ΦΑΓΗΤΟ

Φτιάξε πεντανόστιμα και υγιεινά burger

Το Kl2real και η Κατερίνα Λάσπα, μας δείχνουν πώς να φτιάξουμε υγιεινά burger.

Και ποιος δεν λατρεύει τα burger… Μιας και είμαι από αυτούς που τα θέλουν στη ζωή τους όσο πιο συχνά γίνεται, έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να φτιάχνω μια πιο υγιεινή-το ίδιο νόστιμη-σπιτική εκδοχή τους. Αυτοσχεδίασα καναδυό φορές, τη βρήκα και τώρα στην παρουσιάζω.

Το περίεργο με τα μπιφτέκια που έφτιαξα είναι πως τρώγονται και ωμά και ψητά και τηγανιτά. Αναλόγως με τα γούστα σου μπορείς να επιλέξεις όποια μορφή θέλεις.

Δες τα υλικά που χρησιμοποίησα…

2 φλ.τσ. αρακά

1 μικρό κολοκυθάκι

1 φλ.τσ. λιναρόσπορο

1 φλ.τσ. καστανό ρύζι

1 λεμόνι

1 κ.σ. μηλόξιδο

1 κ.σ. ταχίνι

2 κ.γ. κόλιαντρο

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

λίγο τυρί φέτα (προαιρετικά)

 

Ξεκίνησα συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά.

Το επόμενο βήμα μου ήταν να βάλω το ρύζι να βράσει σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι μέσα σε αυτό. Λίγο πριν γίνει το ρύζι μου, σε ένα τηγάνι έβαλα τον αρακά και τον σκέπασα με νερό. Τον άφησα μέχρι να αρχίσει το νερό να βράζει και 1-2 λεπτά παραπάνω.

Αμέσως μετά στράγγισα τον αρακά από το νερό και τον έριξα στο μπλέντερ. Ο αρακάς μου έλιωσε στο λεπτό. Έριξα τον λιωμένο αρακά σε ένα μπολ.

Έπειτα έτριψα το κολοκύθι στον τρίφτη έτσι ώστε να γίνει όσο πιο λεπτό γινόταν. Έριξα το κολοκύθι στο μπολ με τον αρακά, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ταχίνι, το κόλιαντρο, τον λιναρόσπορο, το αλάτι και το πιπέρι.

Όταν μαγειρεύτηκε το ρύζι έριξα και αυτό μέσα στο μείγμα. Θέλεις το μείγμα σου να είναι κολλώδες. Αν δεν είναι πρόσθεσε λίγο λιναρόσπορο ακόμα. Τώρα είναι η ώρα να βάλεις και τη φέτα σου αν θέλεις. Προσωπικά έβαλα λίγη για να δέσει λίγο περισσότερο η “ζύμη” μου.

Στο μεταξύ κάποιος έκανε κατάληψη στο τραπέζι μου για να σπάσει μερικά αμύγδαλα και έτσι αναγκάστηκα να περιμένω κανένα μισάωρο για να συνεχίσω…

Μόλις ξεκουμπήστηκε (με την καλή έννοια) το αγόρι μου από το τραπέζι συνέχισα ανακατεύοντας τα υλικά μου καλά.

Πλάσε τα μπιφτέκια σου και δώσ’τους το σχήμα που θέλεις. Έπειτα μπορείς είτε να τα τηγανίσεις είτε να τα ψήσεις στο φούρνο. Εγώ τα έψησα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Από εκεί και πέρα μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Βάλε τα μπιφτέκια σου ανάμεσα σε ψωμάκια για burger, πρόσθεσε μια-δυο φέτες ζουμερής ντομάτας, 1-2 φύλλα μαρουλιού και είναι έτοιμο. Αν θέλεις το burger σου να γίνει πεντανόστιμο μπορείς να βάλεις και λίγη μαγιονέζα (τη δικαιούσε μιας και το μπιφτέκι σου είναι τόσο υγιεινό). Eναλλακτικά μπορείς να βάλεις κέτσαπ και μουστάρδα για μια πιο παραδοσιακή εκδοχή. Ό,τι κι αν επιλέξεις θα φας το πιο θρεπτικό, υγιεινό και νόστιμο burger.

Διάβασε επίσης στο Kl2real

Μετά από μια μέρα γεμάτη ”αμαρτία” έρχονται οι ενοχές! Εξαφάνισέ τις…

Tα πιο in style γυαλιά ηλίου για αυτό το καλοκαίρι!