ΕΞΟΔΟΣ

Fish’n chips αλά ελληνικά: Η ψαροφαγία εισβάλλει στο street food

Σουβλάκια, hot dogs, φαλάφελ, burgers, πίτσα, όλες οι αμαρτωλές προτάσεις, ελληνικές και ξενόφερτες, έχουν πιάσει τόπο στην πρωτεύουσα ανάγοντας τα ταχυφαγεία στην εύκολη -και πολλές φορές value for money- λύση. Πλέον στον κατάλογο προστίθεται το ψάρι παίρνοντας παράδειγμα από το πιο γνωστό, ίσως και το μοναδικό τυπικό, street food των Άγγλων, τα fish’n’chips.

Από τη Νίκη Ρωμανού

Καπετάν Fishάει

kapetan-fishaei-006.jpg

kapetan fishaei 2.jpg 

Από την πρώτη μάτια και τον παιχνιδιάρικο τίτλο, καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για ακόμη ένα ουζερί για ψαρομεζέδες. Στην καρδιά των Εξαρχείων ο «Καπετάν Fishάει» δηλώνει μοντέρνο ψαροταχυφαγείο που παίρνει άριστα στην ποιότητα. Μικρά τηγανιτά ψαράκια, όπως ο γαύρος και το μαριδάκι, σε χάρτινο χωνί αλλά και σε σάντουιτς για να τα πάρεις στο χέρι και να συνεχίσεις τον δρόμο σου αλλά και μερίδες ψαριών, όπως τσιπούρα και λαβράκι σε τίμιες τιμές και μπακαλιάρος τηγανητός με πατάτες για να κάτσεις χαλαρά στους ξύλινους μοναστηριακούς πάγκους και στα σκαμπό και να τα απολαύσεις μαζί με ένα μπουκάλι μπίρας.

Εμμανουήλ Μπενάκη 27-29, τηλ. 210 3300035  

Ψάραnoid

psaranoid 2.jpg 

Σε παρόμοια λογική αλλά σε ακόμα πιο «βρώμικους» ρυθμούς, το μικροσκοπικό μαγαζάκι «Ψάραnoid» με τον επίσης, παιχνιδιάρικο όνομα, άνοιξε πριν από περίπου δύο χρόνια στην πιάτσα του Χαλανδρίου και προσφέρει αυθεντικό fish’n’chips στα όρθια, ήτοι μπακαλιάρος με φρέσκες τηγανητές πατάτες και σος ταρτάρ. Θεωρείται το πρώτο ψαροταχυφαγείο της πόλης με τα δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες, τον Σταύρο και τον Δημήτρη να κλέβουν φυσικά την ιδέα από τα τυπικά «βρώμικα» της Αγγλίας, όπου πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια ο τελευταίος. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του fish burger με φιλέτο ψαριού και των calamari stripes με σπιτικές σος, από τις οποίες ξεχωρίζει η picallili, μυστικής συνταγής με βάση τη μαγιονέζα. 

Σωκράτους 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6810135 

Fish  Café

fish cafe 2.jpg

fish-cafe.jpg 

Αθόρυβα και απλά, όπως άλλωστε ταιριάζει στη γειτονιά όπου βρήκε στέγη, το «Fish Cafe» εμφανίστηκε στο Κουκάκι πριν από σχεδόν δύο χρόνια και αυτό, κρατώντας τις ισορροπίες μεταξύ ταχυφαγείου και εστιατορίου σε ένα μοντέρνο περιβάλλον από κυριαρχούν οι ξύλινοι πάγκοι. Η εξειδίκευσή του είναι το η streed food εκδοχή του ψαριού ωστόσο με τους τουρίστες να σουλατσάρουν στα πέριξ της Ακρόπολης, το «Fish Cafe» διατηρεί έναν multi culti αέρα μπαίνοντας στα χωράφια τόσο της μεξικανικής όσο και της ιταλικής κουζίνας. Στο θέμα μας τώρα, η επιλογή για fish’n’chips γίνεται ανάμεσα σε μπακαλιάρο κουρκούτι ή τηγανητή σουπιά και τα δύο συνοδευόμενα από φρέσκιες τηγανητές πατάτες. Από τον κατάλογο ωστόσο δε θα μπορούσε να λείπει το fish burger με μπακαλιάρο, ψητή ντομάτα και σος ταρτάρ. 

Βεΐκου 3, Κουκάκι, τηλ. 210 9235813   

James Joyce

The-James-Joyce-Irish-Pub-Bar-Athens.jpg 

Στη γνωστή Irish pub του κέντρου, εκτός από λουκάνικα, steaks και ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, το μενού περιλαμβάνει αυθεντικό πιάτο fish’n’chips με την υπογραφή του μαγαζιού σε μια γενναιόδωρη δόση που σημαίνει μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι μπίρας συνοδευόμενος με πουρέ αρακά, σπιτικές τηγανητές πατάτες και σάλτσα ταρτάρ. Ένα ποτήρι Guinness από δίπλα ολοκληρώνει το σκηνικό.

Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3235055