ΦΥΤΑ

Φυτά & λουλούδια: 6 tips προστασίας από τη ζέστη και τον καύσωνα για να μην ξεραθούν

Unsplash

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη σου περίοδος αλλά δεν ισχύει το ίδια για (πολλά από) τα φυτά και τα λουλούδια σου, τα οποία δεν περνάνε και τόσο καλά. Η αλήθεια είναι αυτή. Και ακόμα μία μεγαλύτερη αλήθεια είναι το γεγονός πως για να διατηρηθούν ζωντανά και να συνεχίσουν να χαρίζουν χρώμα και ζωντάνια στο μπαλκόνι, την ταράτσα και τον κήπο σου, θα πρέπει να τους δείχνεις αγάπη και να τους παρέχεις την κατάλληλη φροντίδα.

Ο ήλιος και ο καύσωνας, λοιπόν, όχι μόνο μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα σου αν δεν φοράς αντηλιακό και δεν παίρνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά μπορούν να αποδειχθούν εξίσου καταστροφικά για τα αγαπημένα σου φυτά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, oι μέρες αφόρητου καύσωνα και οι έντονες ακτίνες του ήλιου που κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά, με αποκορύφωμα τις μεσημεριανές ώρες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης και του καύσωνα στα φυτά μας

Oι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με την ξηρασία της ατμόσφαιρας επηρεάζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Μπορούν, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν καταστροφή στα κύτταρα των φυτών. Εγκαύματα και κιτρίνισμα στο φύλλωμα και ξήρανση των άνθεων. Παράλληλα αυξάνουν την ευαισθησία σε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές.

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας ευνοεί μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του τετράνυχου που προκαλεί έντονες ξηράνσεις, στρίψιμο φύλλων και μαρασμό στα φυτά. Ο καύσωνας δυσκολεύει τα φυτά να απορροφήσουν άμεσα νερό από το χώμα. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ανώμαλη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα φυτά να ζορίζονται υπερβολικά και τελικά να μαραίνονται.

6 tips προστασίας για να αποτρέψεις το μαράζωμα

Επειδή, λοιπόν, οι ζημιές στα φυτά και τα λουλούδια από τον έντονο ήλιο και τον καύσωνα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, δες τι μπορείς να κάνεις για να μην βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να δεις το φυτό σου να μαραζώνει και να καταλήγει στα σκουπίδια.

  • Τακτικό πότισμα

Όπως ο οργανισμός σου χρειάζεται extra ενυδάτωση το καλοκαίρι, έτσι και τα φυτά σου. Εάν όχι σε καθημερινή βάση, φρόντισε να τα ποτίζεις πιο συχνά απ’ ότι έκανες τον χειμώνα. Προσοχή: όχι το μεσημέρι. Το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φυτά και τα λουλούδια, όταν έξω καίει ο τόπος. Προγραμμάτισε το πότισμα για το σούρουπο ή πολύ νωρίς το πρωί. Πρόσεξε, επίσης, να μην το παρακάνεις γιατί σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, αυξάνονται οι πιθανότητες σαπίσματος των ριζών, πτώσης των φύλλων και των ανθέων.

  • Ψέκασμα φύλλων με νερό

Σημαντικό βήμα στη διαδικασία της ενυδάτωσης των φυτών. Ειδικότερα των εσωτερικού χώρου και των εξωτερικού που αναπτύσσονται σε δροσερό περιβάλλον (πχ. γαρδένια, καμέλια, φίκος), είναι το ψέκασμα των φύλλων με νερό κατά τις νυχτερινές ώρες. Μην κάνεις το λάθος και ψεκάσεις τα φύλλα όσο οι ακτίνες του ήλιου είναι εμφανείς, γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

  • Τοποθέτησε τις γλάστρες σε σημείο με σκιά

Εάν έχεις διαθέσιμο χώρο με σκιά στο μπαλκόνι, τον κήπο ή την ταράτσα, καλό θα ήταν να μεταφέρεις εκεί τις γλάστρες με τα φυτά. Και ειδικότερα αυτά που έχουν μία παραπάνω ευαισθησία στην έντονη ηλιοφάνεια. Έτσι, τους εξασφαλίζεις και την απαραίτητη δροσιά για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και της υψηλές θερμοκρασίες.

  • Άσε το λίπασμα γι’ αργότερα

Το λίπασμα είναι οριακά απαγορευτικό για τα φυτά μας σε συνθήκες έντονης ζέστης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στα φυτά. Για παράδειγμα, τα αμμωνιακά λιπάσματα και η κοπριά στρεσάρουν τα φυτά, τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον καλοκαιρινό καύσωνα.

Extra tip

Πέρα από το λίπασμα, τα διάφορα σκευάσματα φυτοπροστασίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν εγκαύματα όταν τα χρησιμοποιείς κατά τις μεσημεριανές ώρες.

  • Ζεόλιθος & καολίνη: Το αντηλιακό των φυτών

Τα οικολογικά σκευάσματα καολίνης ή ζεόλιθου αποτελούν την αντηλιακή προστασία των φυτών έναντι στον καύσωνα και τη ζέστη. Σε τέτοιες ανάλογες συνθήκες, λοιπόν, ψεκάζεις τα φυτά και έτσι δημιουργείται ένα λευκό επίχρισμα πάνω στο φύλλωμα. Αυτό το επίχρισμα λειτουργεί ως στρώμα προστασίας από τις έντονες ακτίνες του ήλιου.

  • Υγρό εκχύλισμα από φύκια για extra boost

Το υγρό εκχύλισμα από φύκια μπουστάρει τα φυτά σε συνθήκες καύσωνα, βοηθώντας ουσιαστικά την ανάπλασή τους. Οι φυσικές ορμόνες που περιέχουν τα φύκια βοηθούν σημαντικά την αντικατάσταση των κυττάρων που έχουν καταστραφεί από την υπερβολική ζέστη.