ΕΞΟΔΟΣ
SPONSORED

Η Εύα Μονοχάρη μάς καλεί να επισκεφθούμε το pop up εστιατόριο της Mastercard για αυθεντική σμυρναίικη κουζίνα

Η βραδιά που περάσαμε στο «Βεγγέρα στη Σμύρνη», το pop up εστιατόριο που έφερε στη ζωή της πόλης η Mastercard, είναι ακόμα χαραγμένη στη μνήμη μου. Το επισκέφτηκα μαζί με συναδέλφους της 24MEDIA που… ξέρουν από καλό φαγητό, τη food blogger Εύα Μονοχάρη και τη γνωστή foodie Μίνα Μπιράκου, ενώ είχαμε τη μεγάλη τιμή να έχουμε στο τραπέζι μας την ξεχωριστή σεφ του εστιατορίου Νένα Ισμυρνόγλου. 

Η Μίνα Μπιράκου έδωσε τη δική της περιγραφή πριν λίγες ημέρες για το μοναδικό ταξίδι που έκανε μαζί μας στην σμυρναίικη κουζίνα. Και τώρα έχει σειρά η Εύα Μονοχάρη να μας περιγράψει την εμπειρία της.

Την Εύα τη γνωρίζετε ως μια πολύ γνωστή food blogger, αλλά αυτό που δεν γνωρίζετε ίσως είναι ότι η σχέση της με το φαγητό και τις γεύσεις είναι πολύ βαθιά και ουσιαστική και ότι αγαπά πολύ την ελληνική κουζίνα. Από τότε που τη γνωρίζω, μας ετοιμάζει μοναδικά μαμαδίστικα φαγητά, πολύ πριν γίνει η ίδια μητέρα. Φαγητά με βαθιά γεύση, από εκείνα που συνηθίζαμε να τρώμε από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας.

Η αγάπη της για την ελληνική γαστρονομία και η επιθυμία της να εμβαθύνει στις συνταγές την είχαν «εφοδιάσει» με ενθουσιασμό και μεγάλη ανυπομονησία για αυτή τη βραδιά στο «Βεγγέρα στη Σμύρνη», όπου ήξερε ότι θα δοκιμάσει γεύσεις με ρίζες στο μακρινό παρελθόν και την ιστορία του ελληνισμού της Σμύρνης.

Ωστόσο, η εμπειρία αποδείχτηκε κάτι πολύ περισσότερο. «Σήμερα δοκίμασα αυθεντική σμυρναίικη κουζίνα, απίθανες γεύσεις, γεύσεις που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν», την ακούμε να αναφέρει στο βίντεο. «Το σπουδαίο είναι ότι σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυθεντική σμυρναίικη κουζίνα», συμπληρώνει και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Μπορεί σε διάφορα εστιατόρια στην πόλη να τύχει να βρεις μεμονωμένες συνταγές με ρίζες από τη Σμύρνη, αλλά δεν υπάρχουν εστιατόρια που να εξειδικεύονται στη μοναδική σμυρναίικη κουζίνα και να κρατούν ζωντανή την τεράστια κληρονομιά της.

Για αυτή την κληρονομιά συζητούσαμε με την Νένα Ισμυρνόγλου στο τραπέζι, καθώς και για το πώς διαμορφώθηκε το μενού του εστιατορίου. Πίσω από κάθε πιάτο υπάρχει μεγάλη έρευνα σε συνταγές που φυλάσσουν μέχρι σήμερα οικογένειες από την πόλη της Σμύρνης και οι απόγονοί τους. Με βάση αυτό το υλικό, η σεφ έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό μενού, με την προσωπική της ματιά και εντάσσοντας τις δικές της επιρροές από την οικογενειακή της παράδοση.

«Η Νένα έχει βάλει όλη της τη φροντίδα, όλη της την αγάπη και όλη της τη γνώση και έχει κάνει ένα μενού το οποίο πραγματικά μας ενθουσίασε», αναφέρει η Εύα.

Κάθε πιάτο κρύβει ιστορία, κάθε γεύση κρύβει μνήμες και συναισθήματα. Αυτό είναι το ξεχωριστό σε αυτή την πολυδιάσταστη εμπειρία που προσφέρει το «Βεγγέρα στη Σμύρνη». Το φαγητό σε αυτό το εστιατόριο δεν είναι απλώς γεύση, είναι βιωματικό  είναι όχημα σε ένα νοερό ταξίδι στη μνήμη και σε βραδιές γύρω από πλούσια οικογενειακά τραπέζια που αποτελούσαν βασικό χαρακτηριστικό του σμυρναίικου πολιτισμού.

 

Το pop up εστιατόριο της Mastercard και του Γαστρονόμου θα λειτουργεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου και απευθύνεται σε κατόχους καρτών Mastercard. Κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά στο 6981692689 και διαδικτυακά στο benaki.org/smyrnirestaurant.

Μάλιστα, οι κάτοχοι Mastercard έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν δύο επιπλέον ανεκτίμητες εμπειρίες, αποκτώντας τες μέσα από την παγκόσμια πλατφόρμα priceless.com/Greece: ένα Masterclass με τη Νένα Ισμυρνόγλου σχετικά με τη σμυρναίικη κουζίνα και τη γαστρονομική της παράδοση, καθώς και μια ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για την ιστορία της Μικράς Ασίας, ακολουθούμενη από δείπνο στο pop-up εστιατόριο.