DONALD TRUMP

Χρυσές Σφαίρες: Αν πρέπει να δεις μόνο ένα πράγμα σήμερα, ας είναι ο λόγος της Meryl Streep

Το Hollywood δεν έκρυψε ούτε για μια στιγμή τη δυσαρέσκειά του για την εκλογή του Donald Trump και φυσικά οι Χρυσές Σφαίρες, ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση μετά τις εκλογές, όπου και θα μπορούσε να γίνει λόγος για το γεγονός αυτό. Ποια αποφάσισε να θίξει το ζήτημα; Μα φυσικά η Meryl Streep.

Όταν ανέβηκε να παραλάβει το βραβείο Cecil B. DeMille – ένα βραβείο/φόρο τιμής για την προσφορά της στο χώρο της υποκριτικής – η Meryl Streep προτίμησε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο βήμα που της δόθηκε, όχι για να αναπολήσει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της, αλλά για να εκφράσει την αγανάκτησή της απέναντι στον Donald Trump και σε συμπεριφορές του όπως το να κοροϊδέψει έναν δημοσιογράφο ΑμεΑ.

“…Η μόνη δουλειά ενός ηθοποιού, είναι να μπει στις ζωές ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από εμάς και να σε κάνει να νιώσεις πώς είναι. Και υπήρχαν πάρα πολλές δυνατές ερμηνείες φέτος που έκαναν αυτή την υπέροχη δουλειά. Υπήρχε όμως μια ερμηνεία αυτή τη χρονιά που με άφησε εμβρόντητη. Βύθισε τα άγκιστρά της στην καρδιά μου. Όχι επειδή ήταν καλή. Δεν υπήρχε τίποτα καλό σ’ αυτή. Ήταν όμως αποτελεσματική και έκανε τη δουλειά της. Έκανε το κοινό στο οποίο απευθυνόταν να γελάσει και να δείξει τα δόντια του. Πρόκειται για εκείνη τη στιγμή όταν το πρόσωπο που ζητά να καθίσει στην πιο αξιοσέβαστη θέση της χώρας, μιμήθηκε έναν δημοσιογράφο με ειδικές ανάγκες. Κάποιον που δεν είχε το προνόμιο, τη δύναμη και την ικανότητα να αντεπιτεθεί. Κάπως ράγισε η καρδιά μου όταν το είδα. Ακόμα δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου επειδή δεν ήταν ταινία. Ήταν η πραγματική ζωή.

Και αυτό το ένστικτο να ταπεινώσεις, όταν προωθείται από κάποιον στη δημόσια πλατφόρμα, από κάποιον ισχυρό, φιλτράρεται στις ζωές όλων μας, γιατί κατά κάποιον τρόπο δίνει σε όλους την άδεια να κάνουν το ίδιο.

Η ασέβεια προκαλεί ασέβεια, η βία υποκινεί τη βία. Κι όταν οι ισχυροί χρησιμοποιούν τη θέση τους για να εκφοβίσουν τους άλλους, όλοι χάνουμε.

Χρειαζόμαστε τον ηθικό Τύπο, ώστε να αποδώσει τις ευθύνες και να καλέσει τους υπεύθυνους να αντιμετωπίσουν κάθε επίπληξη. Γι’ αυτό το λόγο οι ιδρυτές μας κατοχύρωσαν τον Τύπο και τις ελευθερίες του στο Σύνταγμά μας. Έτσι το μόνο που ζητώ από τον διάσημο, ευκατάστατο, ξένο τύπο του Hollywood και απ’ όλους εμάς σε αυτή την κοινότητα, να με ακολουθήσουν και να υποστηρίξουμε την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, επειδή θα τους χρειαστούμε να βγουν μπροστά, κι εκείνοι θα χρειαστούν εμάς προκειμένου να διασφαλίσουμε την αλήθεια…”

Αν γινόταν θα χειροκροτούσε και η ίδια τον εαυτό της.

Μισό λεπτό γιατί νομίζω πως γίνεται.

Καλύτερα τώρα.

Ο Trump βέβαια απάντησε λίγο αργότερα σε μια μικρή συνέντευξη που έδωσε στους New York Times (όπου και εργάζεται ο δημοσιογράφος με του οποίου το πρόβλημα έκανε πλάκα ο πλανητάρχης), λέγοντας πως δεν είδε κανέναν λόγο και γενικά δεν παρακολούθησε καθόλου τα βραβεία, αλλά απέρριψε την Streep χαρακτηρίζοντάς τη “Hillary lover”, ενώ είπε ότι δεν εξεπλάγη που δέχτηκε επίθεση από “φιλελεύθερους ανθρώπους των ταινιών”.