ΓΑΜΟΣ

Γάμος στην πόλη vs Γάμος σε νησί

Από τη μία θα είσαι κοντά στο σπίτι σου. Ναι αλλά από την άλλη κάθε φορά που βλέπεις φωτογραφίες από γάμο σε νησί, ονειρεύεσαι τον δικό σου, σ' ένα ξωκλήσι, δίπλα από τη θάλασσα (ξιπόλυτη πάνω σε καΐκι κι ο καλός σου να σε περιμένει στην προβλήτα, άσε ξέρω). Γάμος στην πόλη, στην εκκλησία που βαφτίστηκες ή στο γραφικό εκκλησάκι ενός κτήματος vs γάμος νησιώτικος, στις Σπέτσες, στην Ύδρα ή την Κρήτη. Ιδού το δίλημμα.

Έχεις μπει για τα καλά (στο δίλημμα). Έχεις συγγενείς στη Τζιά ή φίλους που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις τα πάντα στην Πάρο. Από την άλλη, οι γονείς σας προτιμούν κάτι πιο κοντά, για να έρθουν όλοι οι συγγενείς. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν θετικά κι αρνητικά. Τα απαρίθμησα για σένα. Η απόφαση δεν θα είναι εύκολη. Μην πελαγώσεις, όπου κι αν γίνει, θα είστε μαζί, κι αυτό έχει σημασία.

Κάνεις γάμο στην πόλη αν:

– Δεν το ‘χεις ιδιαίτερα με την οργάνωση και θες απλά να παντρευτείς, χωρίς πολλά πολλά. Οπότε πας by the book, στην ενορία σου.

– Η πλειοψηφία των καλεσμένων σου είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το νησί που έχεις κατά νου. Είναι δικαίωμά σου να κάνεις γάμο για να ευχαριστήσεις τους συγγενείς σου, συμβαίνει συχνά. Το θείο Επαμεινώνδα τον ρώτησες αν θέλει και μπορεί να τρέχει στη Σίφνο Ιούλη μήνα, 80 χρονών άνθρωπος;

– Τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα και κανένας σας δεν κατάγεται ή έχει οποιαδήποτε άλλη σχέση με το νησί που ονειρεύεσαι το γάμο. Κακά τα ψέματα, ο γάμος εκτός έδρας πάντα κοστίζει κάτι παραπάνω.

– Έχετε σκοπό να καλέσετε πάνω από 300 άτομα και θέλετε να έρθουν όλοι.

Κάνεις γάμο σε νησί αν:

– Είναι καλοκαίρι ή «βαριά» άνοιξη. Αν προγραμματίζετε γάμο στην καρδιά του χειμώνα σε κάποιο νησί, μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να παρευρεθούν όλοι οι καλεσμένοι. 

– Είσαι εσύ ή εκείνος από νησί, οπότε όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα.

– Το νησί που έχεις επιλέξει βρίσκεται κοντά στο μέρος που ζεις/ζείτε και άρα αυτό θα διευκολύνει την πλειοψηφία των καλεσμένων σου (δεδομένου ότι ζουν κι εκείνοι κάπου κοντά σου και όχι, π.χ. στην Καβάλα, ενώ εσύ μένεις στην Αθήνα κι ο γάμος θέλετε να γίνει στα Κύθηρα. Υπέροχα τα Κύθηρα, αλλά τους ξεβολεύετε λιγάκι τους ανθρώπους).

– Είστε διατεθειμένοι να χρεωθείτε έστω και μία διαμονή των καλεσμένων. Ε τότε ναι, σ’ αυτή την περίπτωση τι το σκέφτεσαι; Εναλλακτικά, αν τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν (απόλυτα κατανοητό), θα πρέπει να συμπεριλάβεις στα έξοδά σου ένα γεύμα τους ή ένα πάρτι πριν ή μετά το γάμο. Τόσα χιλιόμετρα θα κάνουν οι άνθρωποι για σας, να μην τους ευχαριστήσεις λίγο παραπάνω;

– Γνωριστήκατε σε νησί. Οι ρομαντικοί καλεσμένοι θα καταλάβουν, ας έρθουν μόνο εκείνοι, δεν πειράζει.

– Δεν έχετε σκοπό να καλέσετε υπερβολικά πολύ κόσμο. Θα το οργανώσεις πιο εύκολα αν ο αριθμός τους είναι διαχειρίσιμος.

– Είσαι οργανωτικός άνθρωπος. Γιατί ο γάμος εκτός έδρας συνεπάγεται ότι θα πρέπει να το κάνεις πιο εύκολο για τους καλεσμένους που θα σε τιμήσουν. Το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις πληροφορίες για δρομολόγια πλοίων κτλ, να ζητήσεις προσφορά από ξενοδοχεία για τους καλεσμένους σου, ώστε να πετύχεις μία καλύτερη τιμή για τη διαμονή τους, να εξασφαλίσεις την ομαλή τους πρόσβαση στην εκκλησία (γιατί υπάρχουν και νησιά που δεν επιτρέπονται τα αμάξια ή ξωκλήσια στα οποία φτάνεις από χωματόδρομο). Όπως καταλαβαίνεις, ο γάμος στο νησί έχει μία δέσμευση παραπάνω. Αλλά σε ανταμείβει.

– Έχεις λίγους καλεσμένους και έχετε σκοπό να το ζήσετε χαλαρά. Αν δεν ονειρεύεσαι γάμο 100% κατά το πρωτόκολλο και το έχεις στο μυαλό σου σαν διακοπές, άρα ανάλαφρα, νησιώτικα, συν σ’ αυτή τη στιγμή θέλετε δίπλα σας λίγους κι εκλεκτούς, τότε προχώρα το. Θα είναι όσο όμορφο ακούγεται.

Extra tips (αν επιλέξεις νησί)

– Όλα πρέπει να γίνουν από νωρίς κι όχι τελευταία στιγμή (εξ’ ου και η οργανωτικότητα για την οποία σου έλεγα παραπάνω). Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να θυμάσαι. 

– Το ακριβώς παραπάνω συνεπάγεται ότι θα έχετε επισκεφτεί το νησί μήνες πριν την τελετή, κάτι που θα επαναλάβετε μερικές φορές ακόμα. Οργάνωση γάμου εκ του μακρόθεν δεν γίνεται.

– Υπολόγιζε πως κομμωτής, μακιγιέρ, φωτογράφος και όποιος άλλος έχει αναλάβει να σε κουράρει, πληρώνεται με τιμές εκτός έδρας, συν διαμονή, συν μετακίνηση.

– Όταν δεν θα είσαι εκεί, καλό και χρήσιμο θα ήταν να έχεις έναν άνθρωπο δικό σου στο νησί, που θα τον εμπιστεύεσαι και θα σε βοηθάει όποτε χρειαστεί (που θα χρειαστεί σίγουρα).