ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Ο Χώρος Ε της Πειραιώς 260 είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση

Από την παράσταση Amazing. Εβίτα Σκουρλέτη

Στην Πειραιώς 260 υπάρχει ο Χώρος Ε, που φιλοξενεί παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το 2022 ο Χώρος Ε θα μπορούσε να παίρνει το χαρακτηριστικό του γράμμα από τη φράση «Είμαι γυναίκα». Βλέπεις, στον Χώρο Ε θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 6 πρεμιέρες χορού και θεάτρου, όλες υπό την καθοδήγηση γυναικών καλλιτεχνών.

Οι γυναίκες δημιουργοί βρήκαν τον δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κι εκεί στην Πειραιώς 260 (Χώρος Ε) θα παρουσιάσουν πρωτοποριακά έργα με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Χώρος Ε

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022: Ο λόγος στις γυναίκες δημιουργούς

Τον χορό των παραστάσεων του κύκλου των γυναικών δημιουργών στην Πειραιώς 260 θα ανοίξει η χορογράφος Ερμίρα Γκόρο, που παρουσιάζει από τις 3- 5 Ιουνίου 2022 το έργο της, THIRST.

Θα ακολουθήσει το τετραήμερο 15 – 18 Ιουνίου, η Ιωάννα Πορτόλου με την ομάδα χορού Griffόn, που θα παρουσιάσει τη νέα της δημιουργία, Amazing.

Στις 24 – 26 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης 7 τρελοί της Ελεάνας Τσίχλη, ενώ στις 2-4 Ιουλίου, η Γούλα Μπούνταλη, υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης Άνοιξη.

Στις 8-9 Ιουλίου, η χορογράφος Κατέρινα Ανδρέου θα παρουσιάσει ένα χορογραφικό σόλο, τη γαλλοελβετική παραγωγή, Mourn baby mourn/Θρήνησε, μωρό μου, θρήνησε.

Τέλος, τον κύκλο του Χώρου Ε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, κλείνουν η Γιώτα Αργυροπούλου και το blindspot theatre group, παρουσιάζοντας το Youthquake από τις 19 μέχρι και τις 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για έργα από καταξιωμένες και νεότερες χορογράφους και σκηνοθέτες, έτοιμες να μας δείξουν τις ιστορίες τους μέσα από τη δική τους γυναικεία ματιά και αφήγηση. Αιχμή των 6 έργων που θα παρουσιαστούν είναι το δίπολο ουτοπία/δυστοπία, ένα δίπολο που μοιάζει με αυτό στην κόψη του οποίου προσπαθούμε να ισορροπήσουμε όλοι τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα φιλοξενήσει ο Χώρος Ε της Πειραιώς 260

THIRST (03- 05/06/22 στις 21.00)

Πηνελόπη Γερασίμου

Η καταξιωμένη χορογράφος και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Ερμίρα Γκόρο, επιστρέφει με το νέο έργο της, μια παράσταση-εμπειρία πάνω στην πανάρχαια, πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Με όχημα μια ομάδα έξι χορευτών και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, το έργο εξερευνά το πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να συμμετάσχει στην αναζήτηση ή καλύτερα, την ίδια την επινόηση «νέων» τελετών, αναγκαίων για την επιβίωσή μας. Τη δραματουργία υπογράφει ο Αναστάσιος Κουκουτάς.

Ερμηνεύουν: Ηρώ Κόντη, Δήμητρα Μερτζάνη, Μάρθα Πασακοπούλου, Έλτον Πέτρη, Σοφία Πουχτού, Θάνος Ραγκούσης

Εισιτήρια εδώ.

Οι παραστάσεις που φιλοξενεί ο Χώρος Ε της Πειραιώς 260: Amazing (15-16/06/22 στις 20.00 και 17-18/06/22 στις 21.00)

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Χώρος Ε Πειραιώς 260 Εβίτα Σκουρλέτη

Ποια είναι η ωραιότερη ιστορία του κόσμου; Άραγε υπάρχει;

H Ιωάννα Πορτόλου, με την ομάδα χορού Griffόn, που γνωρίζουμε στο Φεστιβάλ από τις πρόσφατες παραστάσεις της στην Πειραιώς 260 (Πορνό, 2017) και στη Μικρή Επίδαυρο (KAOS, 2018), επανέρχεται με τη νέα της δημιουργία, ανοίγοντας το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης.

Ένα χορογραφικό ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο είδος που, όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει βίαιο και αδηφάγο. Παρ’ όλη την περιρρέουσα ανθρωποφαγία, πρέπει να υπάρχει και κάτι amazing / υπέροχο στον άνθρωπο, που η ομάδα αναζητά στην περιοχή της Υπέρβασης, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Παλάσκας.

Χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Γιάννης Νικολαΐδης, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου

Εισιτήρια εδώ.

Οι 7 τρελοί (24-26/06/22 στις 21.00)

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Χώρος Ε Πειραιώς 260 Αναστασία Γιαννάκη

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ είναι η παράσταση Οι 7 τρελοί που υπογράφει η Ελεάνα Τσίχλη.

Μια μυστική οργάνωση σχεδιάζεται από 7 τρελούς, υπό την καθοδήγηση ενός «Αστρολόγου» – μια γκροτέσκα συνωμοσία παγκόσμιας κυριαρχίας, που παραπαίει ανάμεσα σε ακραία ιδεολογήματα και αυταπάτες.

