LIFE

Φρόσω Τρούσα: “Το σώμα μας κουβαλά μνήμες και επιρροές”

Στην εκπομπή «To Lifestyle φταίει», στο ραδιόφωνο Νews 24/7 στους 88,6 μίλησε η Φρόσω Τρούσα, η συνιδρύτρια (μαζί με τον Δημήτρη Νασιάκο) του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ARC for Dance Festival της Αθήνας. Η Φρόσω Τρούσα ξεκίνησε χορό στην σχολή Χορού Young Place στο Λονδίνο στην ηλικία των 17. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Λονδίνο και εργάστηκε στο εξωτερικό με διάφορες σημαντικές ομάδες χορού πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1996. Το φεστιβάλ χορού που συνεχίζει να γεμίζει (δωρεάν) με κίνηση την πόλη μέχρι και τις 26 Μαΐου το ξεκίνησε το 2008.

«Το Arc είναι το φεστιβάλ χορού στην πόλη της Αθήνας. Δεν έχουμε άλλο φεστιβάλ. Μέσα από αυτό ερχόμαστε σε επαφή με τη νέα γενιά και βλέπουμε πώς την κινεί ο κόσμος σήμερα. Εγώ ως χορεύτρια είχα ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και όταν ήμουν εδώ μου έλειπε η επαφή με αυτή τη διαδικασία, τα σκαλοπάτια, το πώς φτάνει ένας χορογράφος τελικά να γίνει γνωστός. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπαμε έργα νέων δημιουργών, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή την πλατφόρμα μέσω της οποίας να μοιραστώ έργα που είχα δει στα ταξίδια μου στο εξωτερικό και όχι μόνο με τον κόσμο, γιατί πραγματικά πίστευα πως ήταν μικρά διαμαντάκια και άξιζε να τα δει και ο κόσμος», εξήγησε η χορεύτρια που πρόσθεσε πώς «Ο πυρήνας του φεστιβάλ είναι οι νέοι δημιουργοί».

Για το κοινό στην Ελλάδα

«Ο σύγχρονος χορός είναι μια νέα σχετικά τέχνη στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια επειδή έχουν ανοίξει και οι πύλες, έρχεται πολύς κόσμος, ταξιδεύει πολύς κόσμος στο εξωτερικό οπότε κάπως λειτουργεί καλύτερα αυτό το πράγμα. Παρόλα αυτά αν υπήρχαν και οι αντίστοιχες πολιτιστικές δομές, που θα βοηθούσαν αυτή την επαφή και με το ευρύτερο κοινό σαφώς θα υπήρχε μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Για τον χορό στην χώρα μας

«Ξεκίνησα λίγο μεγάλη τον χορό γιατί δεν με πήγαινε η μητέρα μου, αλλά το βρήκα. Αν το έχεις όνειρο πραγματικά μπορείς να το ξεκινήσεις. Σαφώς υπάρχουν περιορισμοί γιατί το σώμα όσο μεγαλώνουμε δυσκολεύεται, οπότε σαφώς είναι καλύτερα να ξεκινάμε μικροί. Απαγορευτικό δεν είναι να ξεκινήσεις σε μεγάλη ηλικία», είπε η Φρόσω Τρούσα που μετά την επιστροφή της από το εξωτερικό κατάλαβε ότι η πραγματικότητα για τους χορευτές στην Ελλάδα είναι δύσκολη. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και δεν το ήξερα. Δεν ήξερα κανέναν άνθρωπο στην Ελλάδα όταν γύρισα. Είδα όμως στην πορεία των χρόνων ότι κάτι μπορώ να προσφέρω κι εγώ στην ανάπτυξη του χορού στην χώρα μας» εξήγησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο studio Dance Cultural Center στο οποίο από το 2001 προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Ένα φεστιβάλ για όλους

«Επειδή υπάρχει μια τεράστια γκάμα παραστάσεων, μπορεί οποιοσδήποτε να δει παραστάσεις. Υπάρχουν κάποιες λίγο πιο περίεργες ας πούμε, αλλά και άλλες αρκετά χορευτικές, πλούσιες σε κινητικό υλικό και μουσικές. Δεν μπορώ να το περιορίσω. Και σε παιδιά απευθύνεται. Ας πούμε η δράση του origami, που είναι ένα κοντέινερ 16 μετρά το οποίο αλλάζει, παίρνει διάφορα σχήματα και μέσα του κινείται μια χορεύτρια και πιστεύω για τα παιδιά θα είναι μαγικό» είπε η Φρόσω Τρούσα διευκρινίζοντας και πάλι ότι η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις και τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Μπορείς να ακούσεις όλη τη συνέντευξη πατώντας Play στο πιο κάτω αρχείο

 

Κύριες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

23/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«evil unicorn* – based on a false story»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ – PANÚ – ΟΜΑΔΑ Kóka&Panú / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

«Afterwords»

ΣΟΦΙΑ  ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ  / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

24/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«JunkDance»

ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

«NASS»

FOUAD BOUSSOUF – COMPANY MASSALA / FRANCE

25/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«The Playground»

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΖΑΣ / GREECE – DENMARK (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

«ΤΑΜΑΤΑ«

ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / CYPRUS

26/05/19, Θέατρο Κιβωτός, 21:30

«It’s better in the Bahamas»

 ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ – ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ / GR (ΠΡΕΜΙΕΡΑ)

«MUYTE MAKER»

FLORA DETRAZ (COMPANY PLI) / PORTUGAL- FRANCE

 

Παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ

ΑRC_dialogues

04 & 05/05 – Θέατρο OLVIO, 21:30

Oι χορογράφοι Σοφία Μαυραγάνη, Φώτης Νικολάου, Fouad Boussouf και Flora Détraz αποκαλύπτουν την “πρώτη ύλη” του έργου τους και τις επιρροές τους μέσα από προβολή βίντεο και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που συντονίζει η Χρυσάνθη Μπαδέκα.

ARC_hood

10 & 11/5 – Ελευσίνα,18:30  |  12/05 – Αθήνα, Ζάππειο, 12:00

Στο πλαίσιο της δράσης που φέρνει τον χορό στις γειτονιές, στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, στον δημόσιο και κοινό χώρο της πόλης, οι Satchie Noro και Silvain Ohl παρουσιάζουν τη δημιουργία τους Origami.

ARC_prime movers

18 & 19/05 – Θέατρο OLVIO, 21:30

Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό.

ARC_loop

18 & 19/05 – Θέατρο OLVIO, 20:30

23,24 & 25/05 – Cosmote e-Value, 20:30

Η Δέσποινα Lloyd Γουλά παρουσιάζει μια λούπα κάθετου χορού (vertical dance) σε οργανική συνάφεια με το κτήριο του θεάτρου OLVIO πριν από τις παραστάσεις ARC_prime movers και το κτήριο Cosmote e-Value απέναντι από το θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ πριν από τις παραστάσεις του ARC_main fest.

ARC_flow

25 & 26/05

Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

ARC_hothouses

23 & 24/05, DANCE CULTURAL CENTRE (DAN.C.CE), 10:00 – 13:00

Επιμορφωτικά workshops για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, τις διεθνείς τάσεις και τα νέα χορευτικά ιδιώματα.