ΕΞΟΔΟΣ

ΦΥΝ Roll: To γεμιστό σάντουιτς που μοιάζει με κρουασάν, θα σε κάνει να παραμιλάς

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Φρέσκο, Υγιεινό, Νόστιμο. Αυτές οι 3 λέξεις είναι τα αρχικά του ονόματος του σαντουιτσάδικου ΦΥΝ Roll που μόλις άνοιξε στο Σύνταγμα. Ένα πρωινό Τρίτης, βρέθηκα στην Καραγιώργη Σερβίας για να δοκιμάσω την αλμυρή εκδοχή της «καμινάδας». Η καμινάδα είναι ένα γλυκό από τη Βουδαπέστη, με μαλακή ζύμη που έχει τρύπα στη μέση, διότι φτιάχνεται σε ένα σκεύος, τύπου σούβλα. Πασπαλίζεις με ό,τι θέλεις και voila.

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

 

Έτσι ξεκίνησα έχοντας δύο σκέψεις στο μυαλό μου. Πρώτον, το κατά πόσο θα μου άρεσε η αλμυρή εκδοχή του γλυκού που έχω φάει αρκετές φορές και δεύτερον, το κατά πόσο ισχύει η ονομασία που έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες στο μαγαζί τους. Η απάντηση και στα δύο ήταν κάτι περισσότερο από θετική. Καταρχάς, ξέχνα αυτό που ξέρεις για το γλυκό. Εδώ η ζύμη είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πράγμα, μέχρι που θα μπορούσε να κατοχυρώσει και πατέντα για τη μοναδικότητά της. Φτιάχνεται από πράσινο μήλο, με μία τεχνική που έκαναν πριν εκατοντάδες χρόνια οι Αζτέκοι, βούτυρο Κερκύρας (Άριστον) και αλεύρι από παραγωγό που δίνεται μόνο σε μεγάλα brands ψωμιών. «Θέλαμε μία ζύμη που να μπορεί να ταιριάζει με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στο εσωτερικό της και χρειάστηκαν τουλάχιστον 1000 δοκιμές», μου εξηγεί ο Λευτέρης, ένας εκ των ιδιοκτητών.

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Φωτογραφίες: Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ρίχνεις μία ματιά στον κατάλογο και βλέπεις διάφορες επιλογές, ανάλογα με το πόσο πεινάς αλλά και με το τι ώρα πήγες στο ΦΥΝ. Και φτάνουμε στην πρώτη ύλη, που είναι πραγματικά εξαιρετική. Ο σεφ Γιώργος Μπακό, η «μορφή» του μαγαζιού, μας φτιάχνει επιτόπου τα rolls που θα φάμε, ενώ ταυτόχρονα μας εξηγεί σαν χείμαρρος από ποια περιοχή είναι κάθε συστατικό και ότι το μαυροκούκι που αντικαθιστά το σουσάμι στη ζύμη, κάνει καλό στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Μας είπε ιστορίες από τα ταξίδια που έχει κάνει και ότι χρησιμοποιεί αρκετά ακριβά τηγάνια και κουζινικά σκεύη, ώστε να υπάρχει η υψηλότερη ποιότητα στην παρασκευή. «Έχω πάνω στο εργαστήριο 60 βαζάκια με μπαχαρικά και μίξεις και αυτοσχεδιάζω στο μαρινάρισμα».

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Δες κι αυτό: Chomolungma: Δοκιμάσαμε θιβετιανό street food στην Αθήνα και είναι πεντανόστιμο

Οι απόλυτες πρωινές επιλογές είναι αυτές με γαλοπούλα φουαντρέ, scrambled αυγό ή caesar’s εκδοχή, αλλά με το ανάλογο μπαχαρικό και βότανο. Ένα roll μπορεί να έχει 25 υλικά, αλλά δε φτάνουν ποτέ στο σημείο να σε βαρύνουν. «Θέλω να ξαναέρθεις για να μου πεις πώς ήταν το στομάχι σου 3 ώρες μετά», μου λέει ο σεφ ενώ καταβροχθίζω ένα από τα πιο ωραία σάντουιτς που έχω φάει στη ζωή μου. Είχε δίκιο. Ούτε καούρες, ούτε ενόχληση, ούτε τίποτα. «Η φιλοσοφία μου εδώ είναι το slow street food. Δηλαδή ναι, οκ, θα έρθεις να πάρεις να φας στο χέρι, αλλά δε θα το πάρεις σε 2 λεπτά. Δε βιάζομαι να στο δώσω να το φας, γιατί ξέρω ότι η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα και τη σωστή προετοιμασία. Απευθύνομαι σε αυτό το ποσοστό που ξέρει να τρώει και όχι σε όσους θέλουν απλώς να γεμίσουν το άδειο στομάχι τους».

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

 

Ο κατάλογος συνεχίζει με πιο μεσημεριανές επιλογές (μέχρι και γαριδομακαρομάδα είδα) και οι τιμές, όπως είναι λογικό, ανεβαίνουν. «Είναι σαν να τρως ένα πιάτο σε ένα ακριβό εστιατόριο, αλλά μέσα σε ένα σάντουιτς και σε λογική τιμή», υπογραμμίζει ο σεφ, ενώ μας λέει ότι την τελευταία Κυριακή των Χριστουγέννων, θα κάνει live cooking show μπροστά από το μαγαζί για sushi. Το σημειώνω στην ατζέντα μου και περνάω στο επιδόρπιο. Παγωτό ρολό που φτιάχνεται επιτόπου μπροστά στα μάτια σου από τις καλύτερες σοκολάτες του κόσμου. Αν τα ονόματα Valhrona και Bonajuto δε σου λένε κάτι, τρέξε να δοκιμάσεις και θα καταλάβεις. Γεύτηκα ice roll από λευκή σοκολάτα με φουντούκι και κουμ κουάτ που τρώγεται, και σημείωσα νοερά τη μέρα που θα επιστρέψω στο μαγαζί.

Ladylike.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

 

Ο σεφ, και ιδιοκτήτης, μας ενημέρωσε ότι θα ανοίξει ΦΥΝ και στο Κολωνάκι και ότι σκοπεύει να κάνει διάφορες αλλαγές και δοκιμές στο μενού, ανάλογα με τη διάθεσή του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να φύγεις παραπονεμένη, ενώ νιώθεις ότι βρήκες ένα street food σαντουιτσάδικο με προϊόντα υψηλού επιπέδου.

ΦΥΝ Roll: Καραγιώργη Σερβίας 3-5 και Στοά Νίκης 2-4, Σύνταγμα, 211 1162393

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Σάββατο: 07:00- 20:00