Γραμμένο το 1929, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση και πριν την πρώτη στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή, το μυθιστόρημα του Αρλτ μας εισάγει σ’ ένα σύμπαν βίας και τρομοκρατίας, όπου κυριαρχεί η δυστοπία των μηχανών, η φαντασίωση του εύκολου πλούτου και το φλερτ με την παρανομία και το έγκλημα. Υπό τη σκιά του ολοκληρωτισμού αλλά και των επαναστατικών θεωριών της εποχής που βράζουν, οι «τρελοί» του έργου, σε ευθεία συνομιλία με τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, φωτογραφίζουν τον άνθρωπο των αχανών μεγαλουπόλεων, αναλώσιμο εξάρτημα σε αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, που συντρίβεται σ’ ένα εμπρηστικό μίγμα πλήξης και απόγνωσης.

7 ηθοποιοί δημιουργούν μια «επί σκηνής» κοινότητα αποκαλύπτοντας μια επίκαιρη ιστορία που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου και διεκδικεί τον χώρο για να ανθίσει ένα διαχρονικό «εμείς», μια νέου τύπου χορικότητα.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Εισιτήρια εδώ.

Οι παραστάσεις που φιλοξενεί ο Χώρος Ε της Πειραιώς 260: Άνοιξη (02- 04/07/22 στις 21.00)

Μυρτώ Τζίμα

Υπάρχει αντρικός και γυναικείος «προορισμός», έμφυλες κλίσεις και ταλέντα; Είναι οι θετικές επιστήμες, η μηχανολογία, η αρχιτεκτονική, η φαρμακευτική κατάλληλες για ένα κορίτσι; Άνοιξη 1960, Μεσολόγγι. Μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων διασχίζει τους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου στο Αρρένων που θα απέκλειε τις ίδιες από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης.

Μια ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον Πόλεμο σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία και οραματίστηκαν έναν ρόλο ισότιμο με τους άντρες. Κορίτσια αυτόφωτα και γι’ αυτό παράξενα για την εποχή τους αλλά και για την δική μας, με τους έμφυλους ρόλους να ορίζουν ακόμη, παρά τον επιδερμικό τους μετασχηματισμό, το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα. Μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη σε μια αληθινή (κι αληθινά ελληνική) ιστορία.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Μαριάννα Μποζαντζόγλου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού.

Είσιτηρια εδώ.

Mourn baby mourn/Θρήνησε, μωρό μου, θρήνησε (08-09/07/22 στις 21.00)

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Χώρος Ε Πειραιώς 260 Hélène Robert

Τι απομένει σήμερα απ’ όσα οραματίστηκαν και υποσχέθηκαν οι δεκαετίες του ’60 και του ’70; Τι κάνουμε με τη μελαγχολία και το αδιέξοδο μιας απογοήτευσης που έρχεται από την ακύρωση του μέλλοντος που υποσχέθηκαν;

Έχοντας διακριθεί με το ευρωπαϊκό Prix Jardin d’Europe 2016, μετά την παράσταση A Kind of Fierce, διεθνή συμπαραγωγή του Φεστιβάλ, και με σημαντική πορεία στην ευρωπαϊκή σκηνή του χορού, η Ελληνίδα Κατερίνα Ανδρέου ταράζει και πάλι τα νερά με μια Γαλλοελβετική, πολλά υποσχόμενη, παραγωγή, που απορροφά τους κραδασμούς του παρόντος.

Με όχημα την ιδέα του θρήνου, η δημιουργός εξερευνά τη δική της, αυθεντικά γυναικεία και πολιτική φωνή σ’ ένα χορογραφικό σόλο, που ζητά να ξορκίσει την κατάθλιψη μιας εποχής ολόκληρης, με τίτλο, Mourn baby mourn / Θρήνησε, μωρό μου, θρήνησε.

Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Μαριάννα Μποζαντζόγλου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού

Εισιτήρια εδώ.

Youthquake (19- 21/07/22 στις 19.30)

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Χώρος Ε Πειραιώς 260 Πηνελόπη Γερασίμου

14 έφηβοι καταλαμβάνουν τη σκηνή και μας οδηγούν στο μέλλον! Από τον «Δεκέμβρη του 2008», τις οικολογικές πορείες σε όλο τον κόσμο και τις «Παρασκευές για το Μέλλον», το #Blacklivesmatter και το Occupy Wall Street, οι νέοι δημιουργούν πλέον νέα μοτίβα συμμετοχής και πολιτικοποίησης.

Οι έφηβοι του Youthquake, έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφήβων στο πλαίσιο του Open Plan, καταλαμβάνουν τώρα την Πειραιώς 260 και μας αφηγούνται τη ζωή, τις συνήθειες, τα γούστα και την κοινωνική δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν.

Ένα πρωτότυπο έργο υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία των ενήλικων συνεργατών της θεατρικής ομάδας blindspot που έρχεται να προκαλέσει έναν καλλιτεχνικό «σεισμό» και να μοιραστεί μαζί μας μια δυνατή εμπειρία. Μια παράσταση με την υπογραφή της Γιώτας Αργυροπούλου και τη συμμετοχή εφήβων όσο και επαγγελματιών ηθοποιών για κοινό όλων των ηλικιών, που θα μας συγκινήσει με την αμεσότητα και την αλήθειά της.

Εισιτήρια εδώ.

Εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις:
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 17€ • ΖΩΝΗ Α΄ 12€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 10€ • ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€