ΒΙΒΛΙΑ

Η Κατερίνα Μανανεδάκη σου δείχνει “πώς να σκοτώσεις τον άνδρα σου”

Ήταν αρχές καλοκαιριού όταν στο γραφείο ήρθε ένα βιβλίο για εμένα. ''Πώς να σκοτώσεις τον άνδρα σου-και να μη σε πιάσουν'', ήταν ο τίτλος.

Συγγραφέας; Η Κατερίνα Μανανεδάκη. Δε χρειάστηκε να την ψάξω πολύ ώστε να την εντοπίσω και να κάνουμε μια από τις ωραιότερες συζητήσεις που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Άμεση, φιλική, σαν να μιλάς με μια φίλη που ξέρεις από χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως έχει εφτά ”κολλητές” και πάρα πολλούς φίλους οι οποίοι την εμπνέουν για να στήσει τις ιστορίες των βιβλίων της.  Με κυρίαρχο το πρώτο της ”Έχετε μήνυμα στο κινητό σας” το οποίο έκανε μεγάλο χαμό στις αρχές των 00s.

Η επαγγελματική διαστροφή, ο δρόμος στην επιτυχία

Η πρώτη της συγγραφική επιτυχία δεν ήρθε επειδή το επιδίωξε. Ξεκίνησε να καταγράφει τα όσα έβλεπε από τις φίλες της οι οποίες συνομιλούσαν με τους συντρόφους τους μέσω κινητών τηλεφώνων . Ήταν τότε που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει τα κινητά τηλέφωνα. ”Από επαγγελματική διαστροφή ξεκίνησα να γράφω. Τα αρχεία που είχα στον υπολογιστή όλο και μεγάλωναν και έγιναν βιβλίο”.

Η Κατερίνα έστειλε το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο Λιβάνη (ένας ”γάμος” που κρατά μέχρι σήμερα) και μετά από ένα διάστημα την ενημέρωσαν πως θα εκδοθεί. ”Δεν το είπα σε κανέναν! Μόνο στη μια κολλητή μου. Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα”. Οι ”πλάκες”, όμως, που της επιφύλασσε η ζωή, δε σταμάτησαν. Μετά από λίγο καιρό πασίγνωστη εταιρία τηλεφωνίας της ζήτησε να γίνει χορηγός του βιβλίου της. ”Ήταν το αμερικάνικο όνειρο. Δε γίνονται αυτά!”. Κι, όμως, έγιναν και σήμερα μετρά 13 βιβλία στο ενεργητικό της, τα περισσότερα best seller.

”Γράφοντας το βιβλίο ήταν ένα είδος ψυχοθεραπείας . Γέλαγα και αυτό πιθανότητα βγήκε και στο βιβλίο. Χαλαρό και με ζωντάνια”. Η δική της φόρμουλα έχει μεγάλη επιτυχία. Το να μην σκέφτεται ότι είναι υποχρεωμένη να γράψει ένα βιβλίο και απλά να καταγράφει ιστορίες, τη βοήθησε να βγάλει χιούμορ και χαλαρότητα. Στοιχεία που οι αναγνώστριές της, τα αναγνώρισαν και τα αγάπησαν.

Στόχος μου είναι να γελάνε με τα βιβλία μου, να ξεχνούν τα προβλήματά τους

Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τύχει , η Κατερίνα να δει γυναίκες που κάθονται στην παραλία και διαβάζουν βιβλία της! Παρατηρεί αν γελούν, προσπαθεί να μαντέψει σε ποια σελίδα βρίσκονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγνώστριες της λένε πόσο έχει μπει στην ψυχολογία τους και στις καταστάσεις που ζουν στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα, της έχει συμβεί να της προτείνει μια γυναίκα βιβλίο της, χωρίς να γνωρίζει ότι εκείνη το έχει γράψει! ”Μου είχε τύχει σε αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου, μια κοπέλα να μου προτείνει να διαβάσω το βιβλίο “Τι τραβάµε κι εµείς οι Μάνες!”, το οποίο έχω γράψει εγώ!”.

Το βιβλίο-οδηγός για τις απατημένες συζύγους

Τελευταία της είναι ευκολότερο να γράψει μια ιστορία. Συνήθως το κάνει τον χειμώνα και το καλοκαίρι εκδίδεται. Τελευταία της ιστορία είναι το.  ”Πώς να σκοτώσεις τον άντρα σου” και να μην σε πιάσουν! ”Σκεφτόμουν τι να γράψω ώστε να πιάνει τον παλμό των γυναικών αλλά δεν είχα μια ιδέα πολύ συγκεκριμένη. Μιλούσα λοιπόν με μια φίλη μου για τις σχέσεις και πιο συγκεκριμένα για μια γυναίκα που την απατά ο άνδρας της. Συμφωνήσαμε πως ο τύπος ”θέλει σκότωμα” κι… αυτό ήταν’!

 

Όπως κατάλαβες, το βιβλίο πραγματεύεται την απιστία. Όχι μόνο το συμβάν, αφού ουσιαστικά είναι η αφορμή. ”Η ιστορία είναι η καταγραφή του ζευγαριού από πολλές πτυχές δηλαδή πώς είναι μέσα στο σπίτι, με τα παιδιά, η αλλαγή του μέσα στα χρόνια. Πολλά περιστατικά πολλές εικόνες πολλές κουβέντες. Τι σε ενόχλησε στον άνδρα σου, τι στη γυναίκα σου. Οι φάσεις της ζωής ενός ζευγαριού που είναι πολλά χρόνια μαζί. Δεν ξυπνάει ο άνδρας ή η γυναίκα και λέει ”σήμερα θα απατήσω” τον/την σύντροφό μου. Είναι το αποτέλεσμα μιας μπερδεμένης κατάστασης.

