LIFE

Γιατί το να ξυπνάς πρωί είναι πολύ σημαντικό

24MEDIA

Το ξυπνητήρι χτυπάει κι εσύ το μόνο που δύνασαι να κάνεις είναι να σηκώσεις το χέρι σου και να πατήσεις αναβολή. Πέντε λεπτά μετά κι αφού έχεις δει όνειρο βγαλμένο από ταινία του Hollywood κάνεις ακριβώς το ίδιο. Η κίνηση επαναλαμβάνεται τουλάχιστον άλλες τρεις φορές ώσπου πετάγεσαι από το κρεβάτι σου κι έχεις στη διάθεσή σου 7 λεπτά να ετοιμαστείς και να φτάσεις στο γραφείο. Το να διαλέξεις τι θα φορέσεις σου παίρνει περί τα 10 λεπτά οπότε κάνοντας τις πράξεις κάτι δε βγαίνει. Κάτι κάνεις λάθος και καταλήγεις να τρέχεις να προλάβεις ανεβάζοντας παλμούς. Γιατί να μην ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα θα μπορούσες να κάνεις το πρωί; Πράγματα που θα σου έφτιαχναν τη διάθεση και θα σε ηρεμούσαν για το υπόλοιπο της μέρας. Το πρωινό ξύπνημα είναι μία ευλογημένη συνήθεια που πρέπει να κάνεις τρόπο ζωής. Η προσαρμογή θα είναι δύσκολη αλλά μετά από μία εβδομάδα θα αναρωτιέσαι γιατί το έκανες αυτό στον εαυτό σου τόσα χρόνια. Τα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος είναι πολλά κι εσύ είσαι μία απόφαση μακριά.

Τρως ένα καλό πρωινό

24MEDIA

 Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

To ήμισυ του παντός ή αλλιώς ένα καλό πρωινό πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι επιστήμονες της διατροφής τονίζουν συνεχώς τη σημασία ενός καλού πρωινού και επιμένουν στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε αυτό το γεύμα της ημέρας. Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. Α, C, Ε, D, Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ’ όσους έτρωγαν πρωινό.

Απολαμβάνεις τον καφέ σου

24MEDIA

 

Ξυπνώντας νωρίτερα έχεις αυτομάτως την ευκαιρία να σε «περιποιηθείς». Πάρε το χρόνο σου και φτιάξε έναν παγωμένο Nescafé Frappé. Κάθισε στη βεράντα και απόλαυσε την κάθε γουλιά χωρίς να βιάζεσαι να προλάβεις. Πιες με ηρεμία και χαλάρωσε. Άσε την έντονη γεύση του Nescafé να ξυπνήσει το μυαλό και το σώμα σου, να σε φέρει κοντά με νέες εμπειρίες καθώς ξετυλίγεται το πλούσιο άρωμα αυτού του ξεχωριστού χαρμανιού.

Μαζεύεις το σπίτι

24MEDIA

 

Θα μου πεις τώρα αυτό είναι απαραίτητο; Θα σου απαντήσω ειλικρινά πως είναι μία από τις συνήθειες που θα βελτιώσει την καθημερινότητά σου. Το πρωί έχεις ενέργεια γι’ αυτό και καλό είναι να μαζέψεις το σαλόνι, να στρώσεις το κρεβάτι σου και να πλύνεις τα πιάτα που βρίσκονται στον νεροχύτη. Μόλις επιστρέψεις κατάκοπη από τη δουλειά όλα θα είναι έτοιμα και το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να ξαπλώσεις στον τακτοποιημένο σου καναπέ για να πάρεις μία ανάσα.

Διαβάζεις βιβλίο-περιοδικό-ειδήσεις

24MEDIA

 

Χαλάρωση και ταυτόχρονη ενημέρωση. Μία γρήγορη ματιά στις ειδήσεις της ημέρας, ίσως και λίγες σελίδες από το βιβλίο που έχεις ξεκινήσει εδώ και ένα τρίμηνο και είναι ακόμα στα μισά. Πέρα από το ότι θα ενημερωθείς για το τι συμβαίνει στον κόσμο θα έχεις το χρόνο να καθαρίσεις το μυαλό σου και να νιώσεις πως κάνεις κάτι για εσένα. Το ξεφύλλισμα θα σε βοηθήσει να μπεις σιγά σιγά σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Κάνεις γυμναστική

Θα μου πεις πως είναι δύσκολο και θα συμφωνήσω μαζί σου. Νιώθεις όμως μία απόλυτη ευεξία που δε συγκρίνεται με 15 λεπτά παραπάνω ύπνου. Δεν είπαμε να ανέβεις στο διάδρομο αλλά να κάνεις ένα χαλαρό τρεξιματάκι στη γειτονιά.

 

Η συνήθεια θα σε κάνει να εξελιχθείς και να θέλεις και κάτι παραπάνω. Οι σκάλες είναι μία πολύ καλή λύση και τα αποτελέσματα σε μηρούς και γλουτό θα είναι εμφανή.

 (περίμενε, κατεβαίνω κιόλας)