ΦΥΤΑ

Φυτά: Το «κόλπο» που δεν ήξερες για να μεγαλώνουν πιο γρήγορα

Pexels

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί όπως εμείς. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται αγάπη και φροντίδα. Και αυτή η τελευταία, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται πιο εξειδικευμένη και προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του εκάστοτε φυτού. Υπάρχουν, όμως, και γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείς ως (αρχάρια ή πιο έμπειρη κηπουρός) ανεξαρτήτως πρασινάδας που διαθέτεις.

Κάποιοι, λοιπόν, από τους γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθείς αφορούν το πότισμα και το σημείο που θα τοποθετήσεις τα φυτά σου -και κυρίως αυτά που έχεις μέσα στο σπίτι σου και ενδεχομένως να είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο, τα ρεύματα του αέρα, το καλοριφέρ και το κλιματιστικό.

Φυτά: Το «κόλπο» που δεν ήξερες για να μεγαλώνουν. Πρέπει να το κάνεις κάθε 2 χρόνια

Η μεταφύτευση, επίσης, είναι μία σημαντική και απαραίτητη κηπουρική εργασία κατά την οποία δίνεις «χώρο» σε ένα φυτό να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε μια μεγαλύτερη γλάστρα από αυτήν που το είχες προηγουμένως. Το πόσο συχνά θα κάνεις μεταφύτευση, εξαρτάται κυρίως από τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει ένα φυτό και από τις ανάγκες του ριζικού του συστήματος. Κατά γενικές γραμμές θα πρέπει να φρεσκάρεις το χώμα του εκάστοτε φυτού σου κάθε 1-2 χρόνια, ακόμα κι αν το φυτό σου δεν χρειάζεται μεγαλύτερη γλάστρα.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να φρεσκάρεις το χώμα των φυτών σου κάθε 1-2 χρόνια:

  • Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: Με τον καιρό, το χώμα χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Η προσθήκη φρέσκου χώματος μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά αυτών των στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του φυτού.
  1. Βελτίωση αποστράγγισης και αερισμού: Το παλιό χώμα μπορεί να συμπιεστεί, μειώνοντας την αποστράγγιση και τον αερισμό που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των ριζών. Το φρέσκο χώμα βοηθά να διατηρηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τις ρίζες.

Facts: Το έδαφος πρέπει να έχει αρκετούς πόρους και ευνοϊκές συνθήκες ανταλλαγής του εδαφικού με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η ανταλλαγή αυτή είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, που παράγεται με τον εμπλουτισμό του αέρα με ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Η ανταλλαγή αυτή λέγεται αερισμός του εδάφους.

  • Απομάκρυνση αποβλήτων και παθογόνων μικροοργανισμών: Το χώμα μπορεί να συγκεντρώσει με το πέρασμα του χρόνου άλατα, τοξίνες, ή ακόμα και παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορεί να βλάψουν το φυτό. Το φρεσκάρισμα του χώματος βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των επιβλαβών στοιχείων.
  • Προώθηση νέας ανάπτυξης: Η προσθήκη νέου, φρέσκου χώματος μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ριζών και να βοηθήσει το φυτό να αναπτυχθεί.

Extra info: Εάν δεν είναι εφικτό να αλλάξεις όλο το χώμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο φρέσκο χώμα επιφανειακά και να το ανακατέψεις ελαφρά με το υπάρχον.