LIFE

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Unsplash

Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, έτσι και ο χορός γίνεται μία τέχνη που θα γιορταστεί από το σπίτι. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, που γιορτάζεται σήμερα, Τετάρτη 29 Απριλίου, είναι τυπικά συνυφασμένη με θεάματα, παραστάσεις και happenings προς τιμήν της τέχνης της μούσας Τερψιχόρης. Τίποτα όμως πλέον στον κόσμο μας δεν είναι τυπικό.

H Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) – Unesco, το 1982. Η επιλογή της ημερομηνίας συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου,Jean-Georges Noverre (1727 – 1810). Φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού υπογράφει ο Gregory Vuyani MAQOMA από τη Νότιο Αφρική, χορευτής, ηθοποιός, χορογράφος και καθηγητής χορού.

«Ζούμε εν μέσω απίστευτων τραγωδιών, σε μια εποχή που θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα ως τη μετά-ανθρώπινη εποχή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να χορεύουμε με σκοπό, να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Πώς θα τιμήσουμε εμείς την Παγκόσμια Ημέρα Χορού;

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή για να γιορτάσουμε όλοι την Παγκόσμια Ημέρα Χρού από το σπίτι.

«Στο πλαίσιο της σειράς #μένουμε_σπίτι του ΥΠΠΟΑ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή από πλευράς της έχει γεμίσει την ημέρα αυτή με διαδικτυακές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χορογραφίες, αυτοσχεδιασμούς, ballet classes και dance challenge. Όλα είναι διαθέσιμα στα social media του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ενώ για το πρόγραμμα μπορείς να επισκεφθείς αυτή τη σελίδα.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Οι χορευτές στις ταράτσες για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Στο πρώτο βίντεο, οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ερμηνεύοντας χορευτικές φράσεις από χορογραφίες εμβληματικών χορογράφων. «Φορώντας πουέντ, τυτύ, κορμάκια, αλλά και φόρμες γυμναστικής και φορέματα και παπούτσια καρακτέρ, οι νεαροί σπουδαστές της Σχολής Χορού ανεβαίνουν σε ταράτσες, βγαίνουν σε πάρκα, κάνουν το σαλόνι στούντιο μπαλέτου και αποτίουν φόρο τιμής στους χορογράφους που άλλαξαν την τέχνη του χορού και έχουν επηρεάσει πολλές γενιές σπουδαίων χορευτών.

Για την ώρα ακολουθούν την οδηγία #menounspiti και κάνουν μαθήματα online. Πολύ σύντομα όμως, θα βρεθούν ξανά στις αίθουσες μαθημάτων και τη σκηνή για να ιδρώσουν, να κλάψουν, να προσπαθήσουν, να πέσουν και να ξανασηκωθούν, να χειροκροτηθούν για την τέχνη του χορού, στην οποία αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους», σημειώνει η ανακοίνωση.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Στο βίντεο συμμετέχουν οι σπουδαστές: Παύλος-Ορφέας Αργυρόπουλος, Μαρία-Δέσποινα Βαζάκα, Μαρία Βιολάκη-Γεωργιλαδάκη, Ιφιγένεια Βλάικου, Καλλιόπη Βοϊδάσκη, Αναστασία Γαλάτη, Κατερίνα Δεβετζή, Αναστασία Θεμιστοκλέους, Αγγέλα Ιωάννου, Λάμπρος Καζέρος, Αναστάσιος Καλαμπόκης, Σοφία Κοσκινά, Απόστολος Κουσίνας, Κωνσταντίνα Κωλλέτα, Φώτης Κωνσταντίνου, Ελένη Μακρή, Γεώργιος Μάργης, Αγγελική Μιχαλάκη, Στυλιανή Μπυράκη, Ελένη Μυριαγκού, Μαρία Νικολίτσα, Γεωργία Νικολοπούλου, Κιάρα Νταϊλάνι, Μαρίνα-Ανδριανή Παντελάκη, Παρθένα-Ζωή Παπαδοπούλου, Αναστασία Παττελάκη, Θεόνη Περάκη, Γεωργία Πετρολέκα, Μιχάλης Πίνος, Νεκτάριος Ράμιας, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Στάθης Τζουβάρας, Ασπασία Τσαγκάδα, Ηλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου, Μαρία Χαρουτιουνιάν, Ορφέας Χατζησπύρου, Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου. Στις 20.00 μπορείς να συντονιστείς με το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook ή με τα social media του ΥΠΠΟΑ.

Τι είναι χορός για σένα;

Επιπλέον θα προβληθούν επτά βίντεο στα οποία: «τέσσερις χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και τρεις σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απαντούν στην ερώτηση “Τι είναι για σας ο χορός σήμερα;”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2020», όπως αναφέρει το Υπουργείο.

Όπερα στο Μέγαρο

Τέλος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάστηκε και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη σημερινή ημέρα. Έτσι θα προβληθεί μέσω της σελίδας του Μεγάρου στις 21.30 η όπερα «Θαϊς» του Jules Massenet, σε σκηνοθέσία Arnaud Bernard. Η παράσταση είχε ανέβει το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην πρωτοχριστιανική Αίγυπτο του 4ου μ.Χ. αιώνα. Ο φωτισμένος ερημίτης Αθαναήλ, βάζει σκοπό του να προσηλυτίσει τη γοητευτική Θαΐδα, φημισμένη ηθοποιό και εταίρα της Αλεξάνδρειας, αλλά, στην προσπάθειά του να την επαναφέρει στον δρόμο της αρετής, την ερωτεύεται, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες και για τους δύο. Την Θαΐδα ερμηνεύει η Marlis Petersen και τον Αθαναήλ ο Anthony Michaels-Moore.