TECH

Γιατί μας αρέσει να εκτυπώνουμε ακόμα φωτογραφίες;

Ας μιλήσουμε λίγο για την αξία των «αληθινών» φωτογραφιών, αυτών που δεν σβήνονται, που δημιουργούν ανεξίτηλες αναμνήσεις. Και ας τις εκτυπώσουμε όπου κι αν είμαστε.

Πολύ πρόσφατα ψάχνοντας κάτι στα συρτάρια της βιβλιοθήκης μου, έπεσα πάνω σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από το γυμνάσιο. Τότε που τίποτα δεν γινόταν χωρίς φωτογραφική μηχανή, σε μία εποχή χωρίς κινητά και με εντελώς αυτονόητη τη συνθήκη πως κάποιος από την παρέα, θα έπρεπε να περάσει από το φωτογραφείο της γειτονιάς για να δώσει το φιλμ για εκτύπωση και να βγάλει πολλά αντίτυπα για όλους. Συνειδητοποίησα πως αν δεν υπήρχαν αυτές οι φωτογραφίες με τις οποίες ταξιδεύω νοσταλγικά κατά καιρούς, πολλές από τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, στιγμές που όταν τις ζούσα δεν είχα ιδέα πόσο καθοριστικές θα ήταν για μένα, δεν θα άντεχαν μέχρι σήμερα.

Γιατί αυτή είναι η βασική αξία μιας φωτογραφίας. Διόρθωση: μιας εκτυπωμένης φωτογραφίας. Και δεν είναι καθόλου παλαιάς κοπής αυτή η προσέγγιση, γιατί επιστρέφοντας στο σήμερα, στην εποχή της παντοκρατορίας των smartphones, με τις χιλιάδες αναξιοποίητες αποθηκευμένες λήψεις στην κάρτα μνήμης, ο κανόνας είναι πάντα ο ίδιος: αν δεν εκτυπώσεις τις φωτογραφίες που αγαπάς, θα χαθούν. Κι αντίστροφα, οι φωτογραφίες που επιλέγεις να εκτυπώσεις, είναι αυτές που αγαπάς και άρα ξεχωρίζεις περισσότερο. Ο απόλυτος τρόπος να τιμήσεις μια στιγμή, ένα βλέμμα, ένα συναίσθημα, είναι ίδιος: Πρέπει να τα απεγκλωβίσεις από τον φακό, να τα αποτυπώσεις στο φωτογραφικό χαρτί. Να μπουν σε κάδρα, να γίνουν άλμπουμ, να είναι εκεί, απέναντί σου, όταν μπαίνεις στο σπίτι ή όταν δουλεύεις στο γραφείο. Σαν φυλαχτό μέσα στο πορτοφόλι σου. Να μοιραστούν στα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα.

Πάντα αισθανόμουν άγχος στην ιδέα ότι οι αναμνήσεις μου εξαρτώνται από τη διάρκεια ζωής του κινητού μου. Γι’ αυτό αναζήτησα εκείνον τον τρόπο που αναδεικνύει τη κλασική αξία μιας φωτογραφίας και το vintage feeling όπως το θυμόμαστε  από τα πολυφωτογραφημένα 80s και τα 90s μέσα από την πιο σύγχρονη εκδοχή της εκτύπωσης, με νέα τεχνολογικά Μέσα, όπως οι instax εκτυπωτές της Fuji.

O instax mini Link 2 συνδυάζει παρελθόν, παρόν και μέλλον σε μία εκτύπωση

Ο συγκεκριμένος υπέρκομψος εκτυπωτής είναι η απάντηση σε όποιον ίσως σκεφτεί “ok boomer” ακούγοντάς με να μιλάω για εκτυπωμένες φωτογραφίες. Γιατί ο instax mini Link 2 της Fuji δίνει υπόσταση στις φωτογραφίες που φυλάω στο smartphone, πανεύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Αλλά ακριβώς επειδή μιλάμε για ένα gadget τελευταίας τεχνολογίας, αυτός ο instax δεν μένει μόνο στην εκτύπωση. Συνδέεται με το smartphone ή την ψηφιακή κάμερα και ξεδιπλώνει αμέτρητες δημιουργικές και διασκεδαστικές δυνατότητες. Μπορείς να προσθέσεις εφέ με το δάχτυλό σου για να κάνεις τη φωτογραφία ακόμα πιο προσωπική, να προσθέσεις φίλτρα και βίντεο, να μοιραστείς ό,τι έφτιαξες στα social και το πιο σημαντικό απ’ όλα: να εκτυπώσεις στη στιγμή, όπου κι αν είσαι (όπως θα δεις και παρακάτω): 

Κι επειδή μία επιλογή δεν είναι ποτέ αρκετή, η Fuji μας δίνει μία ακόμα για να βγούμε «εκτός κάδρου» με τον νέο smartphone εκτυπωτή INSTAX SQUARE Link ο οποίος προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες όχι μόνο να εκτυπώσουμε, αλλά και να συνδεθούμε ακόμα περισσότερο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ο INSTAX SQUARE Link προσφέρει ποικιλία κάδρων, ψηφιακών αυτοκόλλητων, ειδικών εφέ, κειμένου, εικόνων, χρωμάτων φόντου, doodles και κινούμενων εικόνων για να δημιουργήσεις με ένα ακόμα πιο προσωπικό στυλ.

Οι φωτογραφίες πρέπει να μοιράζονται γι’ αυτό και ο INSTAX SQUARE Link πάει το sharing ένα βήμα ακόμα μακριά εκτυπώνοντας εξατομικευμένα σε υψηλές ταχύτητες ξανά και ξανά με εφέ Augmented Reality. Εσύ μπορείς να μοιραστείς με αυτούς που θες εκτυπώσεις με μηνύματα ακόμα και αν ζείτε μακριά, ενώ επικοινωνείς ταυτόχρονα μαζί τους μέσω του Instax Connect. Φυσικά επειδή μιλάμε για εκτυπωτή Fuji μπορείς να φτιάξεις κολάζ και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικές κορνίζες για ακόμα περισσότερη δημιουργικότητα, να προσθέσεις σκίτσα και κείμενο στη φωτογραφία και απλώς σαρώνοντας τον κωδικό με το smartphone σου να δεις τι έφτιαξες πριν πατήσεις το κουμπί της εκτύπωσης. Και παράλληλα θα έχεις καταφέρει το πιο σημαντικό απ’ όλα: να δημιουργήσεις ξεχωριστές στιγμές και αναμνήσεις μαζί με τα πρόσωπα που αγαπάς.

Instagram: @fujifilmhellas

Facebook: @Fujifilm.gr

Youtube: Fujifilm Hellas

Website: www.fujifilm.gr