Ο μόνος τρόπος για να προλάβεις την απιστία είναι η κουβέντα και η κατανόηση. Μόνο η πρόληψη μπορεί να σώσει ένα γάμο

Αλήθεια, πόσες φορές έχουν συζητήσει για το φαινόμενο απιστία και ποιος φταίει στην τελική; Αυτός που απατά, ο απατημένος ή το τρίτο πρόσωπο; Οι απόψεις διίστανται και η Κατερίνα

μας δίνει τη δική της οπτική. ”Νομίζω ότι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι εκείνος που ανοίγει την πόρτα. Όταν απασφαλίζεις τη χειροβομβίδα πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες. Αν δε θέλεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να μιλήσεις με τον  σύντροφό σου . Η αλήθεια και η εμπιστοσύνη μπορούν να σώσουν μια σχέση. Κάποιοι λένε πως εάν μια γυναίκα φτάσει στο σημείο να απιστήσει νιώθει μεγάλο συναισθηματικό κενό. Λένε επίσης ότι οι άνδρες μετά την απιστία συνεχίζουν σα να μη συμβαίνει τίποτα. Όμως, δεν πιστεύω πως αυτό ισχύει πάντα. Για να σταθούμε σε μια σχέση θα πρέπει να αγαπάμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να δώσουμε αγάπη και στο σύντροφό μας”.

Αν τυχόν έχεις απατηθεί, σκέψου ότι:

Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν ένα δικό σου χαμόγελο για να νιώσουν καλύτερα

”Είναι δύσκολο να το καταλάβει μια γυναίκα που έχει απατηθεί. Περνάει από διάφορες ψυχολογικές φάσεις, μέχρι να φτάσει να βρει αυτό που θέλει και θα την κάνει να νιώσει καλύτερα. Δεν υπάρχει κουμπί. Το να ψάχνεις, να μιλάς με τον καθρέφτη σου, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Άλλες σταθερές έχω εγώ για τη σχέση μου. άλλες κάποια άλλη γυναίκα”.

Η παρατηρητής

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η Κατερίνα Μανανεδάκη, είναι δημοσιογράφος και έχει περάσει από τα καλύτερα ”μαγαζιά” αυτού του χώρου. Έχει δουλέψει στο Mega Channel, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, στο Star Channel και σε εκδόσεις υψηλής κυκλοφορίας.

Η παρατηρητικότητα είναι ένα  χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός έμπειρου και καλού δημοσιογράφου και η Κατερίνα το κατέχει. ”Παρατηρώ τα πάνα, μιλάω με πάρα πολύ κόσμο. Μου αρέσει να ακούω τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, ακούσω συζητήσεις να πιάσω το κλίμα. Χαζεύω σε γάμους και βαφτίσια”.

 

Μέσα από το πέρασμα των χρόνων, η Κατερίνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ καλύτερο να λες ειλικρινά αυτό που νιώθεις. ”Είναι καλύτερο να λες κάτι που νιώθεις και ας το μετανιώσεις παρά να μην πεις ποτέ τη σκέψη σου και να σου μείνει απωθημένο σε όλη σου τη ζωή”.

Παράλληλα με το γράψιμο, η Κατερίνα διαβάζει πολύ.  Αναλόγως με τη διάθεσή της μπορεί τη μια μέρα να διαβάσει Ντοστογιέφσκι και την επόμενη Μίκι Μάους! Υπάρχουν, ωστόσο, βιβλία που της έχουν αλλάξει τη ζωή, όπως το ”Έγκλημα και τιμωρία”. ”Είσαι αυτό που είσαι και αυτό έχει συνέπειες έχει πει ο Ντοστογιέφσκι και αυτό με ακολουθεί στη ζωή μου. Είναι πολύ μεγάλη αλήθεια”.

Τα καλύτερα έρχονται

Η συνέντευξή μας, έγινε σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τι θα συμβούλευε τα νέα κορίτσια για το μέλλον τους; ”Να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Το όριο είναι ο ουρανός. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να πετύχεις. Η ζωή είναι πόλεμος, δεν μπορείς να καταθέσεις τα όπλα. Δεν πρέπει να πάψεις να είσαι αισιόδοξος, να χαμογελάς. Η κρίση είναι ένας δρόμος για να σου φέρει πράγματα. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι τώρα έρχονται πιο κοντά.

Αν είσαι μέχρι 30 μπορείς να διαβάσεις τα ” Ίδια η μάνα σου έγινες”, ”Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες” ενώ για τα μεγαλύτερα κορίτσια με… άγριες διαθέσεις η Κατερίνα προτείνει γελώντας το ”Πώς να σκοτώσεις τον άνδρα σου-και να μη σε πιάσουν”.

 

Η Κατερίνα είναι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Το βλέπεις στα βιβλία της, στον τρόπο που σου μιλάει, στο αυθόρμητο χαμόγελό της. Δεν είναι ζορισμένο, ούτε ψεύτικο. Δείχνει ότι  βγαίνει από την ψυχή της.

Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα μας μου λέει ”Να προσπαθείς να χαμογελάς με αυτά που σου συμβαίνουν γιατί έτσι τα ξορκίζεις”.  Εντάξει λοιπόν. Ας πιούμε σε αυτό!