LIFE

H πιο hot τάση της φετινής μόδας είναι η Just Go Zero.

Μια fashion συνεργασία διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει, είναι αυτή της Polygreen και των attica. To motto “waste is not our style” δίνει ξεκάθαρα το στίγμα αυτού του collab.

Σε έναν κόσμο ιδανικό, τίποτα δεν πάει χαμένο. Και σε έναν κόσμο ιδανικό, οι άνθρωποι καταναλώνουμε μόνο αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Ανοίξτε τώρα την ντουλάπα σας. 

Μήπως είπατε για πολλοστή φορά ξεφυσώντας “πρέπει επιτέλους να κάνω ένα γερό ξεκαθάρισμα”; Κοιτώντας άλλοτε το τζιν που φορούσατε πριν έξι χρόνια, άλλοτε τα πολλά αφόρετα t-shirts που αγοράσατε γιατί ήταν σε καλή τιμή, άλλοτε τα παπούτσια που θέλατε διακαώς αλλά τελικά δεν σας βόλεψαν ποτέ; Η λίστα είναι ατελείωτη. Και δεν χρειάζεται να νιώθετε μόνοι. 

Όλοι στην ίδια κατάσταση είμαστε. Και υπερκαταναλώνουμε και συσσωρεύουμε και τελικά ξεφορτωνόμαστε με τρόπο, που ούτε φανταζόμαστε πόσο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον. 

Τα στοιχεία που θα σας δώσω είναι λίγα, αλλά εκκωφαντικά. Μεταξύ 5% και 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παράγονται από τη βιομηχανία της μόδας, η οποία επίσης αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ρύπανσης των υπόγειων υδάτων, των ποταμών και των θαλασσών. Από τα ρούχα που καταλήγουν σε χωματερές, ένα ποσοστό της τάξης του 80% μένει εκεί και αποσυντίθεται για 200 χρόνια εκπέμποντας μεθάνιο (επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου, ναι, χειρότερο από τον άνθρακα). 

Τώρα τι θα λέγατε να ρίξετε άλλη μια ματιά στην γεμάτη ντουλάπα σας; Πριν σας πιάσει πάλι απελπισία (το δικό μου συναίσθημα όταν ξέρω ότι κάτι πρέπει να κάνω, αλλά μου φαίνεται βουνό η διαδικασία), θέλω να σας προλάβω. Αυτό το άρθρο έχει τον τρόπο να γίνετε από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης. 

Για να γίνει γενικά αυτό, αρκεί να βρεθεί η συνθήκη που θα μας ωθήσει στη σωστή πλευρά. Αυτή ακριβώς η συνθήκη είναι η συνεργασία ανάμεσα στα πολυκαταστήματα attica και την εταιρεία κυκλικής οικονομίας Polygreen στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος Just Go Zero – το πρώτο κίνημα Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα που προωθεί το όραμα ενός κόσμου χωρίς απόβλητα, όπου τίποτα δε θα είναι περιττό και όλα θα αξιοποιούνται και αποκτώντας μια δεύτερη ζωή.

Το Waste Is Not Our Style που ίσως έχετε προσέξει περνώντας από τις βιτρίνες των attica δεν είναι απλά ένα motivational έξυπνο σλόγκαν. Γιατί αναφέρεται στους σταθμούς ανακύκλωσης που θα βρείτε στα attica στο Ctiylink (στο -1), στο Golden Hall (στο πρώτο επίπεδο), καθώς και σε δύο στη Θεσσαλονίκη (στο πολυκατάστημα της Τσιμισκή στο επίπεδο -1 και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos). 

Εκεί, μπορείτε να πάτε παλιά ρούχα, δερμάτινα και υφασμάτινα αξεσουάρ καθώς και παπούτσια και να τα βάλετε στα κουτιά με την αντίστοιχη σήμανση. Σίγουρα είναι προτιμότερο να καταλήξουν είτε με μια δεύτερη ζωή ή με μια δεύτερη ιδιότητα από το να μείνουν για άπειρα χρόνια σε μια χωματερή. Μπορείτε να κάνετε είτε ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο συνολικά μέλλον ή μια κίνηση (στη δεύτερη περίπτωση) προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Η Polygreen θα παραλάβει τα ρούχα και αξεσουάρ που πήγατε για ανακύκλωση, θα τα μεταφέρει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και θα τα διαχωρίσει με φροντίδα, με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους. 

Με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα Just Go Zero που πραγματοποιείται με την τεχνογνωσία της Polygreen σε πολλούς τομείς, επεκτείνεται σε έναν σημαντικό κλάδο, επαναεισάγοντας τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε στον κύκλο της οικονομίας, ως second hand. 

Ό,τι δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί σαν πρώτη ύλη στην επιπλοποιία, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον κατασκευαστικό κλάδο -γιατί όπως είπαμε σε έναν κόσμο ιδανικό, τίποτα δεν πάει χαμένο.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε σε δύο δόσεις. Το πρώτο μισό στο γραφείο μου. Και το άλλο μισό στο σαλόνι μου με τρεις (χάρτινες, κάτι μάθαμε) σακούλες γεμάτες ρούχα και παπούτσια που ετοιμάζονται για την επόμενη ζωή τους.