WATCHLIST

Αυτό το ντοκιμαντέρ θα σε πείσει ότι μπορείς να σηκώσεις τον κόσμο στα χέρια σου

@liftlikeagirl.com

Το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει, θα συνεχιστεί online ως την Κυριακή 14 Μαρτίου μέχρι να περάσει κορονοϊού επιτρέποντος σε θερινά σινεμά, ταράτσες και ανοιχτούς χώρους της πόλης από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου και – εκτός από τις εκπληκτικές του αφίσες για φέτος! – έχει έναν εκλεκτό κατάλογο από 50 ταινίες που αγγίζουν κάθε τομέα ενδιαφέροντος.

Ανάμεσά τους θα βρεις και το “Lift Like a Girl” της Αιγύπτιας Mayye Zayed, απόφοιτης του Wellsley και του MIT στην κινηματογράφηση και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, που πέρασε τέσσερα χρόνια παρακολουθώντας με την κάμερά της τη ζωή της Zebiba («σταφίδα» στα ελληνικά). Η Zebiba μπήκε στα εννέα της χρόνια στην ομάδα κοριτσιών που εκπαιδεύονται δίπλα στον Captain Ramadan, έναν πρώην αθλητή της άρση βαρών ολυμπιακού επιπέδου που τις προπονεί σε ένα εγκαταλελειμμένο πάρκινγκ της Αλεξάνδρειας περιβεβλημένο με συρματόπλεγμα, όσο οι περαστικοί σταματούν και τις παρακολουθούν καμιά φορά να κάνουν ασκήσεις με βάρη. Σταδιακά θα δεις τον Captain Ramadan και άλλους άντρες να κατασκευάζουν μικρά περιφράγματα από τούβλα γύρω από τον χώρο, ώστε να φαίνεται ελαφρώς πιο μόνιμος και επαγγελματικός.

Εάν ήταν χαρακτήρας του Hollywood, τον Captain Ramadan θα τον είχε υποδυθεί πιθανώς ο Sam Cooke. Ή ο Lee Marvin πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω. Είναι ένας άξεστος, τραχύς, αστείος άντρας που όταν προσπαθεί να εμπνεύσει τα κορίτσια που εκπαιδεύει, αναμιγνύει τις αγαπημένες του βωμολοχίες με τις αρκετά τακτικές εκκλήσεις στον Προφήτη του.

Το Lift Like a Girl στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης @liftlikeagirl.com

Η φήμη του ως λαμπρός προπονητής νεαρών γυναικών δε θα μπορούσε να έχει καλύτερες περγαμηνές – η κόρη του, Nahla, είναι χρυσή Ολυμπιονίκης και η αδερφή της, Nagham, χάλικινη. Παρά τη φουρκισμένη φιγούρα του, ο Captain είναι σφοδρός υποστηρικτής της ιδέας ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι τόσο δυνατές και ακμαίες – εντός και εκτός αθλητισμού – όσο οι άντρες, και γι’ αυτό δε χαρίζεται σε καμιά τους. Συνηθισμένος στην τηλεόραση, είχε την τάση να μιλά απευθείας στην κάμερα της Zayed τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων όπως είπε η σκηνοθέτης στο Variety, σύντομα όμως μπήκε στη λογική της παρατήρησης και το αποτέλεσμα έγινε ένα πολύ προσωπικό verité σινεμά γύρω από τη γυναικεία ενδυνάμωση, το ανταγωνιστικό πνεύμα και την αγάπη μεταξύ προπονητή και αθλητή.

Το εκπαιδευτικό κέντρο που έχει κατασκευάσει δε θα πει πολλά σε έναν ξένο, όμως για τα κορίτσια που προπονεί – και σίγουρα για την πολλά υποσχόμενη Zebiba που εξελίσσεται σε μία υπολογίσιμη αντίπαλο αθλητικά – είναι ολόκληρος ο κόσμος τους. Σε αυτή τη σκονισμένη όαση εστιάζει η Zayed, όπου συγκεντρώνεται και ενώνει τις δυνάμεις της μία κοινότητα με τεράστια προβλήματα για να ενισχύσει και να στηρίξει τις κόρες της. Γι’ αυτό και το “Lift Like a Girl” είναι πέρα από αθλητικό ντοκιμαντέρ και ένα πορτραίτο της κοινότητας, και του ισχυρού αντίκτυπου που μπορεί να έχει ένας παθιασμένος μέντορας σε αυτή και σε μια ολόκληρη γενιά της.

Πριν φτάσει στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Τορόντο απ’ όπου είχε φύγει με πολύ καλές κριτικές. Τώρα μπορείς να το δεις και εσύ στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης online. Δες πώς παρακάτω:

Πώς θα δω το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης online

Μπες στο www.filmfestival.gr και ακολουθήστε τον σύνδεσμο TDF23 ONLINE.

Δημιουργείς έναν λογαριασμό εάν δεν έχεις ήδη, επιλέγεις “Create account”, και συμπληρώνεις το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείς.Κατόπιν βρίσκεις την ταινία που σε ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρεις στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Επιλέγοντας να δεις μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3€) και μπορείς να εισάγεις τα στοιχεία της κάρτας σου προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνεις και μέσω email.

Οι προβολές του τμήματος NextGen είναι δωρεάν για το κοινό. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για όλο το διάστημα της online διοργάνωσης (4 έως 14 Μαρτίου) μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων.