ΟΜΟΦΟΒΙΑ

Global Homophobia: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στο ERTFLIX, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

IStock

Ο δρόμος για την αγάπη και την ισότητα, αρχίζει από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, το ERTFLIX προβάλλει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ ”Global Homophobia”.

Το Global Homophobia σκιαγραφεί την κατάσταση για ένα ζήτημα που σήμερα μοιάζει να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Global Homophobia: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στο ERTFLIX

Το Global Homophobia, σε παραγωγή DW, αποκαλύπτει μέσα σε 60 λεπτά, την κακοποίηση που υφίσταται η ομοφυλοφιλική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι το 2013 νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ομοφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια.

ομοφοβία

Στην Τυνησία, οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση 3 ετών απλώς και μόνο για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Μάλιστα, αφού συλληφθούν από την αστυνομία, υπόκεινται σε «εξέταση πρωκτού», μια ταπεινωτική διαδικασία χωρίς καμία επιστημονική αξία.

Η Ουγκάντα ​​είναι μία από τις 27 υποσαχάριες χώρες, στις οποίες καταστέλλεται η ομοφυλοφιλία και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, ενώ η ομοφοβία ενθαρρύνεται από το κράτος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ψήφιση προοδευτικών νόμων δεν συνεπάγεται προοδευτικές αντιλήψεις. Περισσότεροι από 700.000 Αμερικανοί, έχουν επισκεφτεί θεραπευτές που ισχυρίζονται ότι μπορούν να «μετατρέψουν οποιονδήποτε ομοφυλόφιλο σε ετεροφυλόφιλο».

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Oμοφοβίας. Τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προχώρησε σε δήλωση για την 17η Μαΐου, ξεκαθαρίζοντας ότι «Η Ένωσή μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους. Ένα μέρος όπου θα είσαι αυτός που είσαι, ολοκληρωτικά και θα αγαπάς αυτόν που θες. Άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό σας».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, έστειλε το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Η Ευρώπη έχει να κάνει με τη συμπερίληψη έναντι των διακρίσεων. Την Ελευθερία έναντι του μίσους. Την Ισότητα έναντι της προκατάληψης. Στην Ευρώπη μας, μπορείτε να ζήσετε όπως θέλετε να ζήσετε και να αγαπήσετε αυτόν που θέλετε να αγαπήσετε».

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, ανέφερε στο μήνυμά του: «Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, ενώ η θανατική ποινή διατηρείται ως νομική τιμωρία για σχέσεις του ίδιου φύλου σε 11 επικράτειες. Αντιστεκόμαστε στις διακρίσεις, τη βία και τη ρητορική μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου».

Στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία είμαστε όλοι μαζί. Μέχρι να μπορεί κάθε άνθρωπος ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους, εμείς θα δίνουμε τις μάχες μας.