ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φτιάξε πεντανόστιμα ανατολίτικα λαχματζούν

Το mamapeinao.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, σου δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για λαχματζούν.

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 20 λεπτά

Μερίδες: 10

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 1/2 φλιτζάνι νερό

350 γρ. κιμά αρνίσιο

2 κρεμμύδια

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. πάπρικα

αλάτι

πιπέρι

1/2 κ.γλ. μπούκοβο ή σουμάκ

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

1 λεμόνι

γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε νερό, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπωλ και την αφήνουμε κοντά σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά-1 ώρα.

Στο μεταξύ, απλώνουμε τον κιμά σε μεγάλο ξύλο κοπής. Προσθέτουμε από πάνω το κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο. Με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα υλικά, τουλάχιστον 2-3 φορές. Κάθε φορά που το μείγμα μας απλώνεται, το επαναφέρουμε στο κέντρο με το μαχαίρι. Στο τέλος το μείγμα θα γίνει σαν να ζυμώθηκε και θα αλλάξει χρώμα. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε μέτρια κομμάτια. Το μέγεθος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θέλουμε τα λεχματζούν. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε και τα δάχτυλα μας. Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ισομοιράζουμε στο κέντρο της επιφάνειας των λεχματζούν τη γέμιση κιμά με κουτάλι. Γύρω γύρω αποφεύγουμε να απλώσουμε γέμιση για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε από την γωνία όταν το σερβίρουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά, να ροδίσουν καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο γάλακτος σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ψηθούν τα λεχματζούν, τα περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε ζεστά τα λεχματζούν συνοδεύοντας με γιαούρτι.

Διάβασε επίσης στο Mamapeinao.gr

Συνταγή για τάρτες

Χωριάτικη τάρτα με πιπεριά Φλωρίνης