάρχει τρόπος να φέρεις την άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο. Τα παρακάτω φυτά που ανθίζουν και γεμίζουν με χρώμα τον εξωτερικό σου χώρο παρά την παγωνιά και τους βοριάδες της χειμερινής σεζόν, είναι η απόδειξη. Άσε τον υδράργυρο να πέσει όσο θέλει, δεν θα πάθουν τίποτα (για εσένα, πάλι, δεν είμαι σίγουρη).

Διαλέγεις και φυτεύεις για τη σύνθεση του πιο εντυπωσιακού, χειμερινού τοπίου στο σπίτι σου.

Τουλίπες

Οι τουλίπες βρίσκονται ανάμεσα στα πιο όμορφα, χειμωνιάτικα λουλούδια και ας μην βρίσκεσαι στην Ολλανδία. Το κρύο και η παγωνιά δεν τις φοβίζουν.

Φυτά & χειμώνας: Κυκλάμινα

Τα κυκλάμινα που θυμίζουν φτερά πεταλούδας είναι συνώνυμα του χειμώνα και δεν υφίσταται χειμερινός κήπος (ή μπαλκόνι) χωρίς αυτά. Παίρνουν τα πάνω τους από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις πρώτες ζέστες της άνοιξης, ενώ μετά πέφτουν σε λήθαργο, για να ξυπνήσουν το επόμενο φθινόπωρο. Μπορείς να τα τοποθετήσεις και μέσα στο σπίτι, αρκεί να τους εξασφαλίσεις άπλετο φως και χώρο που αερίζεται επαρκώς.

Πανσέδες

Οι πανσέδες με τα ωραία τους και πολυποίκιλα χρώματα, είναι λουλούδια που πολύ συχνά βλέπουμε στις ελληνικές αυλές, σου χαρίζουν πλούσια ανθοφορία από τον Οκτώβριο μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου, που ξεκινάει η ζέστη. Ξεκάθαρα το στολίδι του χειμώνα!

Φυτά & χειμώνας: Πυράκανθος

Οι πορτοκαλί και οι κόκκινοι καρποί του πυράκανθου που φυτρώνουν το φθινόπωρο, παραμένουν πάνω στο φυτό όλο το χειμώνα. Πρόκειται για ένα φυτό με μεγάλη ανθεκτικότητα στην παγωνιά, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς βοριάδες.

Κίτρινο γιασεμί

Το κίτρινο γιασεμί «βάφει» το μπαλκόνι και τον κήπο σου με κίτρινο χρώμα, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Τι άλλο θες;

Υπομονή, ο κάκτος των Χριστουγέννων

Η υπομονή, το παχύφυτο που θα το βρεις και ως κάκτο των Χριστουγέννων, καθώς ανθοφορεί μέσα στα Χριστούγεννα, είναι η ιδανικότερη επένδυση που μπορείς να κάνεις αυτήν την εποχή για τον κήπο ή τη βεράντα σου.

Φυτά & χειμώνας: Αμαρυλλίδα

Η αμαρυλλίδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ανθεκτικότερα φυτά που δεν χαμπαριάζουν από παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό το βολβοειδές φυτό φθινοπωρινής φύτευσης, το βρίσκεις σε μια ποικιλία χρωμάτων που δίνουν χρωματική ζωντάνια στο χειμερινό τοπίο.

Ζουμπούλι ή αλλιώς υάκινθος

Το μεθυστικό άρωμα που απελευθερώνουν τα ζουμπούλια από τα τέλη του χειμώνα, μέχρι τα τέλη της άνοιξης, μετατρέπουν τα μπαλκόνι και τον κήπο σου στο πιο μοσχομυριστό και χρωματιστό μέρος του σπιτιού. Αυτά τα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης ανθίζουν 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού.

Πρίμουλα

Ακόμα ένα αγαπημένο φυτό του χειμώνα είναι η πρίμουλα, που όπως δηλώνει και το όνομα της, θεωρείται το πρώτο λουλούδι που ανθίζει αυτήν την εποχή. Μέσα στο καταχείμωνο, λοιπόν, από τέλη Δεκεμβρίου ως στα τέλη της άνοιξης, εσύ καμαρώνεις ένα από τα εντυπωσιακότερα φυτά του χειμώνα, στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου.

Χρυσάνθεμο

Η λίστα με τα χειμωνιάτικα φυτά, κλείνει με το χρυσάνθεμο που αντιστέκεται στο κρύο. Από το φθινόπωρο και μετά, ξεκινάει η ανθοφορία του. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη, είναι καλύτερα να φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αντίστοιχα, οι χαμηλές ποικιλίες με πολλά μικρά άνθη, απευθείας στο χώμα του κήπου.